5 smukke ideer til at lave en minihave i dit hjem

Vil du gerne have flere planter i dit hjem? En minihave hjælper dig med at nyde et øjeblik med fred og ro. Det er også en god måde til at forbedre luftkvaliteten i dit hjem.
5 smukke ideer til at lave en minihave i dit hjem

Sidste ændring: 22 december, 2022

Planter er nødvendige for os og for planeten. Uden dem ville livet være umuligt. Der er naturligvis et meget tæt forhold mellem mennesker og planter. Med vores minihave kan du bringe planter ind i dit liv igen. I denne artikel får du 5 smukke ideer til at lave en minihave i dit hjem.

Nogle mennesker har hjem med små indvendige haver eller en terrasse og en rummelig gårdhave eller gård. Andre har boliger uden gårdhaver eller en lille lejlighed med lille vinduesplads.

Det er ikke almindeligt at have nok plads i dit hjem til at skabe og arbejde med en have. Dette behøver dog ikke at være en undskyldning. Takket være mini haver kan du også have din egen have.

Det har vist sig at havearbejde, ud over at tilføje skønhed til vores rum, kan også bidrage til vores mentale velvære.

Ved at gøre denne aktivitet lærer vi også at tage os af, give vigtighed og vise kærlighed til planter.

Miniature havearbejde er en stor hobby, der bliver mere og mere populær blandt planteelskere.

Denne aktivitet er meget stimulerende, fordi du kan lade din fantasi og kreativitet løbe frit. En ekstra meget vigtig fordel er, at det også hjælper med at rense luften i dit hjem.

Du kan bringe mange forskellige ideer til praksis for at tilføje dit personlige præg. Det er præcis det, som din egen have handler om: At vælge de planter, der er mest egnede til dit rum og dem, som du kan lide mest.

Dernæst giver vi dig nogle råd og nogle skridt, som du skal huske på for at kunne skabe en fantastisk mini have i dit hjem.

Anbefalet læsning efter “5 smukke ideer til at lave en minihave i dit hjem”:

Gør planter i hjemmet dig sundere?

Sådan laver du din egen minihave

 • Den første ting, du bør huske på er beholderen: En gennemsigtig glasbeholder vil f.eks. Lade en rigelig mængde lys komme ind.

Du bør også sørge for, at beholderen er dyb nok, så rødderne kan vokse og samtidig kan holde fugtigheden inde.

 • For planter, der ikke har brug for overskydende luftfugtighed, vil den bedste mulighed være en åben beholder. En fiskeskål eller en vase, der er cylindrisk eller kopformet, vil fungere.
Personer der planter

For at lave din minihave har du brug for følgende materialer:

 • Grus eller små klipper
 • Trækul eller aktivt kul
 • Jord eller muld
 • Mos eller dekorative sten (valgfrit)

Planter, som du bør overveje

De planter, der er mest egnede til en mini have, er små, foretrækker skygge, kan tolerere høje temperaturer og kan udholde høj luftfugtighed.

 • I en lukket mini-have kan du plante orkideer, bregner, bromeliader eller begonier.
 • I en åben mini have kan du ikke plante sukkulenter, kaktus eller små frugttræer.

Trin for trin: Sådan laver du en minihave i dit hjem

 1. Fyld gryden med 2-3 centimeter grus. Dette forhindrer stagnerende vand i at komme i kontakt med rødderne. Du kan tilføje et lag moss til bunden, da det virker som en svamp og sørger for, at jorden ikke filtreres ind i gruset, fordi det vil absorbere vandet.
 2. Bland jord eller gødning med trækulet. Dette organiske materiale vil lette dræningen og vil hjælpe væksten af ​​rødderne. Lav et lag af denne blanding, så den optager en kvart eller en tredjedel af blomsterkrukken.
 3. Tag de planter, du har valgt ud af deres beholdere, og læg dem i. Sørg for, at der er plads nok mellem dem til rødderne kan vokse. Du skal gøre plads til ca. 10 cm mellem hver plante.
 4. Når du har plantet planterne, skal du dække overfladen med mos eller, hvis du foretrækker det, med dekorative sten: Det vil også forhindre væksten af ​​ukrudt.
 5. Endelig vand planterne, indtil du kan se, at gruset på bunden er vådt. Frekvensen, som du har brug for at vande dine planter afhænger af arten, men du bør sørge for, at jorden altid er fugtig. Prøv kun at vande planterne i timer uden sollys (tidligt om morgenen og om aftenen).
 6. Når du er færdig, skal du placere din mini have i et godt oplyst område, hvor solens stråler vil ramme den direkte.
 7. Når planterne vokser, skal du trimme grenene for at sikre, at de holder deres design og form. Husk altid at fjerne døde eller gule blade.

En minihave i dit hjem

For at lave en smuk indendørs minihave kan du bruge krukker eller glasvaser, som er lidt modstandsdygtige og plante dine planter inde i dem. Du kan også placere små klipper og jord indeni.

 • Husk at du skal vælge små planter, der vokser i skyggen.
 • Du kan sætte din planteholder på toppen af ​​et bord, på en vindueskarm eller på gulvet.

Minihave på balkonen

Planter paa balkonen

Hvis du bor et sted med en balkon i dit hjem, kan du gøre dette rum til en minihave. For at din balkonhave ser smuk ud både indvendig og udvendig, kan du vælge planter, der klatrer.

 • Om sommeren skaber disse planter en utrolig følelse af en autentisk tropisk skov, ikke kun for dig, men for alle, der ser din balkon udefra.

Indendørs eller tagvindue have

Hvis du har et hus med en indvendig have eller et tagvindue, har du mulighed for at få en god stemning i dit hjem.

Byg en mini garden ved hjælp af dette rum. Fyld ikke det med store planter med gryder, der ikke passer. Den mest foretrukne ting at gøre er at bruge små planter, så lyset stadig kan komme ind.

Læs også denne artikel efter “5 smukke ideer til at lave en minihave i dit hjem”:

12 unikke måder at bruge staniol på i hjemmet

Miniature urtehave

Miniature urtehave - minihave i dit hjem

Du kan optimere alle disse små rum ved at have en lille lund.

 • Vi anbefaler at du dyrker aromatiske urter, så du kan bruge dem i te samt andre planter, der er nyttige i køkkenet.
 • Du kan komme dem i fødevaredåser eller olie.
 • Du kan også hænge dem op, sætte dem fast på væggene eller blot lægge dem på gulvet.

Skønheden i denne idé er, at du vil have friske ingredienser til at bruge i køkkenet, samtidig med at du tilføjer en smuk og nyttig udsmykning til et rum i dit hjem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.