"Sekretær forbandelsen:" Sådan behandler du karpaltunnelsyndrom

For at undgå dette problem, når du arbejder hele dagen på en computer, så er det vigtigt at tage pauser i ny og næ for at lave nogle simple udstrækninger, herunder arm og håndledsøvelser.
"Sekretær forbandelsen:" Sådan behandler du karpaltunnelsyndrom

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Dette syndroms besynderlige navn refererer mere generelt til mennesker, der bruger hele deres arbejdsdag ved et tastatur og mus. Karpaltunnelsyndrom stammer fra knoglerne i håndledet (kendt som håndroden). Lær mere om dette problem og hvordan du behandler karpaltunnelsyndrom i dagens artikel.

Vil du vide mere om hvordan du behandler karpaltunnelsyndrom?

Fra et medcinsk synsvinkel er det “en kumulativ traume forårsaget ved konstant og gentagne bevægelser, der belaster hænderne og håndledene”.

Det betyder, at når du udfører den samme aktivitet regelmæssigt, så kan du ende med at lide af karpaltunnelsyndrom.

Det kan også forekomme, hvis du sover med hænderne foldet under din krop eller pude. Der er sågar sportsgrene, som kan forårsage dette syndrom, såsom tennis og vægtløftning.

Karpaltunnelsyndrom forårsager betændelse i dine sener og kompression i midten af dit håndled, lige på en nerve, der er halvejs imellem din håndledsknogle og ledbåndet i dine fingre.

Person der bruger en mus

De mest almindelige symptomer på dette syndrom er:

 • Følelsesløshed i tommel-, pege- og langegfingeren.
 • Snurren i hånden og håndledet
 • Smerte i hånden og håndledet
 • Følelsesløshed i området om natten
 • Ude af stand til at holde fast i ting
 • En varm fornemmelse i fingrene
 • Smerte der spreder sig til albuen
 • Koordinationsproblemer eller rystelser i fingrene
 • Hænder der altid er kolde

Selvom alle kan opleve dette problem, så er det mest almindeligt hos kvinder imellem 40 og 60 år.

Se også denne artikel efter “Sådan behandler du karpaltunnelsyndrom”:

6 hjemmeremedier mod opsvulmede hænder

Mand med haandledsproblemer

Anbefalinger for at undgå karpaltunnelsyndrom

Hvis du oplever nogle af de ovenfornævnte symptomer og ikke vil have at problemet skal forværres, så anbefaler vi, at du ændrer nogle af de vaner, der kan være årsag til det.

Sandt, det er måske ikke en mulighed at sige dit job op eller stoppe med at bruge hånden. Men du kan forbedre dit problemet ved at gøre følgende:

Hav en neutral håndposition

Ideelt bør dit håndled eller hånd være udstrækt. For at gøre dette, bør tastaturet være placeret på en måde, så dine underarme kan hvile på bordet, og du ikke behøver at bøje håndledet.

Det vil også give færre problemer med ømme arme, skuldre, nakke eller ryg.

Hold genstande med hele din hånd

Undgå at kun en eller to fingre gør hele arbejdet, når du holder, løfter eller skruer noget. Når du kun bruger din pegefinger og tommelfinger, putter du et stort pres på dit håndled. Prøv at bruge hele din hånd og skift mellem at bruge højre og venstre.

Kvinde med haandledssmerter

Hav en sund livsstil

Det er vigtigt at du sikrer dig, at dine blodårer er i god stand, med en sund blodcirkulation igennem kroppen. På den måde vil blodet løbe til dine hænder uden at bive blokeret.

Ibland nogle af de mange gode vaner du kan have, for at forbedre dine blodårers tilstand, er, at få rigeligt med søvn, dyrke motion regelmæssigt, ikke ryge, undgå en stillesidende livsstil og have en balanceret kost.

Vælg et ergonomisk design

Der er forskellige ting, der er designet til at være mere komfortabelt for dine håndled. Tastatur og mus er ét eksempel. Dette hjælper med at reducere noget af trykket, imens du arbejder.

Hvis dit firma ikke vil give dig en af disse, så køb et selv – det er det værd, for dit eget helbreds skyld.

Udfør små øvelser

Hvem har sagt at, du ikke kan træne håndledene? Dette er vigtigt for at undgå karpaltunnelsyndrom! Nogle interessante valgmuligheder er:

 • Lav cirkler med dine håndled. Med håndfladerne nedad, drej begge håndled til højre fem gange og derefter til venstre fem gange.
 • Fingerudstrækning. Stræk dem ud så langt du kan og hold positionen i 10 sekunder. Gentag dette mindst 3 gange om dagen.
 • Tommelfingerudstrækning. Tag fat i din tommelfinger med den modsatte hånd. Hiv i den indtil du kan føle lidt modstand. Vær forsigtig med at hive for hurtigt eller for hårdt, da du kan hive din knogle ud af led, hvilket er meget smertefuldt.
 • Knyt hånden. Knyt din næve så hårdt du kan. Du kan bruge en lille gummibold eller en stressbold. Klem og slap af omkring 10 gange med hver hånd.
 • Løft lidt vægte. Anskaf en lille håndvægt på ikke mere end 5 pund. Du kan enten købe en eller fylde en vandklaske med vand eller jord.
 • Sæt dig ved et bord eller skrivebord. Støt underarmene på overfladen og lad dine hænder slappe af. Hold en vægt i din hånd og vip med håndledet. Gentag 10 gange og skift side.

Dette er altsammen ting, du kan gøre imens du snakker i telefon, ser en film eller er i metroen.

Anbefalet læsning efter “Sådan behandler du karpaltunnelsyndrom”:

Syv ting du kan gøre derhjemme for at lindre senebetændelse

Sådan behandler du  karpaltunnelsyndrom med naturlige midler

Vidste du, at der er nogle naturlige juicer, der kan hjælpe med at lindre symptomerne på dette smertefulde problem? Lad os kigge nærmere på det!

Ananas, appelsin og grapefrugt juice

Drik en kop af denne juice hver tredje dag, som en forebyggende foranstaltning, hvis du arbejder meget ved computer eller udfører monotome øvelser. Hvis du allerede oplever symptomerne, drik det hver dag.

Ingredienser

Sådan gør du

 • Pres saften fra citrusfrugterne og skær ananasen i skiver.
 • Put alle ingredienserne i en blender og blendt grundigt. Du kan tilsætte et par isterninger, hvis du har lyst.
  Person med haandledsproblemer -behandler du karpaltunnelsyndrom

Kål, grønt æble og lime juice

En anden god måde til at fjerne symptomerne på karpaltunnelsyndrom, er denne enkle opskrift.

Ingredienser

 • 1 kålblad
 • 2 grønne æbler
 • Lidt vand

Sådan gør du

 • Skræl og skær æblerne i skiver.
 • Put æbleskiverne i en blender med kålet og vandet.
 • Blend og si væsken fra. Drik denne drik hver dag.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.



Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.