Hvad er lymfesystemets funktion?

Lymfesystemets funktion er afgørende. Hvis det ikke eksisterede, ville kredsløbssystemet ikke kunne fungere, som det gør.
Hvad er lymfesystemets funktion?

Sidste ændring: 17 september, 2021

De fleste mennesker er klar over eksistensen af kredsløbssystemet, men få kender lymfesystemets funktion. På trods af denne mangel på viden spiller lymfe en grundlæggende rolle i menneskekroppen. Det er en anden form for kredsløb relateret til blod, og vi kan ikke leve uden det.

Lymfesystemet transporterer lymfe fra vævene til blodet på en ensrettet måde. Det vil sige, den har en enkelt sti, kun i en retning, og vender ikke tilbage.

Lymfe er en væske, der produceres i vævene efter filtrering af blodet. Vi kan sige, at lymfens begyndelse er den interstitielle væske, og at denne væske kommer fra blodet, som arterierne filtrerer, og det giver væske til kroppens celler.

Da det er et filtrat, vil lymfen fortsætte med at akkumulere i vævene, så længe der er blodcirkulation. For at undgå denne stagnation er lymfesystemets funktion at dræne det mellem cellerne, så det vender tilbage til blodcirkulationssystemet.

Hvad er delene af lymfesystemet?

Lymfesystemet opfylder sin funktion i kroppen gennem sine forskellige komponenter. Lymfekar og lymfeknuder er dem, der driver og leder lymfen på sin rejse. Lad os se nærmere på hver enkelt del.

Lymfe

Som vi allerede har nævnt, er lymfe en væske, der kommer fra blodets filtrat. Det findes i vævene som interstitiel væske og består hovedsageligt af proteiner, salte og hvide blodlegemer. Det er farveløst, i modsætning til blod.

For at bevæge sig i lymfesystemet bruger lymfe muskelkraft. Der er ingen pumpe til at drive cirkulationen, som hjertet gør med blod. Gennem sædvanlig muskelbevægelse – gå, træne, udføre hverdagens opgaver – tvinger muskelfibrene lymfen til at bevæge sig frem og tilbage.

Illustration af lymfesystemets funktion i kroppen

Lymfekar er en vigtig del af lymfesystemets funktion

Da blodkarrene – arterier og vener – er komponenter i kredsløbssystemet, er lymfekarrene designet til ledning af lymfe. Deres væg ligner venevæggene, og de har også ventiler, der forsøger at stoppe lymfen i at flyde baglæns, når den stiger.

De lymfekar, der indføres i vævene, er så små, at de bliver tyndere end kapillærer. På denne måde kan de optage den interstitielle væske og derefter lede den. Fra kapillærerne øges disse lymfekar i størrelse, indtil de danner to primære kanaler:

  • Højre lymfatisk
  • Thorax

Begge kanaler strømmer ind i blodcirkulationen, mere specifikt, ind i venesystemet. De modtagende vener er cava superior og venstre subclavia.

Lymfeknuder

Lymfeknuder er de mest kendte komponenter i lymfesystemet. Selvom deres funktion er uklar i den almene befolkning, ved vi alle, at udvidelse af lymfeknuderne er en advarsel på et sundhedsproblem.

En lymfeknude er en knude i lymfesystemet, der måler mindre end en centimeter under normale forhold. De er generelt grupperet sammen, hvor flere knuder er tæt på hinanden.

De er ansvarlige for at filtrere den lymfe, der passerer gennem dem, og for at producere forsvarsceller, såsom hvide blodlegemer. Både eksterne mikroorganismer og defekte celler bør filtreres af ganglierne, så de ikke fortsætter deres patogene vej. I disse tilfælde, når de opdager noget unormalt, stiger de i størrelse.

En dreng med hævede lymfeknuder

Lymfesystemets funktion

Det er klart, at lymfesystemet har en cirkulations- og beskyttelsesfunktion. Det cirkulerer lymfe for at supplere kredsløbssystemet og kontrollerer på samme tid konstant for invaderende stoffer og mikroorganismer for at stoppe eventuelle patogener.

Sammenfattende kan vi sige, at der er tre funktioner i lymfesystemet:

  • Cirkulation: Lymfekarrene opsamler lymfe fra vævene for at tømme den i kredsløbssystemet. Gennem muskulær bevægelse driver de væsken gennem hele kroppen, så den bevæger sig og ikke stagnerer. Derudover har den ventiler på sin vej for at sikre lymfens ensretning, som ikke må gå baglæns på sin rute.
  • Filtrering: Lymfesystemet har en filtreringsfunktion. Nogle stoffer er store eller molekylært tunge for kredsløbssystemet. I disse tilfælde griber lymfekarrene ind og transporterer det, der ikke kan transporteres af blodet.
  • Immunologisk: Lymfeknuderne er stationer til at kæmpe mod infektioner. Da de kan producere hvide blodlegemer, aktiveres disse små organer, hvis de detekterer en potentielt patogen fremmed forbindelse. De spiller også en central rolle i den interne opdagelse af kræft. Lymfeknuder kan genkende muterede celler, der ville give anledning til tumorer, og de har endda evnen til at fjerne dem.

Som du kan se, er lymfesystemets funktion afgørende. Hvis det ikke eksisterede, ville kredsløbssystemet ikke kunne fungere, som det gør, vi ville akkumulere væske i vævene, og vi ville være meget mere tilbøjelige til af få infektioner.

Det kan interessere dig ...
6 naturlige midler, der kan rense dit lymfesystem
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 naturlige midler, der kan rense dit lymfesystem

Der findes 100% naturlige midler, der i kombination med sunde vaner kan bidrage til at hjælpe med at rense dit lymfesystem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ferrandez, Jean-Claude. El sistema linfático. Ed. Médica Panamericana, 2006.
  • Donoso, E. Varela, et al. “Capítulo I: generalidades de los linfedemas y de la circulación linfática: patogenia y fisiopatología.” Rehabilitación 44 (2010): 2-7.
  • Tercero, Carmina. “El drenaje linfático.” Rev. Instituto de medicina vibracional (2005): 1-6.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.