Kys og kram er den bedste medicin til dine børn

Kram kan indgyde selvtillid og overbringe kærlighed til dine børn. De er en fundamental del i at sikre, at dine børn også i morgen stærke og sunde emotionelt
Kys og kram er den bedste medicin til dine børn

Sidste ændring: 28 april, 2019

Få ting er så omsorgsgivende og emotionelt positivt som et kram. Kys og kram er den bedste medicin, især for dine børn.

Dine bedste øjeblikke varer ofte kun få sekunder. De opstår, når du mindst venter det, når du for eksempel krammer en, du holder af.

Kræften ved at kramme og kysse børn går meget længere end det fysiske niveau. Kram og kærlighed hjælper dem med at vokse og udvikle deres selvværd. Det hjælper dem senere i deres omgang med resten af verden.

Kærtegn er sundt. Det er en billig slags “medicin“. Brug den hver dag.

Kys og kram: Medicin til din hjerne

Ifølge en artikel i tidsskriften Scientific American, lider forældreløse børn, fordi de ikke får nok kærtegn, kram og kys.

Selvom børnene får nok at spise og er taget hånd om, er der ikke nok interaktion til en ordentlig udvikling af hjernen. Det er denne udvikling, der er så nødvendig for at de kan blive fuldkomne voksne.

 

Den tidlige barndom er vigtig

Hjernen hos en nyfødt har behov for oplevelser, stimuli og følelser. Det hjælper babyen med at bygge nye neurale forbindelser.

 • Når stress, frygt eller usikkerhed er høj, reduceres hippocampus (delen af hjernen som er forbundet med hukommelse og følelser).
 • Det er blevet bevist at børn som vokser op i immunosuppressive miljøer mangler omsorg og fysisk kontakt. Det kan udvikle post-traumatisk stress, hyperaktivitet og endda aggressiv adfærd. 
 • Ifølge en undersøgelse i tidsskriften Development and Psychopathology, fandt man frem til blandt romanske forældreløse børn i 198o’erne, at disse yngre børn led af høje niveauer af emotionel stress.
 • Deres stress var forårsaget af store følelsesmæssige afsavn. Høje mængder af kortisol var at finde i deres blod, især i hjernen.
 • Effekten var potentielt negativ, hvis disse nyfødte tilbragte deres første otte måneder i dette stadie. Hvis der kun gik to til tre måneder, før de var adopteret af en kærlig, omsorgsfuld familie, kunne effekten omvendes. 
 • Studiet fandt ud af at et spædbarn som led af et højt følelsesmæssig stressniveau gennem de første otte måneder af livet generelt udviklede en meget lavere IQ og udviste stigende adfærd forbundet med angst.
En baby

Kys og kram kan forstås på alle sprog

Der er intet så instinktivt, kraftfuld og helende som kærtegn fra en du holder af. I tilfælde af spædbørn og børn, er det endnu vigtige at gøre dette. Her er et par årsager til hvorfor:

 • Berøring, kys og kram hjælper med at reducere stress og øge de neurale forbindelser hos spædbørn. 
 • Husk på at kram også skaber bånd.
 • Kram dine børn ofte, mens de er meget små. De har måske ikke lyst til så mange kram, når de bliver ældre.
 • Du kan med fordel vække dine små børn med kys og kram. Der er intet bedre end at starte og slutte dagen med en omsorgsfuld gestus. 
 • Som de bliver ældre, kan kram være meget terapeutiske, når dine børn er sure, bange eller bekymrede. Selvom der aldrig behøver at være en konkret grund til at give et kram, er der visse situationer, hvor det vil give dem større sikkerhed.
Far der krammer sin datter

Selvom det er rigtigt at du nogle gange vil blive træt, fordi det hårde forældre arbejde kan være stressende, især når du har et andet fuldtidsarbejde og andre ting der skal gøres, som de dukker op… Så er det vigtigt at du aldrig negligerer den “følelsesmæssige omsorg” af dit barn.

Et barn behøver ikke blot mad, tøj og en uddannelse.

Børn behøver positive ord og din hjælp i at addressere frygt og bekymringer. De behøver dig til at være vejviser i deres følelsesmæssige verden ved at forstå deres hysteriske anfald og bekymringer. 

Vi anbefaler at du læser:

lær børn lykke, ikke perfektionisme

Børn er også klar over, hvornår et kram eller en omsorg er oprigtig og selvom du har travlt, så give dette den tid, som det fortjener.

Ingen omsorgsfulde handlinger er lige så vigtigt som en forældre med deres barn, hvilket betyder at du er nød til at blive god til at skabe disse magiske øjeblikke, som vil leve forevigt i deres sind.

Så fortæl os… Har du krammet dine børn i dag? Vent ikke til senere… Selvom de allerede er teenagere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Milmaniene, J. (2002). Los roles en la familia. In Clínica del texto.
 • The Nationwide Children’s Hospital in Ohio.(2017). The Dual Nature of Early-Life Experience on Somatosensory Processing in the Human Infant Brain. https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822%2817%2930204-X
 • Murphy MLM, Janicki-Deverts D, Cohen S (2018) Receiving a hug is associated with the attenuation of negative mood that occurs on days with interpersonal conflict. PLoS ONE 13(10): e0203522. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0203522
 • Dev Psychopathol. Summer 2001;13(3):611-28. Salivary Cortisol Levels in Children Adopted From Romanian Orphanages. doi: 10.1017/s095457940100311x.
 • PLoS One. 2018; 13(10): e0203522. Published online 2018 Oct 3. Receiving a hug is associated with the attenuation of negative mood that occurs on days with interpersonal conflict. doi: 10.1371/journal.pone.0203522
 • Psychol Sci. Author manuscript; available in PMC 2016 Feb 1.
  Published in final edited form as: Psychol Sci. 2015 Feb; 26(2): 135–147. Published online 2014 Dec 19. Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness. doi: 10.1177/0956797614559284

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.