Hyppig vandladning (overaktiv blære-syndrom): Hvad er det?

Hvis du drikker for mange energidrikke som sodavand eller kaffe, kan det forårsage en tilstand, der i sidste ende påvirker nyrerne. Husk at drikke masser af vand for at holde vandbalancen.
Hyppig vandladning (overaktiv blære-syndrom): Hvad er det?

Sidste ændring: 10 december, 2018

Dette er sikkert sket for dig mindst én gang. Du havde en dag, hvor du bare ikke kunne lade være med at gå på toilettet. Så snart du tømmer blæren, skal du tilbage igen. Hvad skyldes dette? Og endnu vigtigere, bør du være bekymret? I dag vil vi snakke om hyppig vandladning.

1. Hyppig vandladning: Hvad forårsager det?

Overaktiv blære er en fælles begivenhed blandt nutidens befolkning, især kvinder. Normalt har vi et ønske om at tisse ofte, når vi drikker mere væske end normalt. Det er en god ting, fordi vores nyrer skal filtrere giftstofferne fra vore kroppe. Men der er tidspunkter hvor vi uden at drikke overskydende væsker hele tiden skal på toilettet.

Hvis du skal op mange gange om natten for at tisse, er det kendt som nocturia. Det er mere udbredt blandt mænd end kvinder, især når de når en vis alder, og begynder at have problemer med prostata. Men for kvinder kommer og går den overaktive blære, og det kan skyldes nogle af de følgende faktorer, så brug et minut på at gennemgå dem.

1. For mange energidrikke

Dette kan komme som en overraskelse, men vi taler ikke bare om at indtage for meget kaffe andre   koffeinrige drikke   som sodavand og energidrikke kan påvirke dig. Det er ikke en god idé, og det er heller ikke sundt. Husk at den mængde urin, vi producerer dagligt, primært afhænger af elektrolytbalancen i kroppen. Hvis vi drikker for mange energidrikke på lang sigt, kan det skabe en ubalance i nyrerne. Det er simpelthen ikke risikoen værd, så overdriv ikke disse drikkevarer.

2. Diabetes

Gå ikke i panik, fordi det er noget, der umiddelbart kan afgøres med en simpel test.   Diabetes har mange symptomer og hyppig vandladning er en af dem. Det resulterer i dehydrering og en tendens til lavere kaliumniveau. Men bevar roen, for diabetes også er forbundet med andre faktorer som pludseligt vægttab, sløvhed, træthed, besvimelse … at skulle tisse ofte er dybest set på grund af kroppens manglende evne til at producere insulin, så det overskydende sukker i blodet vil forlade den med urinen. Alt dette gør os tørstige, og til gengæld forårsager det mere hyppig vandladning.

3. Visse medikamenter

Nogle gange kan visse medicinske behandlinger forårsage forandringer i   blæren og give hyppigere vandladning. Stoffer som lorazepam giver typisk disse virkninger. Læs altid bivirkninger af eventuel ny medicin, og kig efter, hvis du oplever dem under dit behandlingsforløb.

4. Lidelser på grund af stress

Angst og   stress er tilstande, der opstår i visse perioder i vores liv, og de kan endda forandre vores biologiske processer. Maveproblemer, tarmproblemer, nervøsitet, træthed, diarré  og uden tvivl en overaktiv blære er ret almindelige i disse perioder med angst. Du er nødt til at sige det til din læge, hvis du bemærker dette sker for dig, og husk altid at have en flaske vand med. Hver gang du går på toilettet for at tisse, så drik lidt vand for at undgå at blive dehydreret.

5. Infektioner

Urinvejs infektioner er uden tvivl den mest almindelige årsag til hyppig vandladning. Infektioner i urinrøret, blæren selv, nyrevæv, eller endda vulva eller vagina kan få os til at lide af denne ubehagelige tilstand. Sommetider er de forårsaget af hormonelle skift, bakterier, eller lavt immunforsvar. Selvom de er almindelige, skal du altid gå til din læge, hvis du oplever nogle af de her symptomer. Så vil du modtage den rette behandling selvfølgelig, fordi de vil være i stand til at identificere, hvad der forårsagede infektionen, og hvad den rigtige medicin ville være. Men her er et par enkle tips, du kan følge derhjemme.

2. Simple midler mod overaktiv blære-syndrom

Hvidloeg i en skaal

Hyppig vandladning kan være et symptom på en sygdom eller en indikation på et andet sundhedsproblem. Så den første ting, du skal finde ud af er, hvad der er årsagen til problemet. Er det stress, eller er det en infektion? Ideelt set vil du følge en behandlingsplan, der er ordineret af en læge, men du kan også følge disse enkle retningslinjer:

  1. Lav din kost om: undgå irriterende ingredienser og fødevarer som eddike, tunge krydderier, kaffe, stærk peber, rødt kød, chokolade, komælk og eventuelle mælkeprodukter, mel og raffineret sukker. Forøg dit forbrug af grøntsager.
  2. Start dine morgener med en te lavet med padderokke og en smule citronsaft.
  3. Spis et fed hvidløg hver aften med et glas varmt vand. Det er et fantastisk bakteriedræbende middel.
  4. Ingefær-te er et fantastisk anti-inflammatorisk middel, der helt sikkert vil hjælpe.
  5. Drik masser af vand for at holde vandbalancen.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.