Hvad sker der, hvis man ikke behandler karpaltunnelsyndrom?

Vil du vide, hvad der sker, hvis du ikke behandler karpaltunnelsyndrom? I dag fortæller vi dig om konsekvenserne.
Hvad sker der, hvis man ikke behandler karpaltunnelsyndrom?

Sidste ændring: 15 november, 2023

Nogle gange kan ubehag i håndled eller hænder blive overset på grund af manglende viden, indtil det bliver alvorligt. Det er ikke godt, og i denne artikel vil vi se, hvad der sker, hvis man ikke behandler karpaltunnelsyndrom.

Dette syndrom påvirker medianusnerven i håndleddet, som gør det muligt at bevæge hånden. Denne tilstand forårsager normalt smerter, svaghed, følelsesløshed og snurren. Hvis du ikke behandler karpaltunnelsyndrom, vil disse symptomer forværres, så du mister førligheden.

Når vi laver de samme gentagne bevægelser med hånden og håndleddet, kan dette syndrom opstå. Det er for eksempel almindeligt hos folk, der skriver meget.

Stadierne af karpaltunnelsyndrom

Hvis du ikke behandler karpaltunnelsyndrom, bliver det bare værre og værre. Det er vigtigt at vide, at det er muligt at forbedre denne tilstand, og at den betragtes som en perifer neuropati. Vi vil nu se på de forskellige grader af tilstanden:

 • Axonotmesis. I dette stadie kan vi mærke svaghed, snurren eller følelsesløshed, men det er meget svagt. Faktisk forsvinder ubehaget, hvis vi lader hånden hvile. Dette er det bedste stadie til at behandle problemet uden medicin eller kirurgi.
 • Neuropraksi. Medianusnerven begynder at blive noget mere påvirket og på grænsen til at blive revet over. Smerterne i hånden tager til, og det samme gør de andre symptomer. Med visse lægemidler og kirurgi kan syndromet behandles.
 • Neurotmesis. Nerven er allerede revet over, og fingrenes bevægelighed er gået tabt. På dette stadie er chancerne for at reparere skaden meget dårlige. Faktisk kan ikke engang kirurgi garantere en løsning.

Nu hvor du ved, hvad der kan ske, hvis du ikke behandler karpaltunnelsyndrom, er det vigtigt, at du søger hjælp hurtigst muligt ved tegn på ubehag eller smerte. Hvis ikke, vil problemet ikke forsvinde af sig selv, men fortsætte med at udvikle sig og forværres.

Behandlingsmuligheder

Som den videnskabelige litteratur viser, er der flere behandlingsmuligheder for at løse karpaltunnelsyndrom. Desuden vil vi knytte disse muligheder til de forskellige stadier, de kan anvendes på.

 • Hvile. Hvis vi er i axonotmesis-stadiet, kan hvile være en god løsning, fordi karpaltunnelsyndrom nogle gange opstår på grund af overanstrengelse af hænderne.
 • Ortopædiske hjælpemidler. Hvis vi ikke kan lade vores hænder hvile, som de har brug for, kan en håndledsskinne eller ortopædisk skinne forhindre, at symptomerne forværres.
 • Varme og kulde. Hvis man påfører kulde på området, vil det hjælpe med at reducere hævelse og smerte. Efter 48 timer anbefales varme for at få medianusnerven til at slappe af.
 • Medicinering. Dette anbefales kun efter lægeordination og er normalt nødvendigt, når du har neuropraksi, og intet af ovenstående hjælper. De kan hjælpe med at reducere inflammation, hvis brugen af kulde ikke hjælper.
Piller i en hånd
 • Fysioterapi. Muskelmassage eller øvelser til at behandle karpaltunnelsyndrom. Ergoterapi kan også hjælpe os med at tilegne os vaner, der forhindrer syndromet i at komme igen.
 • Kirurgi. Dette er normalt den sidste af de muligheder, der overvejes, da det i axonotmesis og neuropraxia normalt ikke er nødvendigt, og i neurotmesis er resultaterne måske ikke som forventet.

Nogle tanker om emnet, hvis man ikke behandler karpaltunnelsyndrom

Hvis du ikke behandler karpaltunnelsyndrom, bliver du nødt til at prøve flere og flere behandlingsmuligheder for at finde en løsning, der kan behandle problemet. Vi må dog understrege vigtigheden af at tilegne sig gode vaner.

Hvis du for eksempel forbereder dig til en skriftlig eksamen, og du skriver meget, så kan du bruge en håndledsskinne som en forebyggende foranstaltning. Man kan også lave øvelser for at slappe af i hænder og håndled efter lang tids skrivning.

Det er en stor fejltagelse at vente på, at karpaltunnelsyndromet udvikler sig, og at symptomerne forværres. Hvis du mister bevægeligheden i fingrene, kan det lamme din hånd for evigt og få fingrene til at blive klolignende uden mulighed for at strække dem.

Det kan interessere dig ...
Fem lindrende midler til karpaltunnelsyndrom
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem lindrende midler til karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom udvikler sig på grund af en svækkelse af nerven i håndfladen. Her er nogle lindrende midler til karpaltunnelsyndrom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Calandruccio JH. Carpal tunnel syndrome, ulnar tunnel syndrome, and stenosing tenosynovitis. In: Canale ST, Beaty JH, eds. Campbell’s Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 76.
 • Zhao M, Burke DT. Median neuropathy (carpal tunnel syndrome). In: Frontera, WR, Silver JK, Rizzo TD Jr, eds. Essentials of Physical Medicine and Rehabilitation: Musculoskeletal Disorders, Pain, and Rehabilitation. 3rd ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 36.
 • Parra, F., Parra, L., Tisiotti, P., & Willie, J. (2008). Sindrome del tunel carpiano. Revista de Posgrado de l 10 a VIa Cátedra de Medicina. N.
 • Cañellas Trobat, A., Fernández Camacho, F., & Cañellas Ruesga, A. (2010). Síndrome del tunel carpiano: Valoración anatomo-clínica. Actualización en su diagnóstico y tratamiento. Dialnet.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.