Kan anæmi påvirke dine følelser?

Anæmi påvirker ikke bare dine energiniveauer. Det kan også påvirke dine følelser og relationer. Lær hvordan denne tilstand påvirker dine følelser i denne artikel.
Kan anæmi påvirke dine følelser?

Sidste ændring: 15 december, 2018

I denne artikel vil vi snakke lidt om anæmi kan påvirke dine følelser. Når du er syg, har dine symptomer indflydelse på dit humør og hvordan du interagerer med menneskerne omkring dig. 

En sygdom påvirker ikke kun dig på det fysiske plan, men også på det følelsesmæssige plan. Når det kommer til anæmi, er der psykologiske konsekvenser, som kan ændre dit daglige liv.

I dag vil vi gerne se om anæmi virkelig kan påvirke dine følelser

Hvad er anæmi og hvordan sker det?

Før vi taler om anæmis følelsesmæssige virkninger, er det en god idé at lære lidt om, hvad det er.

Dybest set er anæmi en tilstand, der kommer fra mangel på jern i din krop. Den medicinske definition af tilstanden er: “en lav koncentration af hæmoglobin i blodet.”

Detektion af det kræver en blodprøve. En laboratorieanalyse kan også vise andre ændringer i blodgennemstrømningen, såsom lavere mængder af røde blodlegemer end normalt eller nedsatte hæmocritniveauer. Men der er andre tegn, der er tydelige ved første øjekast, der kan hjælpe dig med at opdage det.

Anæmi er ikke en sygdom; det er en tilstand eller mangel.

Manglen på jern kan forårsage jernmangel anæmi. Denne type er ofte en effekt af mavetarm tilstande eller blodtab (for eksempel fra et tilfælde med meget tung menstruation).

Når du er anæmisk, er du lav på energi

Aeldre kvinde der holder sig for munden

Dette er en af de nemmeste måder du kan indse, at du mangler jern i dit blod.

Apatien går længere end blot at holde dig i sengen på en regnvejrsdag eller have problemer med at komme op ved din alarm.

Folk, der lider af denne tilstand, er ofte ude af stand til at gøre en aktivitet uden at gejle sig selv op til det. De mangler nogle gange selv styrken til at udføre daglige opgaver.

Andre tegn på anæmi, der er fremtrædende ved første øjekast er:

  • Et blegt ansigt
  • Overdrevent hårtab
  • Let nedbrydelige negle

Nogle mennesker bruger også en teknik til at bestemme, om de har lave niveauer af røde blodlegemer: løft det nederste øjenlåg og kig på indersiden. Hvis det er meget hvidt, betyder det, at du sandsynligvis har anæmi. Selvfølgelig er dette ikke videnskabeligt, men det kan være ret præcist.

Nogle følger af at være anæmisk er neurologiske lidelser som forandringer i dit syn eller hovedpine, svimmelhed, søvnløshed og uregelmæssige menstruationsperioder.

Hvordan kan anæmi påvirke dine følelser?

Ung kvinde der gaber

Ud over konsekvenserne som manglen på jern har på din fysiske sundhed, er et meget vigtigt aspekt, som læger måske ikke husker, de problemer, som denne tilstand kan forårsage på et følelsesmæssigt eller psykologisk plan.

Følelsen af ubehag kan få dig til at føle dig dårligt tilpas med dig selv og folkene omkring dig. Desuden kan anæmi også føre til ubeslutsomhed og føle dig usikker på, hvad du ønsker i livet.

Som om det ikke var nok, kan du også føle, at der ikke er nogen motivation eller udfordring, der er stor nok til at få dig ud af sengen.

Du har ikke lyst til at gøre noget, men du har ingen andre symptomer, der peger på et bestemt sundhedsproblem. Ofte har du bare “ikke lyst til” at bevæge dig.

Du kan ikke engang identificere, hvorfor du har det sådan. Derfor kan det medføre dårlig stemning. Det kan også føre til at man føler sig sur på sig selv for aldrig at være klar til noget.

Modløshed og apati er to direkte konsekvenser af anæmi. Dette påvirker uden tvivl alle områder i dit liv.

Måske er hvad du plejede at elske at gøre nu dobbelt så svært. Måske det, der plejede at “holde dig nede på jorden” nu bare føles som en byrde eller en forpligtelse.

Anæmi og problemer på arbejdspladsen

Alle har nogle gange problemer med at komme tidligt op, få deres arbejde udført og håndtere deres chef. Men for mennesker med jernmangel bliver dette til reglen og ikke undtagelsen.

Irritabilitet, problemer med at koncentrere sig på jobbet, problemer med at kommunikere eller være proaktiv er alle advarselstegn, du ikke bør ignorere.

Hvis du for eksempel bliver let distraheret, hvis du ikke kan finde et ord eller lave let matematik i dit hoved, eller hvis du glemmer, hvad du skulle gøre, så kan det være relateret til den manglende energi forbundet med anæmi.

Læs også dette når du er færdig med “Kan anæmi påvirke dine følelser”:

6 sunde juicer der forebygger og behandler anæmi

Hvordan anæmi påvirker dit personlige liv

Kvinde der sidder i sofaen

Manglende jern går ikke væk, når din arbejdsdag er overstået, og du kommer hjem. Ofte føles situationen bare endnu værre.

Rengøring, lave aftensmad, træning, familiesammenkomster, kurser… Det ser alt ud til at være imod dig.

Efter “Kan anæmi påvirke dine følelser”, læs også:

Har du anæmi? Prøv de her opskrifter

Det bliver sværere og sværere at finde nok motivation til at komme ud af sofaen eller ud af sengen i weekenderne, selvom solen skinner udenfor og du har en interessant dag foran dig.

Hvis du er familiemedlem til nogen med disse symptomer, er dit første skridt at insistere på, at de får en lægeundersøgelse, der kan diagnosticere deres tilstand.

I mellemtiden kan du hjælpe dem med at starte med små ting, der giver dem energi: en let gåtur i parken, en lille smule musik, en dessert, frugt og grøntsager, der er rige på jern…

Disse vil alle genoplive deres energi og få dem til at føle sig i stand til at nyde, hvad der er omkring dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.