Hvorledes kræft udvikler sig: En detaljeret forklaring

Kræft er kendt for sin multifaktoriske natur. Med andre ord er der mange komponenter, der spiller en vigtig rolle hos en person, der udvikler denne type sygdom. I den følgende artikel beskriver vi i detaljer, hvordan kræft udvikler sig.
Hvorledes kræft udvikler sig: En detaljeret forklaring
Jael Garrido Dominguez

Skrevet og kontrolleret af læge Jael Garrido Dominguez.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kræft – eller cancer – er et udtryk, der refererer til en gruppe sygdomme, der er karakteriseret ved hurtig og ukontrolleret spredning af celler i kroppen. Men har du nogensinde spurgt dig selv om, hvorledes kræft udvikler sig?

For at denne sygdom kan udvikle sig, skal de celler, der udgør et organ, gennemgå ændringer i deres genetiske materiale eller i de proteiner, der stammer fra disse gener. Samtidig kan oprindelsen til disse ændringer være arvelig eller sporadisk (spontant forekommende).

Der er stoffer, der har evnen til at fremskynde eller detonere de processer, der derefter fører til en bestemt type kræft. Disse stoffer er kendt som kræftfremkaldende stoffer, og de er en del af risikofaktorerne for at lide af en form for kræft.

Sådan udvikler kræft sig

Kræft begynder i en celle. Denne celle undgår biologisk pålagte kontroller i betragtning af ændringen af ​​dens funktioner og deler sig og vokser ukontrollabelt i en del af kroppen. Denne proces er fuldstændigt forbundet med gener, da kræft er en genetisk sygdom.

Gener bærer de nødvendige instruktioner til at producere proteiner, der definerer hver celles adfærd i vores kroppe. Der er gener, der er proto-onkogener, og gener, der undertrykker kræft.

 • Proto-onkogener er de gener, der er ansvarlige for at stimulere celledeling som en grundlæggende funktion for livet. Udviklingen af ​​babyer under graviditet og heling af sår afhænger begge af proto-onkogener.
 • Undertrykkergener er derimod ansvarlige for at modvirke ovenstående processer.

Enhver ændring i balancen mellem funktionerne hos proto-onkogener og genundertrykkere af kræft forårsager uregelmæssigheder i det cellulære kontrolsystem.

Læs også: Hvad er stamcellebehandlinger til?

Denne ubalance kan føre til en stigning i produktionen af ​​et protein bestemt til cellevækst. Dette producerer samtidig spredning af en type unormal celle.

Et andet tilfælde kan føre til produktion af et protein med unormale egenskaber, der ikke kan reparere skaden forårsaget af en celle. Dette påvirker et bestemt organ.

Kræft begynder i en celle. Denne celle undgår biologisk pålagte kontroller i betragtning af ændringen af ​​dens funktioner og deler sig og vokser ukontrollabelt i en del af kroppen

Sådan udvikler kræft sig: Risikofaktorer

Kræft er multifaktoriel af natur. Med andre ord er der mange komponenter, der spiller en vigtig rolle hos de personer, der udvikler denne type sygdom. På samme måde har videnskaben været i stand til at identificere faktorer, der øger sandsynligheden (risikoen) for at lide af mindst én type kræft. Disse stoffer er kendt som risikofaktorer.

Vi kan forstå lidt mere om begrebet risikofaktorer ved at se på definitionen fra Verdenssundhedsorganisationen:

“Ethvert træk, karakteristik eller eksponering af et individ, der øger hans eller hendes sandsynlighed for at lide af en sygdom eller skade”.

Fra dette perspektiv kan risikofaktorerne omfatte eksponering for kemiske produkter, personlige vaner eller det job, som en person udfører. Eksperter betragter ofte familiehistorik (et nært familiemedlem, der har haft kræft) som en af ​​de vigtigste risikofaktorer for arvelig kræft.

Sådan udvikler kræft sig: Mekanismerne

For at de ændringer, der påvirker de gener, der er ansvarlige for kræft, skal finde sted, skal der forekomme flere processer. Blandt disse processer kan vi påpege:

 • Eksponering for kræftfremkaldende stoffer
 • Spontane genetiske fejl, der finder sted under cellevækst
 • Arvelige genetiske mutationer

Vi kan henvise til de to første processer, der er anført ovenfor, som sporadiske kræftformer, som alle deler den samme specificitet. De genetiske ændringer, der udgør deres oprindelse, afhænger i 80% af tilfældene af eksponering for miljømæssige risikofaktorer (infektioner, stråling, kemikalier).

Cancer skrevet på papir med blodprøver ovenpå

Arveligt kræftsyndrom

I tilfælde af arvelige genetiske mutationer kan vi henvise til dem som arveligt kræftsyndrom. Arveligt kræftsyndrom er en type arvelig lidelse. Det betyder, at familiemedlemmer har større risiko for at udvikle visse typer kræft.

Læs også: De første tegn på kræft som 90% af alle mennesker ignorerer

Kræft er relativt almindeligt. Faktisk vil anslået 1 ud af 3 personer i USA lide af en eller anden form for kræft. Det betyder, at det ikke er ualmindeligt, at mere end én person i samme familie oplever at blive ramt af kræft.

Det er dog vigtigt at påpege, at det faktum, at der findes mere end et tilfælde af kræft i samme familie, ikke nødvendigvis betyder arveligt kræftsyndrom.

Når mange tilfælde af kræft optræder i samme familie, har det ofte at gøre med eksponering. Med andre ord har familiemedlemmerne været udsat for den samme fælles risikofaktor, for eksempel tobak.

Så med alt dette in mente kan vi sige, at vi har at gøre med arveligt kræftsyndrom, når:

 • Den samme type kræft forekommer hos mere end et familiemedlem.
 • Kræft forekommer i en tidligere alder end normalt (for eksempel brystkræft hos en 20-årig kvinde).
 • Mere end en type kræft udvikler sig hos den samme person (en kvinde med brystkræft og kræft i æggestokkene).
 • Kræft forekommer i begge organer i et par (begge bryster, begge æggestokke, begge nyrer).
 • Kræft forekommer i flere generationer af samme familie.

Konklusion

Udtrykket kræft grupperer en række sygdomme med et fælles træk. Det fælles træk er den hurtige og ukontrollerede spredning af celler i kroppen. Samtidig kan dette relateres til miljøfaktorer, livsstil og en familiehistorik med denne sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • National Institutes of Health (US); Biological Sciences Curriculum Study. NIH Curriculum Supplement Series [Internet]. Bethesda (MD): National Institutes of Health (US); 2007. Understanding Cancer. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20362/
 • Cooper GM. The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition. Sunderland (MA): Sinauer Associates; 2000. The Development and Causes of Cancer. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9963/
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. How do cancer cells grow and spread? 2013 Nov 6 [Updated 2019 Jun 19]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279410/
 • Sarkar S, Horn G, Moulton K, et al. Cancer development, progression, and therapy: an epigenetic overview. Int J Mol Sci. 2013;14(10):21087–21113. Published 2013 Oct 21. doi:10.3390/ijms141021087
 • Blackadar CB. Historical review of the causes of cancer. World J Clin Oncol. 2016;7(1):54–86. doi:10.5306/wjco.v7.i1.54
 • Casás-Selves M, Degregori J. How cancer shapes evolution, and how evolution shapes cancer. Evolution (N Y). 2011;4(4):624–634. doi:10.1007/s12052-011-0373-y

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.