Hvad kan du selv gøre ved hævede lymfeknuder?

Forebyggelse er bedre end behandling. Du kan beskytte dit lymfesystem ved at holde dit immunforsvar i form.
Hvad kan du selv gøre ved hævede lymfeknuder?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Hævede lymfeknuder er meget almindeligt. Hvis du opdager en lymfeknude på din krop, skal du bare slappe af som det første. 80% af alle lymfeknuder skyldes en simpel infektion. Hvis dit immunforsvar har været svækket, kan væske ophobe sig i dit væv, som i sidste ende bliver til en lymfeknude.

De første to ting, du skal gøre, hvis du opdager en hævet lymfeknuder, er at tage det helt roligt og kontakte din læge. I denne artikel vil vi forklare nogle af årsagerne og symptomerne hævede lymfeknuder og minde dig om, at dette er et meget normalt problem.

1. Hvilken funktion har lymfeknuderne?

lymfeknuder

Tænk på dit lymfesystem som et komplekst netværk der løber igennem hele din krop, ligesom dine blodårer. Det består af lymfocytter hvis formål er, at forsvare din krop og passe på dit immunforsvar. Det vil sige, at de fjerner toksiner, patogener, bakterier og andre fremmede stoffer, der kan gøre dig syg.

Lymfeknuderne er bønneformede og er fordelt rundt omkring i halsen, kraveben, armhule, indre organer og lyske. De er normalt omkring en centimeter store og, hvis de ikke er hævede, bemærker vi normalt ikke engang, at de er der.

Læs også: Fordele og ulemper ved keto kuren

2. Hvorfor får du hævede lymfeknuder?

kvinde helbred

Du har måske bemærket efter en grim influenza, at du har en hævet lymfeknude på den ene side af din hals. Dette er den mest almindelige årsag til hævede lymfeknuder. Eller når du er i bad, kan det være du finder en lille bule under din armhule. I begge tilfælde er det første du skal gøre at slappe af, for det er virkeligt et meget almindeligt fænomen; selvom der ikke er nogen grund til alarm, bør du stadig kontakte din læge.

Nu tager vi et kig på nogle af de årsager til, hvorfor dine lymfeknuder kan hæve op:

 • På grund af en forkølelse eller influenza, som svækker din immunforsvar og mindsker kroppens naturlige forsvar.
 • Det kan være svært at tro, men en tandinfektion kan også forårsage at nogle af dine lymfeknuder i halsen hæver op. Så det er vigtigt at passe på din orale hygiejne.
 • Pas også på øreinfektioner. Hvis du har en alvorlig øreinfektion, kan det medføre at dine lymfeknuder hæver op.
 • Mundsår er en anden type for infektion, du skal passe på.
 • Sygdomme såsom tuberkulose eller halbetændelse er andre faktorer, der kan give hævede lymfeknuder.
 • Immune sygdomme såsom leddegigt kan også være skyld i, at dette problem opstår.
 • Vær forsigtig når det kommer til bivirkninger af visse lægemidler, da nogle også kan give hævede lymfeknuder på kroppen.
 • Leukæmi  er en anden årsag du skal huske på.
 • En hævet lymfeknude kan også være et resultat af Hodgkins sygdom eller non-Hodgkin lymfom. Dette er meget almindelige former for kræft, og det er vigtig at bemærke, at overlevelsesraten for disse former for disse sygdomme er ret stor.

3. Symptomer på hævede lymfeknuder

armhule

Generelt er disse knuder ret nemme at opdage, men du skal kende til alle symptomerne, så du kan forholde dig rolig, og i tilfælde af at du får en på din krop, skal du kontakte din læge.

 • Hvis du ser en knude på din hals, kraveben, armhule eller lyske, kan det være en hævet lymfeknude. Vi vil gerne påpege, at hvis du finder en knude på dit kraveben, kan det være noget mere alvorligt, og du bør straks kontakte din læge. Nærmere bestemt kan det være et tegn på Hodgkins sygdom, som normalt kan kureres, hvis det behandles korrekt.
 • En hævet lymfeknude kommer nogle gange med en smule feber. Du kan også opleve svedeture om natten.
 • Nogle gange kan hævede lymfeknuder være smertefulde. Et gammelt ordsprog siger: “Hvis det ikke gør ondt, er det noget slemt” og “hvis det gør ondt, er det bare en infektion”. Det er ikke altid korrekt, men er alligevel en god rettesnor. Under alle omstændigheder bør du altid gå til din læge for at få en ordentlig diagnose.

Læs også: Naturlige remedier mod allergier

4. Kan man forebygge hævede lymfeknuder?

ingefær citron mynte

Forebyggelse er bedre end behandling. Du kan beskytte dit lymfesystem ved at holde dit immunforsvar i form. Tag et kig på nogle af disse tips for at se, hvordan du kan gøre det:

 • Øg dit vitamin C indtag: Du kan gøre dette ved enten at drikke frisk juice med frugter såsom appelsin, citroner og grapefrugt eller lækre salater med frugter såsom jordbær, kiwi og papaya. Mums!
 • Sig JA til vitamin E: Du skal være særligt opmærksom på grønne bladgrøntsager som spinat samt fuldkornsprodukter såsom havregryn, hvede, byg og bryggerigær. Prøv også at spise flere nødder.
 • Øg din krops indhold jern, selen og zink: Magert kød, bælgfrugter, squash, laks, olivenolie… alle disse fødevarer er nøglen til at holde din krop fuld af de mineraler, den skal bruge for at forblive stærk.
 • Prøv at holde dit stress niveau lavt: Når din krop oversvømmes med hormoner såsom cortisol og adrenalin, forstyrrer disse toksiner den normale funktion af dit immunforsvar, hvilket også kan have en negativ indflydelse på dit generelle helbred. At opretholde et lavt stressniveau spiller en væsentlig rolle i at hjælpe din krop med at bekæmpe sygdomme, så vær altid opmærksom på hvordan du håndterer dine følelser. Dit helbred fortjener det!
Det kan interessere dig ...
Naturlige remedier der lindrer muskelsmerter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige remedier der lindrer muskelsmerter

Muskelsmerter er almindelige, og kan involvere mere end en muskel. Vi viser dig nogle naturlige remedier, der lindrer muskelsmerter i dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.