Lær at rengøre dine sko

Sko er et vigtigt element i hver persons påklædning. I denne artikel deler vi nogle hemmeligheder for at hjælpe med at rengøre dine sko.
Lær at rengøre dine sko

Sidste ændring: 03 januar, 2019

Hvis du vedligeholder dine sko godt kan du være sikker på, at de holder flere år. Vil du vide, hvordan du kan rengøre dine sko?

Her er nogle tips, så du kan lære at rengøre hver type sko.

Sådan bør du rengøre dine sko

1. Lædersko

Folk der ejer disse typer sko spekulerer altid på, hvad den bedste måde at passe dem på er. Lædersko er mange folks favoritter. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man skal passe dem.

 1. Det første trin i denne rengøringsproces er, at rengøre snørebåndene og børste skoene forsigtigt. På den måde fjerner du partiklerne af snavs, der forhindrer rengøringsmetoden.
 2. Hæld derefter to kopper stuetemperatur-varmt vand i en beholder, og tilsæt en betydelig mængde neutralt rengøringsmiddel.
 3. Rengør dine sko med denne blanding med en lidt fugtig klud.
 4. Skyl en anden klud med vand og rengør dem med den.
 5. Derefter skal du tørre dine sko med en tør klud.
 6. Du kan også polere dine sko for at gøre dem skinnende, og få dem til at se helt nye ud.

Du kan måske lide: Tricks til skinnende gulve

2. Ruskindssko

mand rengør sine sko

Folk har helt sikkert en svær opgave, når det kommer til ruskind, fordi de ikke ved, hvordan man renser dem. Dette materiale ser godt ud, men rengøring af ruskindssko kan være en rigtig hovedpine, hvis du ikke har de rigtige oplysninger.

Ruskindssko kræver daglig børstning.

Det er vigtigt at gøre dette med en blød børste og altid i samme retning. Desuden er ruskindsbeskyttelsesmidler meget effektive til at holde disse sko i god stand.

 • For at fjerne dybere snavs kan du bruge den samme børste til at børste lidt hårdere.
 • Hvis de er blevet beskidte med mudder, er det et godt trick at sætte dem i solen, indtil de tørrer og derefter skrubbe dem med et håndklæde eller ruskindsbørste.
 • Er der en plet, der ikke vil gå væk? Prøv at bruge et viskelæder på den. Dette trick virker normalt. Der er også en mere specifik mulighed for dette: ruskindsviskelæder.
 • Endelig, hvis de er blevet misfarvede af vand, kan du vådte dem helt med en våd klud. Derefter skal du lægge noget papir eller andet materiale inde for at bevare formen og lade dem tørre i solen. Når fugt er væk, kan du rense dem ved hjælp af den proces, vi netop forklarede.

3. Lærredssko

 1. Først og fremmest kan du bruge en gammel tandbørste til at fjerne støv.
 2. Til sålerne, der normalt bliver mere beskidte, især med lyse sko, kan du bruge en blanding af bagepulver og vand, og en børste.
 3. Derudover har du også mulighed for at putte dem i vaskemaskinen og vaske dem med koldt vand. Hvis du gør det, lad dem tørre i solen, så fugten ikke ødelægger dem.
 4. Du må ikke glemme snørebåndene. For at rense dem skal du lave en blanding af to kopper varmt vand og en teskefuld opvaskemiddel i en beholder og læg dem i blød i det.
 5. Du kan også bruge denne blanding på skoene, hvis du anvender den med en blød børste. Derefter skal du skylle dem efter med koldt vand, dræne og tørre dem med noget papir indeni, så de ikke mister deres form.

4. Sneakers

Vi går meget med disse typer sko, så derfor skal de selvfølgelig også dækkes i denne artikel om hvordan du bør rengøre dine sko. Alt afhængig af hvad de er lavet af er der mange måder at rengøre dine sko på, hvis de er sneakers.

 1. Lad først snørebåndene bløde op i noget vand med rengøringsmiddel. Anvend derefter den samme blanding på en ren klud og rengør dine sko med den.
 2. I disse tilfælde er det kun tilrådeligt at bruge børsten på de hvide områder.
 3. Tandpasta vil hjælpe med at gøre dine sneakers skinnende.
 4. Det sidste skridt, som altid, er at lade dem tørre i solen så længe som det er nødvendigt.
Brug vaseline til at rengøre dine sko.

5. Laksko

Selv om de ikke er de mest almindelige typer sko, vil vi stadig forklare, hvordan de skal rengøres.

 • Mange anbefaler at bruge vinduesrens med en tør klud til at rengøre dem.
 • Til pletter viser det sig at en bomuldsklud med vaseline eller møbelpolering kan være effektiv. Desuden hjælper disse produkter også med at gøre dine sko skinnende igen.
 • Du kan også bruge eddike til dette formål, især når de er meget beskidte. Fugt blot materialet med dette produkt og skrub det forsigtigt. Husk dog, at eddike er en syre.
 • Alkohol er et andet nyttigt middel til at fjerne pletter.

Du vil altid finde en egnet teknik til at rengøre dine sko, uanset hvad de er lavet af. Hvis du ønsker at få dine sko til at se helt nye ud, er det vigtigt at have en grundlæggende viden, så du ikke ødelægger dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ramirez, J. (2002). EL PROCESO DE CURTIDO. La generación de residuos en cada etapa. Forcillo.
 • Ricardo-da-silva, J. M., Sousa, I., & Laureano, O. (1980). Propiedades de los Alcoholes. Vitis.
 • Brunon, A., Maitre, M., Petiot, S., Romain, M., & Pélissier, J. (2004). Zapatos ortopédicos. {EMC} – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(04)41485-6

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.