8 sygdomme, der forårsager knuder i kroppen

Sygdomme, der forårsager knuder i kroppen, er normalt godartede, og de fleste af dem kan behandles effektivt. Udforsk de 8 mest hyppige her.
8 sygdomme, der forårsager knuder i kroppen

Sidste ændring: 10 februar, 2022

Forekomsten af knuder under huden giver ofte anledning til stor bekymring hos folk. De fleste af disse læsioner er dog ikke ondartede og forsvinder med behandling. Er du interesseret i at lære om otte sygdomme, der forårsager knuder i kroppen? Her fortæller vi dig om dem.

Knuder er håndgribelige og synlige hudlæsioner, der er forbundet med forskellige patologier. De er et advarselstegn på, at noget er galt. De er normalt af inflammatorisk karakter og ledsages af smerte og rødme på huden.

Nogle sygdomme forårsager knuder i kroppen ved at fremme ophobning af sekret. På samme måde kan de være tegn på brok og spredning af tumorceller.

Sygdomme, der forårsager knuder i kroppen

Knuder i kroppen kan være godartede eller ondartede af natur. Heldigvis giver de fleste af disse læsioner ikke anledning til bekymring og medfører ikke nogen risiko på lang sigt. Ofte gør konsistens, regelmæssighed og tilstedeværelsen af inflammatoriske tegn det let at identificere typen af knude.

1. Nogle infektioner forårsager knuder i kroppen

Bakterielle og virale infektioner er de vigtigste sygdomme, der forårsager knuder i kroppen. Dette er resultatet af betændelse i lymfeknuderne som reaktion på infektionen. De kan mærkes forstørrede i kæben, halsen, armhulerne, brystet, maven og lysken.

Adenomegali er den medicinske betegnelse for hævede lymfeknuder. Undersøgelser bekræfter, at 80 % af tilfælde af adenomegali hos børn under 30 år er godartede og skyldes infektiøse processer.

Nogle processer, der forårsager knuder i kroppen som følge af adenomegali, er følgende:

 • Influenza eller almindelig forkølelse.
 • Erhvervet immundefekt syndrom (AIDS).
 • Faryngitis.
 • Halsbetændelse.
 • Mononukleose.
 • Cytomegalovirus
 • Syfilis.

På samme måde er røde hunde, mæslinger, skoldkopper og fåresyge virusinfektioner, der er ansvarlige for adenomegali hos børn. Desuden kan borreliose også manifestere sig med sådanne knuder under huden.

Læge tjekker for hævede lymfeknuder

2. Noduli

Noduli er små faste knuder, der normalt er større end en centimeter. De kan forekomme i alle dele af kroppen, herunder i huden.

Disse læsioner kan være enkeltstående eller multiple og kan være fokale eller disseminerede. Erythema nodosum er en af de mest almindelige sygdomme, der forårsager disse knuder i kroppen. Knuderne er normalt smertefulde og sidder på underbenet.

På samme måde er reumatoid arthritis og forskellige former for panniculitis også forbundet med disse læsioner. Den medicinske behandling afhænger af knudens vækstkarakteristika og dens anatomiske placering.

3. Cyster forårsager knuder i kroppen

Cyster er små sække fyldt med væske, luft eller andre sekreter. De er normalt bløde og kan dannes i næsten alle områder af menneskekroppen. Talgcyster opstår ved ophobning af talg og fedt og er hyppige i hovedet, ansigtet, ryggen og benene.

Der findes også andre former for cystiske knuder, som varierer alt efter deres indhold. I denne forstand kan vi finde følgende:

4. Lipomer

Et lipom er en godartet knude, der består af fedtvæv. Nogle undersøgelser tyder på, at de indtager førstepladsen blandt bløddelstumorer med 16 til 50 % af tilfældene, alt efter den analyserede serie. De vokser langsomt og kan bevæge sig sidelæns, når der trykkes på dem.

I øjeblikket er der ingen kendt specifik årsag til denne tilstand. Der er dog en høj forekomst forbundet med familiehistorie. De er mest almindelige mellem 40 og 60 år.

5. Struma

Struma er en unormal vækst af skjoldbruskkirtlen, som er placeret i den forreste del af skjoldbruskkirtelbrusken. Denne sygdom er karakteriseret ved en knude af varierende størrelse foran på halsen med små, undertiden mærkbare knuder.

Struma er normalt tegn på en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel. Det er dog muligt for kirtlen at fungere normalt, selv om tilstanden er til stede. Den mest almindelige årsag til denne tilstand er ernæringsmæssig jodmangel.

Graves’ sygdom og skjoldbruskkirtelkræft kan også være skyld i forstørrelse af skjoldbruskkirtlen. De ramte personer oplever normalt med følgende symptomer:

 • Tæthed i halsen.
 • Hoste.
 • Hæshed.
 • Svært ved at synke.
 • En kvælningsfornemmelse.

6. Follikulitis og bylder forårsager knuder i kroppen

Follikulitis er betændelse i hårsækkene. Bylder er resultatet af en smertefuld betændelse i en gruppe hårsække og den underliggende hud.

Disse tilstande er normalt resultatet af infektion med bakterier eller svampe, hvor stafylokokker er det sædvanlige årsagsmiddel. I de fleste tilfælde forekommer denne type læsioner i ansigtet, armhulerne, halsen, nakken, balderne og lårene.

Follikulitis forsvinder normalt spontant efter et par dage med god hygiejne. I nogle tilfælde er det nødvendigt at anvende topisk antibiotika. På den anden side kræver nogle bylder drænage og brug af oral antibiotika.

7. Brok

Brok er fremspring af indvolde, der er dækket af bughinden, gennem en svækket naturlig åbning. Disse kan mærkes som en knude i huden i forskellige dele af kroppen. De opstår normalt i navlen, lysken, lårene og underlivet.

Overdreven fysisk anstrengelse, forstoppelse, fedme og kronisk hoste er almindelige årsager. Brok er ofte ledsaget af ubehag eller stærke smerter, kvalme og opkastninger. Den kirurgiske fremgangsmåde giver mulighed for en permanent løsning af denne tilstand.

Milde tilfælde er ikke farlige, men alvorlige tilfælde kan føre til behov for akut kirurgi.

Bælte til behandling af brok

8. Ondartede knuder

Kræftsvulster viser sig normalt som en hård, uregelmæssig og ikke-smertefuld knude. De er normalt fast knyttet til det underliggende væv og er ledsaget af ændringer i hudens farve og tekstur.

Sådanne knuder er sjældne og kan mærkes i brystet, testiklerne og halsen. Hvis der er mistanke om en tumor, er det vigtigt at konsultere en professionel så hurtigt som muligt.

Hvornår skal man søge læge?

Sygdomme, der forårsager knuder i kroppen, er næsten altid godartede af natur og kan behandles effektivt. De bør dog ikke undervurderes.

På den anden side er en øgning i knudens størrelse, en stigning i smertens intensitet og tilføjelse af nye symptomer tegn, der indikerer behovet for øjeblikkelig opmærksomhed. Sundhedspersonale er kvalificeret til at yde passende behandling og mindske risikoen for komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vargas J, Hurtado R. Adenomegalia. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2011  Ago  ;  54( 4 ): 10-23.
 • Huczak L, Driban N. Lipoma y Lipomatosis. Rev. argent. dermatol. (Arg.). 2007  Mar ; 88 (1) : 56-66.
 • Agüero D, Cubero M, Martín G. Eritema nodoso, a propósito de un caso. Rev Pediatr Aten Primaria. 2009  Sep ;  11( 43 ): 451-456.
 • Bertona E, De Paulis A, Gutiérrez M, Santa María V, et al. Un caso inusual de quiste sebáceo infectado por Dermabacter hominis. Rev Argent Microbiol. 2016 Oct-Dec;48(4):303-307.
 • Luelmo-Aguilar J, Santandreu MS. Folliculitis: recognition and management. Am J Clin Dermatol. 2004;5(5):301-10.
 • Muysoms F, Miserez M, Berrevoet F, Campanelli G, et al. Classification of primary and incisional abdominal wall hernias. Hernia. 2009 Aug;13(4):407-14.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.