Hvorfor skal jeg evigt og altid tisse?

Hvis du ønsker at have mere kontrol over, hvor ofte du skal tisse, er der måder du kan træne det ved hjælp af specifikke øvelser. Start langsomt op og intensiver med tiden.
Hvorfor skal jeg evigt og altid tisse?
Maricela Jiménez López

Skrevet og kontrolleret af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Er du allerede vant til at gå i biografen og finde den nærmeste plads ved udgangen, fordi du ved at på et eller andet tidspunkt, er du nødt til at tisse?

For slet ikke at tale om de super lange bilture, hvor der er så få stop. Kan du genkende dig selv i noget af dette?

Hvis du ikke ved, hvad der sker med din blære så fortsæt med at læse, fordi vi kommer til at tale om, hvorfor du konstant er nødt til at tisse.

Det er måske ikke så hyppigt som du tror

Skal du tisse hele tiden?

Føler du, at du tit går på toilettet? Faktisk er du nødt til at tisse 8 gange om dagen i gennemsnit, hvis du drikker den anbefalede mængde af vand (2 liter om dagen).

Dette skyldes, at vand hjælper med at fjerne giftstoffer, og urin er en af de mest effektive måder at gøre dette på.

Hvis du drikker mindre vand, vil du også gå sjældnere på toilettet. Men dette kan føre til urinvejsinfektioner, nyresten og andre lidelser.

Du har en lille blære

Det er rigtigt nok, selvom det lyder mærkeligt. Ligesom nogle mennesker kan være høje, kan andre være korte og på samme måde har din blære sin egen unikke størrelse. De fleste blærer har evnen til at holde omkring 2 kopper væske.

Man kan måle dette med et simpel hjemmeeksperiment. Alt du skal gøre er at tage en beholder og se, om du komme af med 1 til 2 kopper urin. Enhver mængde større eller mindre end dette er ikke normalt.

Hvis du ikke ønsker at gøre det derhjemme, kan en laboratorietest også være nyttig.

Har du nogensinde spekuleret over, om du kan træne din blære til at holde mere væske? Svaret er ja, det kan du. Den kan strække sig, når den er fuld, men det er ikke sundt at holde på vores urin, da dette forårsager infektioner.

Du drikker ikke nok vand

drikke-varmt-vand

Hvis du irriteret over at skulle gå på toilettet hele tiden, begrænser du sikkert allerede mængden af vand, som du drikker. En masse mennesker gør dette for at undgå irritationen, mens de er på tur, eller når de arbejder.

Men du dehydrerer ikke blot dig selv frivilligt, du skader også din blære.

Her vil du begynde at lægge mærke til, at din urin lugter og ser kraftigere ud.

Dette er fordi, at når du modstår trangen til at tisse, bliver væsken mere koncentreret og irriterer blæren. Men på den anden side, at drikke for meget vand er heller ikke godt. Det er bedst ikke at gå for langt ud i nogle af ekstremerne.

Husk på, at ved ikke at drikke den nødvendige mængde væske, vil din krop ikke være i stand til at frigive giftstoffer og dine nyrer vil blive fyldt med dem.

Du har en infektion eller nyresten

Når du har urinvejsinfektion eller små krystallinske formationer (kendt som nyresten) kan dette irritere din blære. Dette vil medføre, at du nødt til at tisse oftere, og du også vil opleve andre symptomer.

Generelt skaber nyresten intense ryg- eller sidesmerte. Med hensyn til urinvejsinfektioner, er de klassiske tegn en stærkere trang til at tisse ledsaget af smerte.

Hvis du ikke er opmærksom og opsøger en læge for at behandle dit problem, kan du ende med at skulle opereres for at fjerne disse små sten.

Gå til fitness!

traening

De fleste kvinder har ikke nogen idé om, hvordan de presser eller afslapper musklerne i deres bækkenbund. Dette kan medføre, at du styrter ud til badeværelset det sekund, du føler, at du skal tisse.

For at sætte en stopper for dette, er alt du skal gøre at træne musklerne til at holde urinen i din blære.

Før fortalte vi dig, at du ikke skal modstå trangen til at tisse, og dette er sandt. I dette tilfælde, taler vi dog kun om at vente et par minutter med at gå på toilettet. Det vil styrke din blære en lille smule.

knibeøvelser er gode til at hjælpe med dette.

Du kan lave disse ved at klemme og afslappe de muskler, der anvendes til at standse strømmen af urin uden at bevæge nogen anden del af din krop.

Dette råd er nyttigt, især for gravide kvinder og kvinder i fasen efter fødsel. Selv dit sexliv vil blive bedre ved at praktisere disse øvelser.

Du tager medicin, der giver dig trangen til at tisse

De ting, du spiser kan også forårsage større trang til at tisse.

Dette er meget almindeligt, når man tager vanddrivende medicin, der ofte anvendes til behandling af højt blodtryk. Dette omfatter naturlige vanddrivende midler såsom papaya.

De skaber en mængde urin, som vil få dig at gå på toilettet.

Anticholinergic er en anden type medicin, der vil få dig til at tisse. Folk tager det til behandling af angst, depression og andre lignende problemer.

Hvis du har startet behandling, og du for nyligt er begyndt at gå på toilettet oftere, opsøg da din læge. De vil have forskellige alternativer mod det samme problem, og du vil uden tvivl være i stand til at ændre, hvad der forårsager det.

Du kan have diabetes

typer-af-diabetes

Hvordan er din kost? Er du nær din ideal vægt? Motionerer du? Stor trang til at tisse er et klassisk tegn på diabetes, og hvis dette er dit problem, skal du behandle det samme.

Hvis der er for meget sukker i blodet, vil din krop på et vist tidspunkt ikke længere være i stand til at syntetisere det til noget andet.

På det tidspunkt, hvor sukkeret passerer gennem din urin, gør det, at du er nødt til at tisse.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.