Hvad er en flydende biopsi?

En flydende biopsi kan laves med enhver type biologisk væske, såsom blod, urin eller pleuravæske, hvor en biomarkør kan blive afgjort. Det er en teknik, som har nogle fordele i forhold til traditionel biopsi og er meget nyttig til at holde øje med kræftpatienter.
Hvad er en flydende biopsi?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 22 december, 2022

En flydende biopsi er en metode til at karakterisere en tumor. Folk kender det også som “blod-baseret biomarkør test”. Indtil nu var den eneste metode, som gav medicinske professionelle mulighed for at afgøre typen af tumor, som en patient havde, en vævsprøve.

Vævsprøver eller traditionelle biopsier har dog en stor mængde begrænsninger. Dette førte til udviklingen af nye og mindre invasive teknikker, såsom flydende biopsi.

Denne type metode søger, kvantificerer og karakteriserer tumorceller, samt deres kerne-DNA eller tumor-DNA, som cirkulerer i patientens blod med bestemte typer af kræft. Det mest efterspurgte mål er at tælle tumorcellerne i blodet for at kunne forudsige overlevelse.

Jo flere tumorceller en patient har, jo værre er deres prognose. Denne type metode bliver anvendt ved bryst-, prostata-, tyktarm-, endetarms- og lungekræft, blandt andet.

En flydende biopsi kan udføres med en hvilken som helst biologisk væske, såsom blod, urin eller pleuravæske. Disse væsker kan afgøre en biomarkør, som repræsenterer vævet, der producerede biomarkøren, præcis ligesom ved en vævsprøve.

Begrænsninger ved vævsprøver

Traditionel biopsi eller vævsprøve

Som vi har nævnt ovenfor, har vævsprøver nogle få begrænsninger, på trods at af være den bedste metode til at afgøre karaktertrækkene for en tumor. For det første kræver det en vævsprøve fra tumoren. Med andre ord er det en invasiv teknik, som kræver en mindre operation, hvilket er ubehageligt for patienten.

Ligesom ved alle operationer, vil det måske ikke være en passende løsning for visse patienter i sårbare situationer eller i udviklede stadier af sygdommen.

En anden begrænsning er, at vævet, der udvælges til biopsien, måske ikke er det mest passende. Det vil måske heller ikke være relevant for den overordnede vurdering af tumoren. Foruden dette kan resultaterne være flere dage om at komme.

På den anden side, giver vævsprøver kun læger mulighed for at kende mutationsstatussen for tumoren på et bestemt tidspunktFor at kunne følge op på patientens status, ville de derfor blive nødt til at gennemgå flere operationer, når sygdommen udvikler sig.

Hvis prøven blev udtrukket for længe siden eller i et andet stadie af sygdommen, vil det desuden måske ikke være det bedste valg til at beslutte patientens behandling.

En sidste begrænsning er, at det nogle gange kan være umuligt at udføre en biopsi, afhængig af tumorens placering. I disse tilfælde kan en flydende biopsi redde det.

Fordelene ved en flydende biopsi

En flydende væske tilbyder fordelene ved hurtigt at kunne opdage mutationer i bestemte tumorer på en sensitiv, praktisk og pålidelig måde både for patienten og onkologen. Det giver også mulighed for at opdage mutationerne af DNA fundet i blodet for at kunne afgøre de bedst mulige behandlingsmuligheder.

Det er derudover en meget mindre invasiv metode end en traditionel biopsi. For at kunne udføre en flydende biopsi, skal en medicinsk professionel blot tage en blodprøve og anvende avancerede og ultrasensitive analytiske teknikker, såsom BEAMing teknologi.

Eftersom det kun kræver en blodprøve, kan en flydende biopsi blive udført uden at påvirke patientens velvære. Derudover er det mere tilgængeligt for et større antal patienter end en vævsprøve. Dette faktum fører til muligheden for at opnå data om sygdommen i reel tid.

Som det sidste bør vi nævne, at en flydende biopsi er repræsentativ for hele tumoren, ikke kun en del af en tumor. Det giver dig også mulighed for at holde øje med sygdommen henover tid. Dette var en begrænsning for den traditionelle biopsi.

Denne artikel vil måske også interessere dig: De første hormonelle tegn på kræft i bugspytkirtlen

Hvornår bør man udføre en flydende biopsi?

Knoglemarv udtrækkes med nål

En flydende biopsi er perfekt, når en medicinsk professionel ikke kan få nok væv fra en vævsprøve. En anden indikator er, når tumoren er placeret et sted, der er svært at få adgang til. Nogle af disse svære steder er:

  • Hjernen
  • Knogler
  • Lungerne

Derudover anbefales det, når patienten ikke reagerer på behandlingen og når en patient nægter at gennemgå endnu en traditionel biopsi.

Konklusion

En flydende biopsi er en meget nyttig metode, som kan erstatte den invasive teknik, der bruges ved en vævsprøve. Det har mange fordele i forhold til traditionel biopsi. Eksperter studerer det dog stadig for at kunne opdage yderligere anvendelsesmuligheder.

Det kan interessere dig ...
Hvordan udføres en prostataundersøgelse?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan udføres en prostataundersøgelse?

En prostataundersøgelse er noget, som er tabu blandt mænd. For mange betyder det en invasion af privatlivet, som de ikke har lyst til at opleve.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barcat, J. A. (2015). Biopsia líquida. Medicina (Argentina).
  • Silva, A. S. F. da, Cavichio, M. W. E., Machado, A. L., Tokura, E. H., Andrade, L. E. C., Lázari;, C. dos S., … Carvalho, M. H. B. de. (2017). Biópsia líquida. Fleury Medicina e Saúde. Revista Medica: N: 5 Edição 2 ;2017.
  • Salinas Sánchez, A. S., Martinez Sanchis, C., Gimenez Bachs, J. M., & García Olmo, D. C. (2016). Biopsia líquida en cáncer. Actas Urologicas Espanolas. https://doi.org/10.1016/j.acuro.2015.06.008

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.