Hvad sker der med din krop når du tygger tyggegummi?

Husk at tyggegummi kan være positivt, hvis du ved hvordan du kan udnytte fordelene. Kostvejledere vil dog fortælle dig, at det er vigtigt, at du ikke tygger det for meget og at du skal være opmærksom på, hvordan det kan være skadeligt, hvis du ikke tager forholdsregler.
Hvad sker der med din krop når du tygger tyggegummi?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Et stykke tyggegummi kan virke harmløst. Det er dog ikke helt tilfældet. Formålet med denne artikel er ikke at forårsage panik, men at øge bevidstheden om, hvad sker der med din krop når du tygger tyggegummi. Vi tager ofte et stykke tyggegummi, når vi er stressede, sultne eller bare pga. det er en vane.

Når du tygger tyggegummi, kan dens søde smag og bløde tekstur blive vanedannende. Derfor vil vi i denne artikel genemgå, hvad sker der med din krop når du tygger tyggegummi hver dag.

Hvad sker der med din krop når du tygger tyggegummi?

Tyggegummi er ikke skadeligt, hvis du børster tænderne efter at have tygget noget. Med ordenlig mundhygiejne er der ingen grund til at det er en dårlig ting.

For mange mennesker hjælper tyggegummi dem med at slappe af, distrahere og bekæmpe stress. Det kan også være en måde at reducere eftermiddags cravings. Lad os se lidt nærmere.

Fordele ved tyggegummi

1. Bedre koncentration

Kvinde der kommer fladt tyggegummi i mund

Tyggegummi ændrer kortisolniveauerne i spyt. Dette stressproducerende hormon ser et fald på ca. 16%, når nogen tygger tyggegummi. Lavere stressniveauer betyder, at sindet kan slappe af og koncentrere sig bedre.

Se denne artikel efter “Hvad sker der med din krop når du tygger tyggegummi?”:

6 tegn på høje kortisol niveauer i din krop.

2. Reduceret appetit

Det er blevet sagt at tyggegummi hjælper med at narre din mave, så du kan undgå at spise konstant. Dette er især gavnligt for at undgå fødevarer, der har dårlige næringsstoffer som f.eks. Slik og sodavand.

3. Sig farvel til halsbrand

Kvinde med maveproblemer

Tyggegummi stimulerer spytproduktionen. Derfor vil mad og væsker lettere kunne passere spiserøret. Som følge heraf kan din krop neutralisere syren der kommer igennem, mere effektivt.

Smagsstoffer som især pebermynte, spearmint og eucalyptus anbefales. Frugt smag kan være ubehageligt, da de kan forårsage mavesmerter.

Ulemper ved tyggegummi

1. Ekstra sukker kan føre til ekstra vægt.

Som enhver anden slik er tyggegummi fremstillet af raffineret sukker, tilsætningsstoffer og andre kemiske komponenter. Dette gør det usundt at tygge tyggegummi, hvis det tygges regelmæssigt og kan føre til at spise mange fødevarer med ringe næringsværdi.

2. Pas på aspartam

Kvinde der tygger tyggegummi

Aspartam er et søddemiddel, der bruges i sukkerfrit tyggegummi. Denne ingrediens indeholder phenylalanin, et stof, der er skadeligt for dem med phenylketonuri, en arvelig tilstand, som påvirker hjernen.

3. Et farligt afføringsmiddel

Sukkerfrit tyggegummi indeholder sorbitol, et afføringsmiddel, der, hvis det indtages overdrevent, kan forårsage kronisk diarré og mavesmerter. Jurgen Bauditz, en tysk gastroenterolog, anbefaler ikke at overskride 5 gram sorbitol pr. uge.

4. Smerter i kæben

Kvinde der tygger tyggegummi

Tyggegummi kan føre til store problemer med korrekt lukning af din kæbe. Dette sker, når temporomandibularen slides ned (det led, som giver dig mulighed for at åbne og lukke munden).

Anbefalet læsning efter “Hvad sker der med din krop når du tygger tyggegummi?”:

Epigastralgia: Den irriterende smerte i din maves hjertehule 

5. Huller, plak og andre problemer

Sukker fra tyggegummi kan sidde fast på dine tænder, bakterierne akkumuleres og det vil føre til udvikling af huller, plak og andre orale sundhedsproblemer.

Af denne årsag anbefaler tandlæger ikke tyggegummi. Hvis du vælger at tygge det alligevel, skal du sørge for at børste tænderne straks efter at du er færdig.

6. Det indeholder produkter som kommer fra får

Tyggegummi

Tyggegummi indeholder lanolin, som stammer fra fåre uld. Det er et voksagtigt stof, som holder tyggegummiet blødt. Selvom det ikke er blevet betragtet som sundshedsskadeligt, er det modsatte heller ikke bevist.

Husk at tyggegummi kan være positivt, hvis du ved , hvordan du kan udnytte fordelene. Kostvejledere vil dog fortælle dig, at det er vigtigt, at du ikke spiser det for meget og at du også skal være opmærksom på, hvordan det kan være skadeligt, hvis du ikke tager forholdsregler. Derfor er det vigtigt at vide hvad sker der med din krop når du tygger tyggegummi.

Husk at i sidste ende, er det dig der beslutter, hvordan du vil gøre fremover. Slikket er måske foran dig, men det er dig der vælger at indtage det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Park E., Edirisinghe I., Inui T., Kergoat S., et al., Short term effects of chewing gum on satiety and afternoon snack intake in healthy weight and obese women. Physiol Behav, 2016.
  • DiNicolantonio JJ., Lucan SC., O’Keefe JH., The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Prog Cardiovasc Dis, 2016. 58 (5): 464-72.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.