De 9 hovedårsager til næseblod

Næseblod er kun en kilde til bekymring, når det er meget kraftigt og sker ofte. I de fleste tilfælde kan du behandle det derhjemme.
De 9 hovedårsager til næseblod
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

I langt de fleste tilfælde har næseblod intet at gøre med en alvorlig lidelse. Det er dog ikke et symptom, du skal tage let på. Det kan være et problem, hvis det sker ofte eller hvis det er for intenst.

Dette er et symptom, som de fleste mennesker har oplevet mindst en gang gennem vores liv. Faktisk kender næsten alle en slags hjemmemiddel til at tackle det! Under alle omstændigheder er det altid bedst at kende grundene til, at du kan få næseblod. De fleste af dem er ikke grund til bekymring.

Næseblod kræver kun lægekonsultation, når det er et tilbagevendende fænomen.

Næseblod: Et almindeligt problem

Estimater tyder på, at mindst 60% af befolkningen på et tidspunkt har oplevet at få næseblod. Der er mange blodkar i næsehulen, og de fleste af dem er relativt overfladiske. Cirka 95% af tilfælde af næseblod forekommer i området nær næseborene, og vi omtaler det som “anterior epistaxis.”

Den slags blødning, der har oprindelse i den dybeste del af næsen, den omtales som “posterior epistaxis”. Det er sædvanligt i disse tilfælde at miste en større mængde blod, så det er vanskeligere at håndtere. Denne type blødning kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Læs også: 6 naturlige midler til at stoppe næseblod

Næseblod er mere almindelige blandt børn under 10 år og voksne over 45 år. Du kan få det i alle aldre. De vigtigste grunde til, at det sker, er:

1. Tørhed

Mange tilfælde af næseblod skyldes en mangel på fugt i næsehulen. Dette skyldes, at det fører til tørhed, og derfor sker blødning som en konsekvens. Problemet opstår, når en person ikke trækker vejret gennem næsen og ikke holder den ren. Det kan også opstå som følge af vira eller allergi. Under alle omstændigheder er det ikke alvorligt.

Næseblod kan være et produkt af overdreven tørhed i området

2. Fremmedlegemer kan føre til næseblod

Det er relativt almindeligt, at børn indsætter genstande i deres næse (såsom fingre!) uden at forældre eller plejepersonale bemærker det. Således kan der opstå blødning. Efter nogle dage kan det endda komme sammen med pus, en dårlig lugt og åndedrætsbesvær. Disse tilfælde skal overværes af en uddannet læge.

3. Høfeber

Høfeber (Allergisk rhinitis) er ikke altid ledsaget af næseblødning, men dette symptom findes i mange tilfælde. Denne form for næseblod er spontan og finder normalt sted om natten. Du skal ikke bekymre dig for meget om det, men bør konsultere en læge, der kan rådgive dig om, hvordan du kontrollerer denne allergi.

4. Skader kan forårsage næseblod

Skader er den hyppigste årsag til næseblod. De kan forekomme, når du får et slag, piller næse eller pudser næsen for kraftigt. Hjemmelavede foranstaltninger er normalt nok til at stoppe denne slags næseblødning.

Imidlertid kan mere alvorlige slag i næsehulen eller kraniet også føre til blødning, og de kræver øjeblikkelig lægehjælp.

5. Et tørt miljø

Der er tidspunkter, hvor miljøet er for tørt, hovedsageligt på grund af opvarmning eller aircondition. Dette tørrer næseslimhinden ud, så enhver lille læsion vil føre til blødning. Du kan forbedre dette med nogle hjemmemidler.

Person med blødende næse

6. Visse lægemidler

Visse stoffer, såsom antikoagulantia og antitrombotiske midler, gør folk mere disponible for næseblod. Ligeledes medfører overdreven brug af næsespray mod kongestion også blødning.

7. Von Willebrands sygdom

Dette er en alvorlig tilstand, der ligner en slags hæmofili (blødersygdom). Det er et genetisk problem, der forårsager koagulationsproblemer. Således kan hyppige og kraftige næseblødninger være et symptom på denne lidelse. Hvis dette er tilfældet for dig, skal du sørge for at se en læge så hurtigt som muligt.

Læs også: Det skal du gøre, hvis du får næseblod

8. Andre sygdomme fører ofte til en blødende næse

Der er andre alvorlige sygdomme der forårsager kraftigt og hyppigt næseblod. Blandt dem er leukæmi, ondartede tumorer og leversygdom. Du skal kontakte en læge, hvis din blødning er hyppig og kraftig.

9. Andre årsager

Der er tidspunkter, hvor en godartet tumor lægger pres på de blodkar, der forsyner næsen og forårsager blødning. Ligeledes kan ændringer i atmosfærisk tryk eller højde også føre til næseblod. Dette sker hovedsageligt, når du rejser med fly eller går op på et meget højt bjerg.

Kort sagt, de fleste tilfælde af blødning fra næsen bør ikke være en kilde til bekymring. Det er dog vigtigt at diskutere dem med din læge, især hvis de sker ofte.

Det kan interessere dig ...
Naturmedicin der kan bekæmpe næseblod
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturmedicin der kan bekæmpe næseblod

En af de første ting, du bør gøre, når du lider af en næseblod er at sidde oprejst og læner dig frem. Læs flere tips til at bekæmpe næseblod her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hernández, M., Hernández, C., & Bergeret, J. P. (2018). Epistaxis. Consideraciones generales y manejo clínico. Cuadernos de Cirugía, 19(1), 54-59.
  • Beck R, Sorge M, Schneider A, Dietz A. Current Approaches to Epistaxis Treatment in Primary and Secondary Care. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(1-02):12–22. doi:10.3238/arztebl.2018.0012
  • Fatakia A, Winters R, Amedee RG. Epistaxis: a common problem. Ochsner J. 2010;10(3):176–178.
  • Tabassom A, Cho JJ. Epistaxis (Nose Bleed) [Updated 2019 Jan 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.