Hjernetumorer: Typer, symptomer, årsager og behandling

Hjernetumorer er en meget alvorlig patologi. Behandlingen af dem er kompliceret, og det samme gælder tidlig påvisning af dem. Der findes mange forskellige former for både godartede og ondartede tumorer.
Hjernetumorer: Typer, symptomer, årsager og behandling

Sidste ændring: 22 februar, 2022

Som alle andre tumorer er hjernetumorer en masse bestående af celler, der vokser ukontrolleret. De kan være ondartede eller godartede, og der findes mange forskellige typer inden for disse to klassifikationer. I denne artikel fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide om dem.

Hvad er hjernetumorer?

En hjernetumor er en masse bestående af celler, der har mistet kontrollen over deres formering og vækst. Med andre ord vokser og formerer de sig ukontrolleret på en anden måde end resten af de normale celler i kroppen.

Dette sker, når en celle gennemgår mutationer, der får den til at formere sig meget mere end normalt og ikke dør, når den burde. Den ophober endnu flere mutationer, som gør den til en ondartet celle. De ender således med at danne en masse af muterede celler.

Vi kan klassificere to typer af tumorer. Der er godartede tumorer og ondartede tumorer. Forskellen mellem den ene og den anden ligger i evnen til at metastasere, dvs. evnen til at sprede sig i hele kroppen. I godartede tumorer vil væksten være lokal, mens ondartede tumorer spreder sig.

Derudover skal vi også skelne mellem primære og sekundære tumorer. Primære tumorer er de tumorer, der har deres oprindelse direkte i hjernevævet. Sekundære tumorer stammer fra andre områder af kroppen og har dannet metastaser i hjernen.

Illustration af hjernen
Tumorer i hjernen kan være godartede, ondartede, primære eller sekundære.

Typer af hjernetumorer

Inden for klassifikationerne ondartet, godartet, primær og sekundær er der mange forskellige typer af tumorer, som vi kan finde i hjernen. De forskellige typer vil være fremherskende hos visse personer afhængigt af deres alder eller køn. Der er således tumorer, der hovedsageligt forekommer hos børn, mens andre forekommer hos voksne eller ældre.

Af alle typer hjernetumorer er de mest almindelige sekundære tumorer. Blandt dem skiller metastaser fra lunge-, bryst- og hudkræft sig ud.

Blandt de primære er der forskellige typer, afhængigt af hvilken celle de stammer fra. Den mest almindelige hos voksne er meningeom, efterfulgt af glioblastom. Andre typer af primære hjernetumorer omfatter akustikusneurinom, hypofyseadenom, medulloblastom og kraniofaryngiom.

Endnu en interessant artikel til dig: Hvad er hypofyseadenom for en type svulst?

Hjernetumorsymptomer

De symptomer, som en hjernetumor giver, afhænger bl.a. af dens størrelse, placering og væksthastighed. Da hjernen er et så afgørende område for styringen af flere funktioner, kan symptomerne være meget forskellige. Her er nogle af dem:

 • Hyppig nyopstået hovedpine.
 • Kvalme eller opkastning.
 • Tab af følelse eller mobilitet af en del af kroppen.
 • Problemer med at gå eller balancere.
 • Delvist eller fuldstændigt tab af synet på det ene eller begge øjne.
 • Vanskeligheder med at tale eller forstå andre.
 • Nyopståede epilepsianfald.
 • Ændringer i personlighed eller adfærd.

Disse symptomer opstår normalt gradvist over uger eller måneder, da de afhænger af, hvordan tumoren påvirker et bestemt område af hjernen på grund af tumorens vækst.

Dette kan være interessant: Hvad er årsagerne til hovedpine i venstre side?

Årsager til og diagnose af hjernetumorer

På nuværende tidspunkt kender man ikke de nøjagtige årsager til kræft, selv om vi kan relatere dem til nogle risikofaktorer. Vi kender til nogle kræftformer, som kan arves, dvs. de er kodet i generne.

Andre opstår imidlertid spontant. Nogle faktorer, der kan føre til udvikling af kræft, er udsættelse for stråling eller tobak.

For at få stillet diagnosen er det nødvendigt med en klinisk vurdering foretaget af en ekspert. Forskellige tests vil også være nødvendige, både billeddannelse – såsom CT- og blodprøver eller biopsier af massen. Dette vil fastslå præcis, hvilken type tumor der er tale om, inden behandlingen påbegyndes.

Scanning viser hjernetumorer
CT- eller MR-scanninger er nøglen til at diagnosticere hjernetumorer.

Behandling

Det vil være den ansvarlige specialist, der beslutter, hvilken behandling der er den mest hensigtsmæssige for hver enkelt sag. Det kan være alt fra kemoterapi eller strålebehandling til operation for at fjerne tumoren.

Behandlingen vil afhænge af tumortypen, dens placering, patientens karakteristika og mange andre faktorer, som skal undersøges.

Som ved alle andre kræftformer arbejdes der i øjeblikket meget på dette forskningsområde for at forbedre behandlingen og overlevelsen for dem, der lider af den. Men jo hurtigere man opdager en tumor og påbegynder behandlingen, jo bedre er forventningerne for patienten.

Det kan interessere dig ...
En simpel blodtest kan vise hvor din tumor er
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En simpel blodtest kan vise hvor din tumor er

Det er vigtigt at vide så hurtigt som muligt, om du lider af kræft. Men den kan nogle gange være svært. Det kan også være svært at vide, hvor din t...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sinning M. CLASIFICACIÓN DE LOS TUMORES CEREBRALES. Rev Médica Clínica Las Condes. 2017 May;28(3):339–42.
 • Karlsson P, Holmberg E, Lundberg LM, Nordborg C, Wallgren A. Intracranial Tumors after Radium Treatment for Skin Hemangioma during Infancy: A Cohort and Case-Control Study. Radiat Res. 1997 Aug;148(2):161.
 • Contreras LE. EPIDEMIOLOGÍA DE TUMORES CEREBRALES. Rev Médica Clínica Las Condes. 2017 May 1;28(3):332–8.
 • Nayak L, Lee EQ, Wen PY. Epidemiology of brain metastases. Curr Oncol Rep. 2012 Feb;14(1):48–54.
 • Hottinger AF, Khakoo Y. Neurooncology of familial cancer syndromes. Vol. 24, Journal of Child Neurology. SAGE Publications Inc.; 2009. p. 1526–35.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.