De primære patogener om sommeren

Der er bestemte patogener, som formår at formere sig bedre om sommeren på grund af de varme og fugtige omstændigheder i miljøet. Hvad er de mest gængse patogener om sommeren? Læs denne artikel for at finde ud af det.
De primære patogener om sommeren

Sidste ændring: 22 oktober, 2020

Som vi alle ved, kommer sommerens ankomst hånd i hånd med en pludselig stigning i temperaturer. Som et resultat øges sandsynligheden for at udvikle bestemte infektioner også, fordi bestemte mikroorganismer er i stand til at formere sig under disse omstændigheder. Hvad er de primære patogener om sommeren?

Eksponering for vira, bakterier og svamp kan finde sted på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af året. På grund af de specifikke karaktertræk om sommeren formår nogle dog at sprede sig nemmere i løbet af sommermånederne. I de nedenstående afsnit vil vi fortælle om dem, der er mest hyppige, samt hvordan de kan påvirke vores helbred.

Hvad er patogener?

Begrebet, patogener, refererer til enhver mikroorganisme, som har evnen til at forårsage ubehag eller en sygdom for værten, som den trænger ind i. Denne definition omfatter enhver type af mikrobe inklusiv vira, bakterier, svamp, protozoer og andre mere komplekse mikroorganismer.

Det er vigtigt at bemærke, at nogle af de sygdomme, vi vil nævne nedenstående, har flere former for oprindelse på gund af deres kliniske symptomer. Med andre ord kan de være forårsaget af patogener af forskellige slægter og endda forskellige ordener. Disse grupperinger hjælper dog stadig med at gøre behandlingerne mere simple.

Hvad er de primære patogener om sommeren?

Bakterier er gængse patogener om sommeren

Vira og bakterier, det forårsager betændelse

Øjenbetændelse og ørebetændelse er inflammatoriske lidelser, som dominerer offentlige svømmebassiner om sommeren. Øjenbetændelse er betændelse af slimhinden, som dækker det indre af øjet. Dets symptomer inkluderer de følgende:

 • Hævelse af øjet
 • Rødme i øjet
 • Tårer
 • Gult pus

Øjenbetændelse kan have enten en viral eller bakteriel oprindelse. I de fleste tilfælde af øjenbetændelse er adenovirussen dog skyld i det. Virussen spreder sig gennem direkte kontakt samt gennem partikler i inficeret vand.

Øreinfektioner er på den anden side som regel bakterielle, hvis vi taler om infektioner i den ydre del af øregangen. Ud fra placeringen bliver ørebetændelse klassificeret som indre (i det indre øre) eller ydre (i det ydre øre). Deres kliniske manifestationer inkluderer de følgende:

 • Problemer med at høre
 • Smerte i øret
 • Overfølsomhed ved berøring

Begge sygdomme har dog noget til fælles: De patogener, der kan forårsage dem, hvad end de er virale eller bakterielle, lever i vand og varme temperaturer. Varme svømmebassiner er derfor perfekt grobund for disse typer overfladisk betændelse.

Med det i baghovedet er det vigtigt at have ordentlig hygiejne og tage sine egne personlige ejendele med disse steder. Man bør huske på, at disse mikroorganismer også overlever på overflader.

Patogener, som forårsager madforgiftning

Kvinde med ondt i maven på grund af patogener om sommeren

Madforgiftning er mere gængs på grund af ringe håndtering af fødevarer.

Hvem har ikke været så uheldig at lide af intens diarré efter en sommerbuffet? Madforgiftning lader til at følge med sommeren.

Dette opstår først og fremmest, fordi temperaturstigninger har tendens til at fremme formeringen af mange organismer, som forårsager madforgiftning. Og for det andet opstår det, fordi vores vaner ændrer sig, når vi er på ferie.

Vi spiser på stranden eller ved poolen, hvor hygiejneforanstaltningerne er ringe, hvilket er meget mere risikabelt end at spise i sit eget rene køkken.

Ifølge MedlinePlus er nogle af de mest gængse patogener om sommeren, som forårsager denne kliniske lidelse, de følgende:

 • Bakteirer, der hører til Campylobacter slægten, gramnegative baciller, som er mobile på grund af tilstedeværelsen af fimrehår.
 • E. Coli bakterien, som generelt lever blandt mikrobiota i menneskets tarme uden at forårsage nogen problemer. Bestemte strenge producerer dog diarré, når de sætter sig fast på slimhinderne i tarmene.
 • Vibrio cholera, der er en bakterie, som inkluderer to serotyper, der forårsager det, vi alle kender som kolera.
 • Bakterier, der tilhører Salmonella slægten er bedre i stand til at reproducere i varmere temperaturer.

Som du kan se, er alle tilfælde af diarré om sommeren bakterielle. Det skyldes, at det er nemmere for et dyrs mikrobiota at blande sig med kødet, når det ikke bliver håndteret ordentligt. På samme tid er det gængs for vand, der bliver brugt til madlavning og rengøring af bestik, at blive inficeret.

Andre gængse patogener om sommeren

De ovenstående patogener ligger i toppen af listen, når det kommer til deres forekomst i sommermånederne. Vi kan dog ikke afslutte denne artikel uden at kommentere på nogle andre patogener, der også er gænge i denne sæson:

 • Ifølge Verdenssundhedsorganisationen er der ti gængse sygdomme, der overføres fra insekter til mennesker. Reproduktionscyklussen hos størstedelen af disse arter slutter med fuld modning om foråret og sommeren. Forekomsten af dem øges derfor i disse perioder. For eksempel inkluderer disse sygdomme såsom dengue, malaria, leishmaniasis og gul feber, som ofte er produceret af vira og protozoer.
 • Svamp, der forårsager hudlidelser, er også meget gængse om sommeren. Installationer såsom svømmebassiner og offentlige badeværelser er den perfekte grobund for disse. Det skyldes, at de høje temperaturer og luftfugtigheden fremmer væksten af disse svampe.

Som du kan se, er listen over patogener, der forårsager sygdomme om sommeren, nærmest uendelig. Bakterier er de førende, eftersom de forårsager både inflammatoriske sygdomme og også tilfælde af mavetarminfektioner og diarré.

Det er derfor vigtigt at udøve ekstrem forsigtighed, når man vælger, hvor man vil spise, bade og gå på toilettet, når man er på ferie. Hvis man udvikler nogen symptomer på en infektion, bør man derudover gå til lægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Perencevich EN, McGregor JC, Shardell M, et al. Summer Peaks in the Incidences of Gram-Negative Bacterial Infection Among Hospitalized Patients. Infect Control Hosp Epidemiol. 2008;29(12):1124‐1131. doi:10.1086/592698
 • Fares A. Factors influencing the seasonal patterns of infectious diseases. Int J Prev Med. 2013;4(2):128‐132.
 • Durkin MJ, Dicks KV, Baker AW, et al. Seasonal Variation of Common Surgical Site Infections: Does Season Matter?. Infect Control Hosp Epidemiol. 2015;36(9):1011‐1016. doi:10.1017/ice.2015.121
 • Eber MR, Shardell M, Schweizer ML, Laxminarayan R, Perencevich EN. Seasonal and temperature-associated increases in gram-negative bacterial bloodstream infections among hospitalized patients. PLoS One. 2011;6(9):e25298. doi:10.1371/journal.pone.0025298

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.