6 ting du ikke bør rengøre med hvid eddike

Hvid eddike er et fantastisk naturligt rengøringsmiddel, men du kan ikke bruge det til alting. Læs denne artikel for at finde ud af, hvad du ikke bør rengøre med det.
6 ting du ikke bør rengøre med hvid eddike

Sidste ændring: 05 oktober, 2020

Når det kommer til rengøring, er der meget snak om de mange fordele ved hvid eddike. Resultaterne kan dog være mindre gode, når du bruger det på visse genstande eller overflader. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvilke ting du ikke bør rengøre med hvid eddike.

I modsætning til industrielt producerede kemikalier, er eddike en naturlig ingrediens, som du kan bruge til at rengøre mange ting. Sammen med bagepulver, citron og salt hører det til den udvalgte gruppe af hverdagsingredienser, der har mange forskellige anvendelser.

Men som alt andet har det kontraindikationer. Der er visse ting, du ikke bør rense med hvid eddike, hvis du altså ikke vil ødelægge dem. Ved du hvilke? Find ud af, hvilke ting vi taler om her.

6 ting du ikke bør rengøre med hvid eddike

Det, der gør hvid eddike så effektivt som rengøringsmiddel, er dens lave pH, hvilket gør det til en ret sur substans. Selv om dette kan være en god kvalitet når det kommer til at rengøre visse ting, er det det modsatte for andre.

Her er nogle ting, du ikke bør rengøre med hvid eddike:

1. Trægulve

Selv om det kan fungere godt på nogle overflader, kan hvid eddike også forårsage uoprettelige pletter eller misfarvninger på trægulve.

Derfor er den bedste forholdsregel, som du kan tage, for at undgå unødige problemer, at købe specifikke rengøringsprodukter til disse typer af gulve. Ja, det er ikke et naturligt middel, men der er ikke rigtig noget andet alternativ.

Dette er dog ikke tilfældet når det kommer til rengøring af træmøbler. Hvid eddike kombineret med olivenolie kan være et nyttigt middel til at fjerne pletter og snavs fra træmøbler.

En kvinde rengør hendes trægulve.

2. Stenoverflader

Natursten som granit eller marmor reagerer ikke godt på sure substanser. Derfor er det bedst ikke at anvende hvid eddike på disse overflader. Du bør heller ikke bruge citron eller bagepulver på dem.

Det samme gælder for stengulve. Det er bedre at bruge specifikke rengøringsprodukter til disse overflader.

3. Apparater og hårde hvidevarer

Selvom hvid eddike er kendt for at være et godt middel til at polere ting med, bør du ikke bruge det til at rengøre fjernsyn eller computere. Du bør heller ikke anvende det på mikrobølgeovne, kaffemaskiner eller strygejern, og særligt ikke på touchscreens, som tablets og mobiltelefoner.

Det ødelægger ikke kun disse produkters overflade, det kan også ødelægge elektronikken. Derfor kan du ende med tekniske problemer, forårsaget af eddiken.

4. Madpletter

Uanset om det er på tøj, på gulve, på bilsæderne eller på sofaen, fjerner hvid eddike ikke madpletter. Tværtimod virker dets komponenter på madpletter modsat, og gør dem meget sværere at fjerne.

5. Blegemiddel

Bland aldrig hvid eddike med blegemiddel. Kombinationen af ​​disse to elementer kan være dødelig, fordi de danner klorgas. Dette er en meget giftig form for gas.

6. Jerngryder og pander

Disse elskede køkkenartikler er på listen over ting, du ikke bør rengøre med hvid eddike, af to grunde. Den første grund er, at syren i eddiken løsner “non-stick” overflader. Som du ved, begrænser dette kraftigt funktionaliteten af dine gryder og pander.

Ydermere reagerer jern ikke godt på syren i eddiken. Resultatet kunne være en plettet gryde eller pande.

Ting du kan rengøre med hvid eddike

Person rengør toilet med hvid eddike.

Selvom du ikke bør bruge hvid eddike til at rengøre visse ting, har det mange andre fordele, når det kommer til rengøring rundt omkring i hjemmet. Nogle af de overflader, som du kan rengøre med denne ingrediens er:

  • Træmøbler
  • Alle møbler på badeværelset: toilet, badekar, vandhaner, dræn
  • Du kan også bruge det til at fjerne rust fra værktøj og andre jerndele
  • Desuden kan du bruge det til at desinficere køleskabet
  • Spejle

Kort sagt, kan denne ingrediens enten være en stor hjælp når det kommer til rengøring, eller et tveægget sværd med irreversible resultater. Hvis du er informeret og opmærksom på de ting, du er ved at rengøre, kan du undgå at ødelægge de ting, du holder af.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.