8 mulige tegn på problemer med fordøjelsen

Selvom det måske lyder skørt, så er ens mave som en anden hjerne. Lær om 8 tegn, som ens mave sender en for at sige, at der er problemer med fordøjelsen.
8 mulige tegn på problemer med fordøjelsen
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

I denne artikel bringer vi dig 8 mulige tegn på problemer med fordøjelsen. Ens mave er ligesom ens anden hjerne. Det lyder måske en smule skørt, men det er sandt. Når ens fordøjelsessystem ikke fungerer på et optimalt niveau, så er det måske overfyldt med toksiner. Det vil gøre en opmærksom på dette, også selvom det nogle gange er på en meget diskret måde.

Problemer med fordøjelsen

Ens mave er et meget intelligent organ. Den er mere eller mindre ansvarlig for at passe på ens helbred og alle ens indvendige funktioner. Den sikrer også, at alt reagerer på den måde, som det burde.

Det hele handler om balance og at vide hvilke næringsstoffer, man bør vælge, når det kommer til ens fordøjelse.

Det er derfor, man bliver nødt til at være opmærksom på de følgende symptomer, som kan indikere et problem med fordøjelsen, som kan påvirke ens overordnede helbred.

1. Konstant følelse af udmattethed

En vedvarende følelse af udmattethed er et tydeligt tegn på, at noget ikke fungerer ordentligt i ens krop. Hvis ens fordøjelsessystem er blevet svækket af en dårlig kost, så vil ens immunforsvar også blive svækket.

Ens krop er lavet af bakterier. Men hvis ens tarme er fyldt med skadelige mikroorganismer og ikke er i balance med mængden af gode bakterier, så er ens immunforsvar manglende og svagt.

Det er derfor, at hvis man bemærker, at ens helbred er blevet værre. Så er det en god idé at tjekke sit fordøjelsessystem for at se, om der er nogle problemer.

2. Man har regelmæssige problemer med huden

Kvinde der har problemer med huden

Har du nogensinde hørt om et kort over ansigtet? Dette er en metode, som fastslår hvilke dele af ens fordøjelsessystem, som måske ikke fungerer korrekt baseret på bestemte punkter, som viser sig på områder i ansigtet.

Ens hud er det største organ i kroppen. Hvis noget ikke fungerer indvendigt, så vil ens ansigt helt sikkert afspejle dette.

Ens kinder er en glimrende indikator på, at ens fordøjelsessystem har brug for hjælp. Man bør være opmærksom på rødme, urenheder, irritation og andre symptomer.

3. Man føler sig angst og irritabel

Kvinde der har angst

Hjernen er direkte forbundet til ens fordøjelse. Hvis man føler sig angst, deprimeret eller meget irritabel, så kan det være et tydeligt tegn på, at man lider af problemer med fordøjelsen.

Der er millioner af neuroner i ens tarme, som udgør en del af hele ens nervesystem.

Gode tarmflora er den type, som har positive virkninger på ens sind. Hvis man mangler disse bakterier, så vil de dårlige påvirke ens hjerne, og det kan føre til angst, depression og irritation.

4. Man døjer ofte med infektioner

Dette er lignende følelsen af at være konstant udmattet. Hyppige og tilbagevendende infektioner er klare tegn på, at ens fordøjelsessystem ikke fungerer ordentligt.

Når ens immunforsvar er svagt og håndterer skadelige bakterier, så vil man ikke have tid til at bekæmpe en maveinfektion.

Hvis man har et godt overordnet helbred, så er ens forsvar til gengæld stærkt nok til at afbalancere mængden af bakterier og beskytte en. Så man kan bekæmpe problemerne.

5. Man døjer med dårlig ånde

Kvinde med daarlig aande

Når ens fordøjelsessystem ikke fungerer korrekt, så begynder gær, infektioner og dårlige bakterier at ophobe sig. Dette kan forårsage dårlig ånde og en syrlig smag i munden.

Selvom dårlige ånde måske er forårsaget af andre tilstande, så er det også en tydelig indikator på, at der er en overdrevet vækst af skadelige bakterier i ens fordøjelsessystem.

Dette kan forværre ens helbred meget hurtigt. Hvis man har en vedvarende dårlig ånde, så bør man starte med at prøve at identificere grunden til det.

6. Man har forstoppelse

Hvis det sker regelmæssigt, så kan forstoppelse være skadeligt for ens helbred. Man bør huske, at ens afføring er affald, som ens krop udskiller, fordi den allerede har taget alle de nyttige næringsstoffer fra det.

Hvis det affald forbliver i kroppen, så begynder det at frigive toksiner inde i en. Dette vil måske blive smertefuldt. Når ens mave er sund, så har man regelmæssig afføring, som er smertefrit.

Faktisk er forstoppelse én af de mest åbenlyse måder, som ens krop anvender til at fortælle en, at ens fordøjelsessystem ikke fungerer ordentligt.

7. Det er svært at koncentrere sig

Dette kan selvfølgelig være forbundet med at føle sig træt ofte.

Når man er irritabel eller konstant har problemer med maven. Så er der stor sandsynlighed for, at man ikke er i stand til at ignorere det og koncentrere sig 100% om sine daglige aktiviteter.

Dette sker, fordi ens krop er meget intelligent. Når den er klar over, at ens helbred ikke er på rette spor, så sender den signaler til en om at løse det, der er galt.

Det eneste, man skal gøre, er at begynde at være opmærksom.

8. Man har problemer med at sove

Kvinde der ikke kan sove

Ligesom ens tarmbevægelser, så kan ens søvnrytme være en hovedsaglig indikator på god eller dårlig tilstand af ens fordøjelse. Hvis man sover godt hele natten, så har man sikkert et sundt fordøjelsessystem.

Hvis man ofte har problemer med at sove, så kan det til gengæld være et tegn på, at ens fordøjelsessystem ikke fungerer ordentligt.

Den gode nyhed er, at det ikke er særlig besværligt at genskabe et sundt og velfungerende fordøjelsessystem.

Det eneste, man behøver at gøre, er at begynde at tage plejen af ens fordøjelsessystem mere seriøst. Man bør tage probiotika og følge en kost, som passer til ens krops behov for at bevare en bedre indvendig balance.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….

  • Cossio, M. L. T., Giesen, L. F., Araya, G., Pérez-Cotapos, M. L. S., VERGARA, R. L., Manca, M., … Héritier, F. (2012). Sistema digestivo: anatomía. Infermera virtual. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2.

  • Tortora, G., & Derrickson, B. (2006). El aparato digestivo. In Principios de Anatomía y Fisiología. https://doi.org/9789687988771.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.