Koagulationsproblemer: Hvordan fungerer koagulation?

Mennesker med koagulationsproblemer lider ofte af sygdomme, der gør det vanskeligt for deres sår at stoppe med at bløde.
Koagulationsproblemer: Hvordan fungerer koagulation?

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Koagulation er den proces, hvor blodet forvandles fra dets naturlige flydende tilstand til en geltilstand og danner en blodprop. En blodprop er en masse af blod, der dannes, når blodplader, blodceller og visse proteiner klæber sammen. Læs med for at lære om koagulation og koagulationsproblemer, der kan påvirke dit helbred.

Nogle vigtige bemærkninger om blodgennemstrømning

For det første er det vigtigt at skelne en blodprop fra en trombe eller en emboli. Ordet, trombe, henviser til en blodprop, der er fastgjort til væggen i et blodkar. På den anden side er embolus blodpropper, der cirkulerer gennem blodbanen og stopper i den ene del af kroppen, hvilket forhindrer strømmen af ​​blod.

Koagulation er en vigtig proces for liv. Faktisk har alle pattedyr en lignende koagulationsproces. Derfor lærer du i denne artikel værdifulde oplysninger om denne vigtige anatomiske proces.

Læs også: Hvor ofte bør man få taget en blodprøve?

Hvordan fungerer koagulation?

For at forstå koagulation er det først nødvendigt at forstå lidt om blodets fysiologi. I sin naturlige tilstand flyder blod uden at blive en gelatinøs tilstand. Karvæggene er sunde, og der er ingen aktivering af stoffer, der kan udløse dannelse af blodpropper.

På dette tidspunkt er antikoagulation- og koagulationsprocesserne i balance. Talrige proteiner fungerer sammen i to forskellige processer, der hjælper med at regulere denne balance, eller ligevægt, ved navn hæmostase.

Når et kar bliver beskadiget, sker der en kædereaktion: Aktivering af en serie proteiner fører til dannelse af blodpropper. Denne kæde kaldes koagulationskaskaden.

Mere end 10 forskellige proteiner, der kaldes koagulationsfaktorer, spiller en rolle i koagulationskaskaden. Disse proteiner findes i blodplasmaet.

Koagulationsprocessen

Røde blodlegemer

Kort sagt er det følgende, hvad der sker under koagulering:

  • Først forekommer en lille flænge i væggen i et blodkar. Dette forårsager blødning (udtrykket blødning bruges ganske enkelt til at beskrive dræning af blod fra karene, uanset hvor meget blod, der går tabt).
  • Derefter indsnævres blodkarene. Dette sker i et forsøg på at begrænse blodgennemstrømningen og forhindre, at for meget blod går tabt på grund af såret.
  • Dernæst aktiveres blodpladerne. Blodplader er dele af celler, der cirkulerer i blodet. De klæber til hinanden på sårstedet og danner en prop. På dette tidspunkt starter en af ​​de vigtigste koagulationsfaktorer, kendt som von Willebrand-faktoren.
  • Derefter aktiverer resten af ​​koagulationsfaktorerne produktionen af ​​fibrin. Fibrin er et stærkt stof, der gør det muligt at danne et slags net, der holder proppen fast og stabil.
  • Når såret heles, opløses denne prop, som er dannet (blodproppen). Således gendannes balancen, og blodkaret vender tilbage til sin naturlige tilstand.

Hvilke sygdomme er relateret til koagulationsproblemer?

Som vi allerede har nævnt, er koagulation en grundlæggende proces for liv. Når et af de elementer, der er involveret i det, fejler, kan der opstå talrige sygdomme. Så her er forklaringer på nogle af de mest almindelige sygdomme, der forårsager koagulationsproblemer.

Von Willebrands sygdom

Mennesker med von Willebrand sygdom har et problem med koagulationsfaktoren

Dette er den mest almindelige lidelse relateret til koagulationsproblemer. Derudover har mennesker med denne sygdom et problem med von Willebrands koagulationsfaktor. Som nævnt er denne faktor den, der hjælper blodpladerne med at klumpe sig sammen.

Det anslås, at op til 1% af befolkningen lider af denne tilstand. Imidlertid er symptomerne milde, og få mennesker får faktisk en officiel medicinsk diagnose.

Læs også: Du kan forbedre blodomløbet med naturlige midler

Nogle af symptomerne er:

Hæmofili, et af de mest almindelige koagulationsproblemer

Hæmofili er en blødningsforstyrrelse, hvor personen mangler faktor VIII eller IX. Disse mennesker har en tendens til at bløde i lange perioder efter en skade, fordi deres blod ikke koagulerer normalt.

Det er også en arvelig sygdom, der kan være meget alvorlig. Når indre blødninger forekommer, kan organer og væv beskadiges og sætte personens liv i alvorlig fare.

Mærkeligt nok er dette en sygdom, som mange medlemmer af de kongelige familier i det 19. århundrede led af. For eksempel led sønnerne af de sidste russiske herskere af denne sygdom. Talrige undersøgelser har fokuseret på at finde den sygdoms genetiske oprindelse specielt af denne grund.

Afsluttende bemærkninger om koagulationsproblemer

Koagulation er en kompleks proces, der holder os i live. Det er meget vigtigt at studere, hvordan det fungerer, og hvordan koagulationsproblemer kan påvirke helbredet, for at kunne behandle mennesker, der har denne lidelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Smith SA, Travers RJ, Morrissey JH. How it all starts: Initiation of the clotting cascade. Crit Rev Biochem Mol Biol. 2015;50(4):326–336. doi:10.3109/10409238.2015.1050550
  • Palta S, Saroa R, Palta A. Overview of the coagulation system. Indian J Anaesth. 2014;58(5):515–523. doi:10.4103/0019-5049.144643
  • Garmo C, Burns B. Physiology, Clotting Mechanism. [Updated 2019 Apr 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507795/
  • Chaudhry R, Babiker HM. Physiology, Coagulation Pathways. [Updated 2019 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482253/
  • Barmore W, Burns B. Biochemistry, Clotting Factors. [Updated 2019 Apr 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507850/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.