Almindelige årsager til hovedpine om morgenen

At vide, hvad der udløser hovedpiner er afgørende for at forhindre dem. Hvis din hovedpine er tilbagevendende og ikke svarer til nogen af årsagerne nedenfor, skal du opsøge din læge.
Almindelige årsager til hovedpine om morgenen

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Hovedpine eller migræne er ubehageligt når som helst på dagen. Årsagen kan afhænge af, når ubehaget eller intensiteten først føles.

Hvis det føles som om en tromme slår ved dine tindinger, som det første, når du vågner op, eller du er svimmel eller ude af stand til at åbne dine øjne, så ville det være en god ide at se din læge.

I denne artikel vil vi gå over nogle af grundene til, hvorfor morgen hovedpine opstår.

Hvorfor vågner jeg op med hovedpine?

Mange mennesker ender med at opsøge deres læge, når de ikke længere kan tåle smerten fra deres morgen hovedpine.

På trods af brugen af ​​smertestillende midler, vil smerterne muligvis ikke aftage og der er mange tilfælde, hvor de varer hele dagen. De mest almindelige årsager til morgen hovedpine er:

Inflammation af næsepassagerne

Når næsepassagerne bag næsen, øjnene og kindbenene er betændte, så kan det forårsage smertefuld hovedpine.

I disse former for tilfælde skal den underliggende allergi eller infektion, der forårsager problemet, behandles for at eliminere symptomerne.

Søvnapnø

Kvinde med hovedpine

Denne lidelse er defineret som momentvise pauser i vejrtrækningen, mens du sover.

Fordi hjernen ikke får ilt i løbet af denne tid, kan det få dig til at vågne op med hovedpine. Klassiske tegn på søvnapnø omfatter mørke rande under øjnene og overdreven træthed (på trods af, at man får nok søvn).

Hvis du sover med nogen, så spørg dem om du snorker, da dette kan være et andet symptom på dette problem.

Søvnforstyrrelser

Bortset fra apnø, som er en klinisk tilstand, kan følelsesmæssige og psykologiske faktorer også forhindre os i at sove ordentligt.

Stress, hverdags bekymringer og angst kan ændre kvaliteten af ​​din søvn. Mange af os går i seng meget sent, kun for at stå op tidligt næste morgen (vi får ikke vores nødvendige 8 timers søvn hver nat) og det påvirker også kvaliteten af ​​vores søvn.

Negative følelser og tilbagevendende mareridt kan også forårsage migræne.

Udefrakommende lys og lyde (en dryppende vandhane, gadebelysning, et tændt fjernsyn, snorken osv.) Forstyrrer kvaliteten af ​​din søvn, hvilket giver dig morgen hovedpine.

Muskelspænding

Hvis du ikke får nok søvn, er spændt eller sover i dårlige stillinger, kan du lide af mareridt eller søvnløshed. Musklerne i nakken og skuldrene bliver spændte og lægger pres på kraniet, hvilket forårsager hovedpine.

Sørg for at sove på en god madras med en passende pude. Dette vil ikke kun hjælpe dig med at sove bedre, men det vil også understøtte hele rygsøjlen frem for kun den cervicale hvirvel.

Overbrug af medicin

Dybest set henviser vi til lægemidlerne designet til at lindre hovedpine. Når smerten opstår to eller flere gange om ugen, er det ikke ualmindeligt at vende sig til medicin (på recept eller til håndkøb).

Overbrug af smertestillende midler giver en kontraproduktiv bivirkning. Det betyder, at den samme medicin, som du tager for at lindre smerte, også kan være ansvarlig for at forårsage smertefuld hovedpine.

Disse typer af stoffer bør reduceres eller undgås, hvis du vil forhindre morgen hovedpine:

  • Aspirin
  • Acetaminophen
  • Decongestants
  • Smertestillende midler
  • Narkotika

Dehydrering

Person med smerter

Det er en god ide at sørge for at du er ordentligt hydreret før aftenen. Selvom kroppen ikke er så aktiv som den er i løbet af dagen, så skal den stadig være ordentligt hydreret.

Når du ikke drikker nok vand, sammentrækker blodkarrene i hovedet sig for at afbalancere væskeniveauerne i kroppen. Dette gør det svært at ilte blodet ordentligt og forårsager dermed hovedpine.

Skæren tænder

Bruxisme er en meget almindelig lidelse hos børn (selv om det også forekommer hos voksne) og er i folkemunde kaldet “skæring” dine tænder, mens du sover.

Denne ubevidste vane spænder kæbemusklerne og forårsager smerte og ubehag om morgenen.

Dårlig kropsholdning når du sover

Et af de mest almindelige fejl når det kommer til at få en god nats søvn, er det at sove i en unaturlig stilling.

Det betyder, at hvis du sover “sammenbøjet” eller i en mærkelig stilling, så vil hovedet ikke blot gøre ondt næste morgen, men det vil din ryg, nakke og skuldre osv. også. 

Hold nakken lige og prøv at sove på ryggen eller siden. Undgå at sove på din mave. Glem ikke den korrekte sovestilling hjælper blodet til at cirkulere ordentligt, hvilket også vil forhindre morgen hovedpine.

Højt blodtryk og diabetes

Begge tilstande kan udløse migræne om morgenen. Dette skyldes den kendsgerning, at i begge tilfælde, så sammentrækkes blodkarrene, blodtrykket stiger og musklerne spændes, især i hovedet.

Du bør læse: 6 Naturlige midler til lindring af lavt blodtryk

Orientering af sengen

Person med hovedpine

Vi henviser til læren fra den ældgamle feng shui disciplin. Ifølge denne filosofi skal sengen altid pege mod nord for at fremme ordentlig hvile og afslapning om natten.

Dette kan forklares i videnskaben: Da jordens magnetfelt antages til at fungere som en magnet på os, mens vi sover.

Rastløse ben

Dette syndrom beskrives som en ukontrollabel impuls i forbindelse med bevægelse af de nedre ekstremiteter.

Det er en årsag til søvnforstyrrelser, da muskelspasmerne konstant holder hjernen opmærksom. Dette kan give dig hovedpine, når du vågner op.

Hvis du lider af kvalme, opkast eller sløret syn oveni hovedpinen, så foreslår vi at du ser din læge.

Det kan interessere dig ...
Hovedpine om natten: Hvorfor sker det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hovedpine om natten: Hvorfor sker det?

Hovedpine om natten påvirker din søvn og din evne til at få en genoprettende nats søvn, der hjælper dig med at vågne op med energi og optimisme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.