7 måder din krop fortæller dig at noget er galt

Psykisk og fysisk sundhed er en grundlæggende del af at have en god livskvalitet.
7 måder din krop fortæller dig at noget er galt
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 30 december, 2022

Uanset om det er fordi du er bange for at gå til lægen, eller fordi du ikke passer på dig selv, kan du ignorere symptomer eller advarsler, som din krop sender dig for at fortælle dig, at noget er galt.

Når du endelig beslutter dig for at se en læge, kan det være for sent at behandle problemet, og du er efterladt med kroniske konsekvenser. Naturen er klog, og din krop kan fortælle hvis noget er galt. På en eller anden måde vil den fortælle dig, at der sker noget dårligt.

Selvfølgelig ønsker vi ikke at gøre dig til en sundheds-fanatiker eller en hypokonder. Det er dog godt at vide, hvilke symptomer og advarsler, der skal undersøges.

7 advarsler kroppen sender om, at noget er galt

1. Vægtændringer

målebånd på tallerken tegn påvægtændringer

Folk er normalt på kur eller motionerer for at tabe eller opretholde deres vægt. Men hvis du ikke forsøger, og stadig hurtigt taber dig eller går på i vægt, er det et tegn på at noget er galt.

Hvis du har mistet for meget vægt uden at vide hvorfor, kan det være et symptom på, at noget er galt i din krop. Det kan være en hormonel ubalance, og i så fald vil det være en god ide at besøge lægen og få det tjekket ud.

2. Ændringer i urinen

Da du fjerner giftstoffer fra din krop gennem urinen, kan ændringer i vandladninger sige meget om, hvordan din krop fungerer. Hvis lugt eller farve ændres, skal du kontakte din læge for at finde ud af, hvad der kan være galt.

Hvis du ikke allerede ved det, skal din urin være en lysegul farve, og have en moderat lugt. Du bør ikke vente for længe, før du kontakter lægen, hvis du bemærker en ændring. De bør heller ikke gøre ondt, når du går på toilettet. Det er vigtigt at drikke nok vand, og hvis problemet fortsætter, skal du tale med din læge.

De fleste nyreproblemer kan forebygges ved at implementere moderate ændringer i din kost og livsstil. Men hvis du ikke er opmærksom på symptomerne, kan små problemer (såsom nyre-lithiasis) blive store problemer (såsom nyresten)

3. Ændring i afføringen

kvinde på toilet

Du bør have regelmæssig afføring, og selvom det ikke er et behageligt emne, er det noget du skal overvåge, især hvad angår farve, tekstur og frekvens.

Enhver ændring i din afføring er advarselstegn på, at din krop ikke fungerer som den skal. God tarmsundhed er afgørende, så ignorer ikke problemet. Dit generelle velvære afhænger af det.

4. Ændringer i udseendet

Nogle ændringer er lette at overse, fordi du måske afviser dem som blot æstetiske, såsom forandringer i din hud. Din hud beskytter din krop, men den kan også fortælle dig, om der er interne problemer.

  • Hvis du mærker en ændring i din hud (tørhed, pletter, rødme, udslæt, irritation, allergi, eksem osv.) bør du undersøge årsagen.
  • Overvåg udseendet af dine negle, hår og også dine læber. Unormale ændringer kan indikere, at dine niveauer af visse næringsstoffer, vitaminer eller mineraler er for høje eller lave. De kunne også indikere en hormonel ubalance.

5. Gennemgående ubehag

kvinde med hovedpine

Hvis du har smerter, hovedpine eller fordøjelsesproblemer såsom diarré eller kvalme uden tilsyneladende grund, skal du kontakte din læge hurtigst muligt. For eksempel kan konstant svimmelhed og slem hovedpine være tegn på et neurologisk problem.

6. Træthed eller problemer med at sove

Hvis du føler dig træt eller svag, eller hvis du har problemer med at sove, og vågner op mere træt end når du går i seng, bør du se din læge. Alvorlige sundhedsmæssige problemer, såsom depression, kronisk træthed og anæmi, ofte forveksles med normal træthed.

7. Sår der ikke vil hele

ar på maven

Din hud har en stærk evne til at helbrede sig selv. Når du får et sår eller ar, skal det helbrede hurtigt. Hvis det tager for lang tid, er det et tegn på, at noget er galt med dit immunsystem, at du har blod-koagulation, eller en anden faktor du bør reagere på.

Det vigtigste er at kende din krop, og lære at læse de symptomer, den sender for at sige, at noget ikke fungerer korrekt. Det er dit arbejde at være opmærksom på disse tegn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Valencia, C. (2010). Cicatrización: Proceso de reparación tisular. Aproximaciones terapéuticas. Investigaciones Andina.

  • Casas Rivero, J. (2009). Síndrome de fatiga crónica. Pediatria Integral.

  • Ribes, E. (2004). Fisiopatología de la insuficiencia renal crónica. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.