Hvordan man genkender negletumorer

Negletumorer er et problem, som der sjældent tales om. Selv om de i de fleste tilfælde ikke bør give anledning til bekymring, kan de i nogle tilfælde også være et tegn på kræft.
Hvordan man genkender negletumorer

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mange mennesker ved ikke, at det er muligt at have negletumorer. Nogle gange bliver de forvekslet med visse ufuldkommenheder og kan derfor gå ubemærket hen. Derfor er det vigtigt at lære at genkende dem.

Negletumorer er mere almindelige, end du måske tror. Det er almindeligt, at folk ikke er opmærksomme på dem, og det er en fejl, for de kan også være ondartede.

Mange gange er anomalierne skjult under neglelak. De har måske ikke et så tydeligt udseende og kan gå for at være vorter, hård hud eller ligegyldige pletter.

Hvordan ser negletumorer ud?

En svulst er en unormal masse, der skyldes en utilstrækkelig forøgelse af antallet af celler. Det angrebne væv ser hævet eller udspilet ud.

Den dannes gradvist og opdages sjældent i begyndelsen. Den bemærkes først, når den er langt fremskreden. Nogle negletumorer er godartede og har derfor kun en æstetisk betydning. Andre kan være ondartede.

I disse tilfælde har de potentiale til at sprede sig, selv til fjerntliggende dele af kroppen. De kan med andre ord metastasere.

Et af de største problemer med negletumorer er, at de ikke er lette at opdage. Næsten alle har 20 negle, og for at identificere disse dannelser skal vi tjekke dem omhyggeligt, en efter en. Hverken læger eller patienter har for vane at gøre dette.

Typer af negletumorer

Der findes flere typer af negletumorer. Hver har sine egne karakteristika. Nogle kræver øjeblikkelig opmærksomhed, mens andre ikke har potentiale til at forårsage ulemper.

Ødelagte og tørre negle

Undersøgelse af neglene indgår normalt ikke i de fysiske undersøgelser, medmindre der er mistanke om en specifik tilstand.

Pyogent granulom

Pyogent granulom er en rødlig bule med glat overflade, der undertiden ser fugtig ud. Den er blød i konsistensen og kan bløde let. Det er meget almindeligt, at det opstår efter et slag mod neglen og omkring eller under neglen.

Hvis de er små, forsvinder de normalt af sig selv. Hvis ikke, behandles de med kirurgi, elektrokauter, laser eller cremer, selv om sidstnævnte normalt ikke er lige så effektivt som de andre metoder. Den hører til de godartede negletumorer.

Neglefibrom eller Könens tumor

Neglefibromet eller Könens tumor har en langsom vækst. Det er fast i konsistensen, har samme farve som huden og forekommer omkring neglen.

Når det er til stede på flere fingre, antages det at være et symptom på en sygdom kaldet tuberøs sklerose, en sjælden genetisk lidelse. Denne tumor behandles med kirurgi.

Subungual exostose

Subungual exostose er en tumor, der forekommer under neglen. Den opstår ved fingerspidsen og skubber neglen opad.

Dette medfører, at neglen løsner sig eller bliver deform. Den forekommer oftest på første tå. Der kræves et røntgenbillede for at stille diagnosen, og den behandles med operation. Det er en godartet tumor.

Glomus-tumor

Dette er en anden godartet negletumor. Glomus-tumoren forekommer under neglen og ligner en blålig-rød plet.

Den forårsager normalt kraftige smerter, der øges ved koldt vejr. Nogle gange forstærkes smerten ved minimal kontakt. Den bør også behandles med operation.

Negletumorer: Onychopapillom

Onychopapillom er en af de mest almindelige negletumorer, men også en af dem, der ofte går ubemærket hen. Den ligner en stribe, der går fra lunula eller neglebåndet til neglens frie kant.

Den er hvidlig, lyserød eller brun. I den del, der ligger tæt på neglebåndet, under neglen, opstår der normalt en lille gullig-hvid knude. Den er godartet.

Onychomatricoma

Dette er en sjælden type tumor. Den ligner et gulligt lineært bånd med fortykkelse i det område af neglen, der også er buet.

Den har blødninger, der ligner små mørkerøde linjer. Det er en godartet vækst, der behandles med operation.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Naturlige midler mod gule negle

Mykoid cyste

Mykoid cyste anses for at være den mest almindelige af negletumorer. Den ligner en blød knude, der undertiden spontant udskiller en tyktflydende væske.

Der opstår uregelmæssige riller eller fordybninger i neglen, hvis tumoren påvirker neglematrixen. Den er meget ofte forbundet med slidgigt i fingrene. Den er godartet.

Negletumorer: Keratoakantom

Dette er en af de hurtigst voksende. Den sætter sig under neglen og vokser hurtigt.

I løbet af få uger eller måneder kan den beskadige fingerens knogle, selv om den er godartet. Den behandles bedst kirurgisk.

Melanocytært nævus

Melanocytært nævus er en læsion, der ligner et langsgående bånd. Det kan også forekomme under neglen, og i dette tilfælde ligner det en mørk plet. Selv om det i princippet er godartet, er det vigtigt at overvåge det og notere eventuelle ændringer.

Melanom

Melanom er en af de ondartede negletumorer. Den ligner en sort plet under neglen og spreder sig derefter til den omkringliggende hud.

Den bliver gradvist tykkere og giver normalt ingen symptomer i begyndelsen. Det er meget aggressivt og kræver operation. Nogle gange er det nødvendigt med amputation og kemoterapi.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Advarselstegn på hudkræft

Pladecellekarcinom in situ

Den er også kendt som Bowens sygdom og er sjælden. Den er lidt mere almindelig hos mænd, der er i deres tredje og fjerde årti.

Den ligner en vorteagtig læsion under neglen og kan undertiden bløde. Det er en af de negletumorer, der er ondartede.

Person giver sig selv fodmassage

Negletumorer forekommer også på fødderne. Det er et område, der tjekkes endnu sjældnere end hænderne.

Sådan tjekker du dine negle for negletumorer

Det er tilrådeligt at tjekke hænder og fødder med jævne mellemrum for at opdage eventuelle tegn på negletumorer. Det er bedst at være opmærksom på følgende tegn:

 • Mørke striber. De er normalt brune eller sorte. De kan forekomme på alle negle, men er mest almindelige på tommelfingeren og storetåen.
 • Mørk hud i nærheden af neglen.
 • Hævede negle. Det er, som om neglen begynder at løsne sig fra huden og kan være et tegn på en tumor i området.
 • Fragmenterede negle. Vær opmærksom på dem, der deler sig i to.
 • Klumper eller pletter under neglene.
 • Forandringer i negleridserne.
 • Deformation af neglen.
 • Farveændringer i neglene.
 • Vedvarende smerter under eller omkring neglen.

Et af disse tegn bør observeres omhyggeligt. Det er bedst at drøfte dem med din læge, især hvis symptomerne synes at udvikle sig over tid.

Tjek uden at blive bekymret

De fleste negletumorer er godartede. Normalt udføres der ingen behandling af dem, medmindre de forårsager ubehag eller udgør en gene for personen.

I betragtning af at negletumorer også kan være ondartede, er det tilrådeligt ikke at stille selvdiagnoser, men at gå til en hudlæge. En fagperson vil kunne vurdere situationen og stille en pålidelig diagnose.

Det kan interessere dig ...
Den bedste måde at hærde negle på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Den bedste måde at hærde negle på

Husk, at skøre negle kan være et tegn på sygdom, mangel på jern og vitaminer eller dårlig kost. Find ud af, hvordan man kan hærde negle. • Castillo Castillo, A., & Doncel Pérez, C. (2013). Granuloma Piógeno. Presentación de un caso. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 12(3), 322-328.
 • Rodríguez Castaño, M., Rayo Rosado, R., & Reina Bueno, M. (2015). Tumor de Köenen: Etiología, diagnóstico diferencial y tratamiento de elección.
 • Martin, B. (2013). Histopatología de la uña. Actas Dermo-Sifiliográficas, 104(7), 564-578.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.