Hvornår skal du gå til en fodterapeut?

Fodterapeuten er en sundhedsprofessionel, som tager sig af vores fødders vitalitet. I dag fortæller vi dig, hvornår du bør gå til en fodterapeut.
Hvornår skal du gå til en fodterapeut?

Sidste ændring: 12 juni, 2022

Selv om vi har en tendens til at konsultere en fodterapeut på grund af smerte eller ubehag, er sandheden, at denne fagpersons funktion også kan være forebyggende. Fodterapeuter er i stand til at forebygge fodskader, før de opstår. Med det in mente fortæller vi dig i denne artikel, hvornår du bør gå til en fodterapeut.

Dette sundhedsområde studerer fødderne i deres anatomiske og fysiologiske sammenhæng og handler om langt mere end de berømte ligtorne og den biometriske undersøgelse af fodaftrykket. Det er snarere et speciale, der betragter de nedre lemmer som en funktionel helhed.

Fodterapeuter har evnen til at forebygge, diagnosticere, behandle og genoprette fødderne. De kan også korrigere lidelser, forhindre dem i at opstå og genoptræne fodaftrykket. Fodterapeutuddannelsen tager halvandet år.

Almindelige grunde til at gå til en fodterapeut

Som vi allerede har nævnt, er fodterapi ikke en videnskab, der er begrænset til behandling af ligtorne og hård hud. Forskellige områder af dagligdagen påvirker fodens anatomi og fysiologi, og det er her, at fodterapeuterne kan anvende deres viden.

Den mest almindelige årsag til konsultation er vedvarende smerter eller ubehag. Når vi opdager, at vores fødder gør for ondt, er ubehagelige at gå på, eller der er dannet en synlig læsion, så går vi til fodterapeuten.

Vi behøver dog ikke at vente på at have en skade for at gå til en fodterapeut. Hvis vi f.eks. skal begynde at dyrke en sport, eller hvis vi har dyrket den i et stykke tid, kan denne fagperson rådgive os. Sport presser og overbelaster ofte vores fødder, og en fodterapeut kan korrigere dårlig kropsholdning for at undgå skader.

Der er også mulighed for at bede fagpersonen om at udføre en biometrisk test af fodaftrykket. Ved hjælp af målinger og apparater fastslår fodterapeuten, hvordan vores fod er, hvor den hviler for meget og for lidt, og hvilke skader der kan opstå, hvis vi ikke retter op på problemet.

Fodmassage
Fodterapeuten tager sig af fødderne, behandler lidelser og forebygger skader.

Læs mere: 7 metoder til at forebygge neglesvamp

Sygdomme, som fodterapeuter kan behandle

Fodterapeuter har dog også mulighed for at behandle sygdomme, der allerede er til stede i foden. I nogle tilfælde arbejder de sammen med en praktiserende læge eller traumatolog, og nogle gange direkte med deres egen ekspertise.

Fodterapi kan behandle følgende:

 • Gentagne skader: Nogle mennesker skader ofte deres fødder eller ankelled. Dette kan skyldes et forkert skridt. Ved biometrisk vurdering af foden er det muligt at korrigere dårlige fodstillinger.
 • Dårlig kropsholdning i alderdommen: Med alderen svækkes og deformeres fodens knogler, hvilket ændrer den måde, vi træder på. Så en fodterapeut kan rådgive de ældre og deres plejere om at forbedre gangdynamikken og forebygge fald.
 • Nedgroede tånegle: Fodterapeuter kan fjerne nedgroede tånegle med en minimalt invasiv operation, der kun tager få minutter og anvender lokalbedøvelse.
 • Platfod: Platfod er en tilstand, hvor fodens indre bue ikke dannes helt. Det kan være smertefuldt, hvis personen ikke bruger det rette fodtøj.
 • Hård hud: Fodterapeuter behandler hård hud med specielle instrumenter.
 • Hammertæer: Nogle mennesker lider af tådeformiteter, f.eks. hammertå, som er den mest almindelige og består af en tå, der bøjer nedad. Dette ændrer fodaftrykket, ændrer brugen af fodtøj og giver hård hud.
 • Bromhidrose: Dette er navnet på den intense lugt i fødderne som følge af en fejl i kirtlerne i de nedre lemmer. Nogle gange er der ledsagende infektioner, der bidrager til den dårlige lugt, og nogle gange er det blot en genetisk fejl.
Man kan få fjernet hård hud ved at gå til en fodterapeut

Fodterapeutens indgreb på ligtorne er måske den opgave, der oftest forbindes med fodterapi.

Læs mere: Hvorfor glemmer vi altid vores fodsundhed?

Behandlinger, der kan udføres af en fodterapeut

Fodterapeuter har uddannelsen til at udføre behandlinger, hvis de opdager en forandring, der ligger inden for deres vidensområde. I den henseende er en af de mest almindelige indikationer, som disse fagfolk foretager, brugen af indlægssåler.

Indlægssåler er ortopædiske behandlinger – dvs. at de har til formål at korrigere afvigelser i fodbuen. Så ved at forbedre vores kropsholdning kan vi forebygge smerter og ledlidelser.

Selv om der findes indlægssåler, som kan købes frit i butikkerne, er det ikke en god idé. I stedet bør en fodterapeut altid måle foden for at bestemme den rette indlægssål til den enkelte person. Fodaftrykket er trods alt et individuelt karaktertræk, som er unikt for hvert enkelt menneske.

Om nødvendigt kan fodterapeuten også foretage mindre operationer. Som nævnt er det muligt at behandle nedgroede tånegle og ligtorne med minimale instrumenter på kontoret uden andet end lokalbedøvelse.

Det er vigtigt at huske, at fødderne kan vende tilbage til deres usunde positioner, nedgroede tånegle kan komme tilbage, eller ligtorne kan dukke op igen. Derfor er opfølgning også vigtig i fodterapi. Derfor laver fodterapeuterne planlagte aftaler for at overvåge og revurdere behandlingerne.

Det kan interessere dig ...
Sådan laver du et fodbad derhjemme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan laver du et fodbad derhjemme

Et fodbad derhjemme er afslappende, men det hjælper os også med at passe på vores negle og tæer. Lær, hvordan du kan lave fodbad derhjemme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fernández, S. Sastre. Fisioterapia del pie. Podología física. Vol. 8. Edicions Universitat Barcelona, 1991.
 • Nova, Alfonso Martínez. Podología. Atlas de Cirugía Ungueal. Ed. Medica Panamericana, 2006.
 • López, Juan Carlos Díaz. “Relación entre osteopatía y podología.” El Peu 21.4 (2001): 182-184.
 • Labarta González-Vallarino, Alma Amparo. Actividad científica española en el área de podología: estudio bibliométrico. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 2011.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.