Keratoconus - Karaktertræk og behandling

Keratoconus er en tilstand, hvor synet bliver sløret. Derudover, har det noget at gøre med forskellige grader af nærsynethed og bygningsfejl.
Keratoconus - Karaktertræk og behandling

Sidste ændring: 03 august, 2020

Keratoconus er en øjenlidelse, som specifikt påvirker hornhinden – den gennemsigtige, kuppelformede membran, der udgør den forreste del af øjet, foran iris. Dets funktion er at fokusere lysets stråler for at opnå et ordentligt syn.

Det er en progressiv sygdom, som ændrer formen på hornhinden, hvilket får den til at ændre sin buede form til en kegleform. Derudover, bliver hornhinden også tyndere og det ændrer måden, som lysstrålerne trænger ind på, hvilket betyder, at det ikke kan fokusere ordentligt og det fører til et sløret syn.

Keratoconus er en sjælden sygdom, så forekomsten er lav. Estimater indikerer, at der kun er omkring to nye tilfælde for hver 100.000 person om året. Foruden det, er der mange andre faktorer, som har indflydelse på dets udvikling.

Det rammer dog som regel teenagere og unge mennesker. Det påvirker personens livskvalitet betydeligt, eftersom det ændrer deres syn meget. I denne artikel, vil vi forklare alt, hvad du skal vide, om denne tilstand.

Hvad er keratoconus?

Test af øje med keratoconus
Som vi nævnte ovenfor, er den normale form på hornhinden kuppelformet, og denne form er vigtig, fordi den giver lysstråler mulighed for at ramme nethinden helt rigtigt, så den kan udføre sine processer korrekt for synet.

Keratoconus ændrer gradvist hornhinden og dens kuppelform ændrer sig og bliver konisk. Det er en non-inflammatorisk lidelse, som kan opstå enten i et øje eller begge. Det rammer primært teenagere.

Disse ændringer i hornhindens morfologi forhindrer lysstråler i at afspejles korrekt. Det forstyrrer og forvrænger synet som en konsekvens. Derudover, kan en person udvikle både nærsynethed og bygningsfejl:

  • Nærsynethed er en fejl, som slører genstande langt væk.
  • Bygningsfejl er, når ens øje opfatter genstande som slørede eller forvrængede, både tæt på og langt væk.

Hvilke andre symptomer kan opstå sammen med keratoconus?

Mange personer med denne tilstand har også en ekstrem overfølsomhed over for lys. Ligeledes, er de tvunget til at skifte deres briller eller kontaktlinser ud ofte. Symptomerne ændrer sig som regel over længere tid.

Rødme og seriøst ubehag, når man bruger kontaktlinser, er andre gængse symptomer. Normalt er sygdommen lang tid om at udvikle sig, så det sidstnævnte symptom er mere usandsynligt.

Der er dog tilfælde, hvor keratoconus kan blive meget mere seriøst. Øjnene kan pludselig blive værre og hornhinden begynder at opleve processen med fibrose eller ardannelse. Når dette sker, bliver hornhinden mindre gennemsigtig og synet bliver endnu mere forværret.

Nærbillede af et øje

Hvad er dets årsager?

Vi ved stadig ikke, hvad der præcis forårsager udviklingen af keratoconus. Forskere tror dog, at der er mange faktorer involveret i dets udvikling.

For det første, lader det til, at gener spiller en vigtig rolle, fordi mange af personerne, der har det, også har en familiehistorik med det. Det har også noget at gøre med Down og Ehlers-Danlos syndrom.

Ligeledes, lader faktorer såsom mindre skader på øjnene, vedvarende kradsen og irritation af øjnene også til at være relateret til det, samt vedvarende eksponering for solens stråler.

Hvordan diagnosticerer og behandler læger keratoconus?

En diagnose af keratoconus er relativt simpel. Normalt, er det nok for en øjenlæge af udføre en fuldkommen øjenundersøgelse. Derudover, kan de udføre andre tests for at observere en givet lidelse mere detaljeret.

For eksempel, kan de bruge skaleringslampeskanninger, topografier af hornhinden og udføre en keratometri, som giver dem mulighed for at måle horhindens krumning.

Behandlingen af keratoconus varierer for hvert tilfælde. Øjenlægen skal vælge, hvilken metode der er den mest passende for hver enkelt patient. De kan behandle mange milde tilfælde med kontaktlinser. Mere komplekse tilfælde kan dog kræve en transplantation af hornhinden.

Kort sagt

Keratoconus er en progressiv sygdom, som forringer hornhinden og forhindrer den i at fokusere lysets stråler.  Dermed, sløres synet. Det rammer som regel unge personer. Hvis man er i tvivl, er det bedste at gøre at tale med en øjenlæge for at få udført en fuldkommen undersøgelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.