Lever du i et usundt forhold?

Du kan sagtens stadig elske din partner, men hvis du er i et usundt forhold, vil du kunne mærke, at der begynder at ske noget mærkeligt: når din kæreste ikke er i nærheden, slapper du af og kan pludselig ånde frit igen.
Lever du i et usundt forhold?

Sidste ændring: 14 oktober, 2018

Nogle gange er kærlighed bare ikke nok. Kærligheden kan nemlig blive farlig: den begynder at blive giftig, skaber sorg og suger nærmest luften ud af rummet, så der kun er jalousi og mistillid tilbage. Lever du i et usundt forhold? Læs mere og find ud af det!

Måske tror du, at det er nemt at indse, at man er iet giftigt forhold. Desværre er det ikke så let, som man tror, og det er netop derfor, nogle mennesker ender i denne slags forhold mere end en gang. Når man er forelsket i en person, bliver ens kognitive og følelsesmæssige tilstand forvrænget, og det kan være svært at åbne øjnene og indse, hvad der virkelig sker.

I dagens artikel viser vi nogle af de mest oplagte tegn på, at man lever i et usundt forhold.

 

Sådan ved man, at man er i et usundt forhold

1. Du ser kun mure, hvor der før var døre

Før du påbegyndte dette forhold, var du højst sandsynligt en meget selvstændig og uafhængig kvinde. Du tog selv alle beslutninger omkring dit arbejde og din fritid. Du havde dine gode venner, gik ud med kollegerne og var glad og tilfreds med din daglige rutine.

Men nu har forholdet ændret din virkelighed:

  • Du kan ikke bestemme dig til, hvad du gerne vil, før du er blevet enig med din partner. Hvis du nævner, at du er ved at planlægge en shoppedag med en veninde eller vil med til firmafesten, vil din partner ofte ikke lade dig gøre det.
  • Dit liv, fra morgen til aften, er tæt kontrolleret af din partner. Et symptom på et usundt forhold er f.eks. at man ændrer sin tøjstil for at gøre sin partner glad eller er nødt til at skifte tøj inden man går ud, fordi personen ikke synes, det er passende. Det kan også være, man begynder at stoppe med at gøre de ting, man før var glad for: at bruge makeup, bruge sin mobil, være ude til sent på aftenen…
  • Du vil måske også lægge mærke til, at din partner begrænser din egen personlige udvikling. Måske synes de ikke, at du bør rykke længere op i dit firma. Fra den ene dag til den anden vil man begynde at se mure skyde op omkring sig, hvor man før så muligheder.
  • Hver eneste dag føles det som om, et usynligt hegn er ved at blive bygget op omkring dig.
Et hjerte med haandjern

2. Dine følelser ignoreres, angribes eller manipuleres

De fleste mennesker involverer sig i deres partneres liv med stor entusiasme. Kærligheden er så intens, overvældende, ærlig og fyldt med følelser, at det er normalt at åbne vores inderste selv for den person, vi elsker. Husk på, at det er vigtigt at balancere kærligheden med den samme mængde omsorg for dig selv.

  • En af hjørnestenene i et usundt forhold er følelsesmæssig manipulation. Dette sker ofte på den mest destruktive måde og oftest uden at man lægger mærke til det eller kan sætte en finger på, præcist hvad det er.
  • Giftige mennesker vil altid vælge ud fra, hvad de får mest fordele ud af. Husk på, at denne slags mennesker har meget lavt selvværd og en svag personlighed. Personens usikkerhed resulterer i mistillid og et behov for at kontrollere sin partner. De kan være bange for at blive forladt eller for muligheden for, at en anden person tiltrækker deres partner og tager partneren fra dem. Dette leder til ukontrollabel jalousi og et behov for løbende at overvåge partneren.
  • Ønsket om kontrol sætter dem i en absolut magtposition. Hvor kun den ene del af forholdet har ret til at tage beslutningerne. Hvis man ikke gør det, som personen vil have, vil de finde på måder til at få en til at føle sig skyldig. De kan få sig selv til at fremstå i offerrollen, og du står tilbage med al skylden og skyldfølelsen. Så pas godt på.
Knust hjerte

3. Du bliver mere og mere ulykkelig for hver dag.

Du elsker måske stadig din partner, men noget mærkeligt er begyndt at ske. Når du ikke er sammen med ham, føler du dig afslappet. Du føler, du kan trække vejret frit og slappe helt af. Sådan er et sundt forhold ikke. Der kan man nemlig leve sammen på en afslappet måde, fordi man respekterer hinandens  personlige rum og giver plads til at man kan vokse som menneske, sammen og hver for sig.

Prøv at mærke efter, hvordan du virkelig har det. Hvis du føler dig utilfreds og oplever nogle af de ting, vi har nævnt ovenfor, og du føler, du er ved at miste dig selv, så er du måske i et giftigt forhold. Du er ikke den samme person som før. Måske begynder du at mærke, at dit selvværd forsvinder og du føler dig tom og ødelagt indeni.

Du er nødt til at tage alle disse ting med i dine overvejelser. Ofte vil den følelsesmæssige smerte, du oplever, forvandle sig til fysiske symptomer. Angst og frygt kan for eksempel give hovedpine, smerter, kvalme og andet. Man kan gå til lægen med disse symptomer så meget, man vil, men vil aldrig få stillet en korrekt diagnose.

En læge kan for eksempel fortælle dig at du lider af migræne, men i virkeligheden lider du måske af depression på grund af din ulykkelige situation i dit forhold.

Kvinder der foeler smerte

Hvordan slipper man ud af et usundt forhold?

Det kan være svært at tro på, men statistikkerne viser, at usunde forhold til tider kan vare i årevis. Hvordan kan det være? Her er nogle af grundende:

  • Nogle mennesker er bange for konsekvenserne ved at forlade deres partner. De frygter, at deres partner vil gøre skade på dem, deres børn eller andre familiemedlemmer.
  • Nogle mennesker kan simpelthen ikke forestille sig at “være alene”. Derfor føler dig sig måske nødsaget til at lide i et ulykkeligt forhold, fordi de ikke kan holde ud at skulle være alene.
  • Nogle gange varer denne type forhold ved, fordi begge partnere stadig elsker hinanden. Denne form for usund kærlighed kan kun gøre skade, men samtidig er det den eneste måde at være sammen på, som de kender til. Det virker måske mærkeligt, men det er sandt.

For at slippe ud af et usundt forhold, er man først nødt til at være klar over, hvad der sker. Man må forstå og acceptere situationen og indrømme over for sig selv at man er ulykkelig eller utilfreds. Venner og familie ser ofte tegnene på et giftigt forhold længe før, man selv gør, så de kan være en god støtte, når man har brug for det.

Næste skridt er at tale med sin partner. Fortælle, hvordan man har det, forklare sine frustrationer og hvorfor, man ikke er glad i forholdet. Hvis dette ikke hjælper til at motivere partneren til at forbedre situationen, eller man bare ikke tror, der er noget at gøre for at redde forholdet, er man nødt til at trække sig. Din personlige ro og følelsesmæssige sundhed og integritet kommer altid først, så tvivl aldrig på dig selv.

 


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.