5 kreative ideer: Sådan genbruger du gamle bildæk

25. juli 2019
Elsker du også at lave dine egne ting? Hjemmelavede ting er ofte flotte og interessante og giver masser af personlighed til vores hjem. Her er fem forskellige ideer til, hvordan du kan benbruge gamle bildæk.

Dæk er alsidigt, når det kommer til genbrug. Der er mange forskellige ting, man kan lave ud af gamle dæk. Det er tid til at rydde ud i garagen lidt og prøve nogle af de her ideer. I denne artikel vil vi fortælle dig hvordan du genbruger du gamle bildæk.


Skadede eller slidte dæk kommer bliver tit bare smidt ud. Men bare fordi de ikke kan bruges på bilen mere, betyder det ikke, at de ikke kan være nyttige til andre ting.

Har du nogensinde tænkt på hvad du kan gøre med nogle gamle dæk? Vi er sikre på, at de her fem ideer vil give dig masser af inspiration og trang til at være kreativ.

Det er kun et spørgsmål om at lade fantasien sætte grænserne og visualisere, hvad du kan få ud af at genbruge dine gamle dæk. Slip fantasien løs og find en måde at genbruge gamle dæk på!

Sådan genbruger du gamle bildæk på fem forskellige måder

1. Lav et sofabord ud af gamle bildæk

Sofabord lavet af gamle daek

Denne praktiske ide er ekstremt nem at lave. Brug et dæk som base og dæk det med et stykke træ, der fungerer som bordplade. Du kan dekorere både dæk og bordplade sådan som du bedst selv kan lide det.

Du kan for eksempel betrække dækket med et materiale, der passer til dine andre møbler. Du kan også male dem for et mere rustikt udtryk, eller dække dem med knyttet garn.

 • Hvis du vil bruge tøj eller syntetisk læder, måler du dækket og skærer en cirkel i materialet efter eget valg.
 • Fastgør cirklen til et andet rektangulært stykke materiale, der er bredt nok til at dække hele dækkets overflade.
 • Gør det samme for indersiden.

Hvis du vil være mere praktisk og gøre det nemt at vaske, skal du fastgøre lynlås eller nogle knapper til det område, hvor kanterne mødes.

Hvis du vælger at bruge garn, skal du sørge for, at du har nok til at dække hele dækket og træpladen, som du har placeret oven på.

Ved at følge disse enkle instruktioner kan du få et dejligt og funktionelt sofabord.

Anbefalet læsning efter “Sådan genbruger du gamle bildæk”:

Genbrug ødelagt læbestift på tre måder

2. Lav en gynge ud af gamle dæk

Hvis du bor i et hus med en rummelig have, og du har et træ, kan du genskabe det klassiske gyngesæt, som vi har set så mange gange i film. Dette er en meget enkel ide, og dine børn vil elske det.

Det er det! Du har lavet din egen gynge!

3. Sådan laver du plantekasser ud af bildæk

Havekasser ud af bildaek

En anden måde at genbruge dæk på er at bruge dem i haven.

Hvordan?

Det er nemt: Du kan lave dem om til plantekasser.

Du kan for eksempel plante krydderurter, blomster eller træer din hjemmelavede plantekasse. Pas på, du planter dem grundigt og dybt, så de ikke falder på grund af vinden, eller vælter på grund af en ubalance.

 • Plant et træ inde i et par brugte dæk.
 • Ved at gøre det kan du beskytte det og vande det ovenfra gennem dækhullerne.

Når du omdanner dæk til plantekasser, hjælper deres styrke planterne med at opretholde jordens tryk, og plantens rødder vil holde tæt indenfor.

Du kan lave dem på forskellige måder. Hvis du placerer dem direkte i din have, skal du kun male dem. Jorden eller snavset vil fungere som en indre base.

Hvis du vil genbruge dækkene i et område med en anden form for jord og være i stand til at bevæge dem rundt, så skal du lave en base for dem for at forhindre at jordens falder ud.

Du kan også ændre dækkene ved at skære små områder op, hvor du kan placere enkelte planter.

4. Beholdere til havearbejde eller papirkurven

Hvis du har tre dæk, kan du hæve dem oven på hinanden og sy dem sammen med tråd eller et andet materiale, så de forbliver sammen.

 • Derefter skæres en cirkel ud af et stykke træ (ved hjælp af dækkets diameter), så fastgøres den under dækkene med lim (det bliver bunden).
 • Derefter kan du male dækkene med sjove farver, og når du er færdig, kan du tilføje et låg til toppen.
 • Så er du færdig! Et styks færdig container!

Husk, at hvis du beslutter dig for at lave en skraldespand, skal du komme en skraldepose i, før du bruger den for at gøre det let at tømme den, når den er fyldt.

Læs også denne artikel efter “Sådan genbruger du gamle bildæk”:

8 opfindsomme forslag til genbrugsmøbler

5. Trapper til stejle bakker

Hjemmelavet trappe ud af bildaek - genbruger du gamle bildaek

Hvis du bor i et landområde, der er omgivet af bakker, er dette en praktisk mulighed for dig. Det vil gøre det at komme op og ned meget lettere.

 • Det er kun et spørgsmål om at lave det område, hvor du vil lave stien, og derefter sætte trappen ind i bakken.
 • Placer dækkene i hvert trin og fyld dem med det samme jord, som du fjernede for at sætte dækkene i.
 • At fylde dem vil holde dem sikkert på plads.

Denne trappe vil være meget modstandsdygtig over for klimaændringer.

Nu ved du hvorfor det er en god idé at genbruge dæk. Prøv at genbruge de genstande, du er stoppet med at bruge, og få nogle seriøse point i at spare, kreativitet og håndarbejde!