Lær symptomerne på hjertestop at kende

Find ud af hvad symptomerne på hjertestop er, så du ved, hvordan man undgår det. Husk, dit helbred er altid første prioritet.
Lær symptomerne på hjertestop at kende
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 21 december, 2022

Dit helbred er noget, som du bør tage alvorligt. Det er meget vigtigt at kende symptomerne på hjertestop, så du ved, hvordan man skal handle, hvis det nogensinde sker for dig. Hvis du lærer symptomerne at kende, kan du også hjælpe din læge med værdifulde oplysninger om, hvad der er sket med dig, og hvad du bør være opmærksom på i fremtiden.

Hvad er et hjertestop?

Før vi ser på symptomerne på hjertestop, skal vi lære lidt mere om, hvad det er. Hjerteanfald, eller et hjertestop, er, når der er en blodprop eller blokering i arterierne, hvilket forhindrer blodet i at komme til hjertet. Med denne blokering får hjertet ikke de nødvendige ilt – og hjertecellerne dør.

Symptomer på hjertestop

1. Åndedrætsbesvær

kvinde kan ikke få vejret

Hvis du føler dig træt og har svært ved at trække vejret når du bevæger dig, skal du være meget forsigtig, da det kan være et symptom på hjertestop.

Dette er videnskabeligt kendt som dyspnø, og er et symptom, der forekommer hyppigere hos kvinder. Det kan ikke nødvendigvis være noget, som sker øjeblikkeligt. Det kan endda forekomme måneder før en person får et hjerteanfald.

Det utvetydige symptom er generelt, når det ledsages af ekstrem træthed. Så hvis du føler dig udmattet uden grund, skal du så hurtigt som muligt henvende dig til din læge.

Læs også: Derfor er stress så farligt for dit helbred

2. Overdreven svedtendens

Overdreven svedtendens er et andet symptom på, at en person har hjertestop. Hvis du sveder meget, uden at du motionerer eller anstrenger dig fysisk, kunne dette være et tegn på, at der er et problem med dit hjerte.

Hvis du har forkalkede arterier, vil dit hjerte altid skulle gøre en større indsats for at pumpe blod rundt i kroppen. Dette betyder at kroppen producerer mere sved, da den forsøger at opretholde sin normale temperatur.

En mand overdreven svedtendens, som er et af symptomerne på en hjertestop

3. Fordøjelsesbesvær og opkastning

Selvom det måske virker usandsynligt at der skulle være et forhold mellem hjertestop og fordøjelsesproblemer, er der helt sikkert en sammenhæng. Ofte kommer hjerteanfald som følge af fordøjelsesproblemer,  såsom kvalme og opkastning.

Det er meget svært at sige med 100% sikkerhed, at opkast eller kvalme er et symptom på et problem med hjertet, men hvis du normalt har en stærk mave og ikke har spist noget usædvanligt, vær forsigtig, da dette kan være et alvorligt problem.

Læs også: 8 mulige tegn på problemer med fordøjelsen

4. Brystsmerter

kvinde har smerte i brystet

Dette er et af de mest almindelige og let genkendelige symptomer på hjertestop.

Men du skal huske på, at en hjertestop ikke altid kommer med brystsmerter. Hvis brystsmerter skyldes et hjerteanfald, har de en tendens til at vare i ca. 15 minutter. Du vil bemærke et intenst pres på brystet, og det kan spredes til dine skuldre og arme.

Samlet set vil disse smerter dukke op på venstre side af kroppen og kunne dukke op dage inden hjertestoppet faktisk forekommer.

5. Smerter i ryggen og kæben

Hvis du er ved at få et hjerteanfald, vil du også mærke smerte i ryggen og kæben. Disse symptomer synes at forekomme hyppigere hos kvinder end mænd. Hvis du pludselig begynder at føle disse symptomer, skal du straks kontakte din læge.

En mand, der lider af rygsmerter

6. Svimmelhed

Svimmelhed kan også være et symptom på hjertestop. Normalt kan dette blive gradvist værre. Person som oplever det vil eventuelt miste balancen, og føle sig overvældet.

Derfor er det vigtigt at være rolig og ikke lave nogen pludselige bevægelser.

Anbefalinger

Hvis du bemærker et eller flere af ​​disse symptomer, og de ikke er relateret til noget andet, du kender til, såsom maveproblemer, stress osv, skal du henvende dig til din læge for at finde ud af hvad årsagen til problemet kan være.

Forebyggelse er nøglen til at opdage et mulig hjerteproblem.

Plus, du bør altid forbedre dine livsvaner, for at undgå at lide et muligt hjerteanfald. Visse vaner, som hjælper med at forhindre et hjerteanfald er, at indtage sund mad, ikke at ryge, at motionere regelmæssigt, og undgå at være for stillesiddende på arbejdet.

Hvis du kender til disse symptomer på hjertestop, og du registrerer dem, kan du forhindre myokardieinfarkt, hvilket er en af ​​hovedårsagerne til dødsfald i dag. Vær opmærksom på disse symptomer så du er forberedt hvis du nogensinde skulle opleve dem.

Det kan interessere dig ...
Nærende fødevarer hvis du har leukæmi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Nærende fødevarer hvis du har leukæmi

Hvis du har leukæmi er der mange slags fødevarer der kan have helbredende virkninger, og hjælpe dig med at bekæmpe denne frygtede sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Grupo de Trabajo SEMES-Insalud. Dolor torácico agudo no traumático. Emergencias 2000;13:66-71
  • Mª Lourdes Vicent Alamino. Sobrevivir a un paro cardiaco: una cuestión de años. Sociedad Española de Cardiología. 18 mayo 2015 | Cardiología Hoy.
  • Mayo Clinic Staff. (2017). Heart attack.
    mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/basics/complications/con-20019520
  • MedlinePlus. Paro Cardíaco. NIH: Instituto Nacional del Corazón, los Pulmones y la Sangre.
  • Organizacion Mundial de la Salud. (2005). Evite los infartos de miocardio y los accidentes cerebrovasculares No sea una víctima. OMS.
  • Ornato, J. P., & Hand, M. M. (2001). Warning signs of a heart attack. Circulation104(11), 1212–1213.
    heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/TreatmentofaHeartAttack/Treatment-of-a-Heart-Attack_UCM_002042_Article.jsp#.V9yEh5grKUk

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.