Undgå depression forårsaget af mangel på serotonin

For at bevare et højt serotonin-niveau bør man spise fødevarer, som indeholder det og følge en sund livsstil. Det er måden, hvorpå man kan undgå depression.
Undgå depression forårsaget af mangel på serotonin

Sidste ændring: 26 august, 2022

Serotonin er et kemisk stof, som produceres af den menneskelige krop. Det sender signaler gennem nerverne, så det fungerer som en neurotransmitter. Det er syntetiseret fra tryptophan. Mangel på serotonin kan påvirke vores følelser.

Eksperter ser dets hovedsaglige funktion som at opretholde balancen i hver persons følelsesmæssige tilstand. Mangel på serotonin fører til depression.

Det hjælper også med sammentrækningen af muskler, såsom transmissionen af nerveimpulser og reguleringen af kroppens cirkadiske processer.

Serotonin er produceret i store mængder i mavetarmkanalen. Det kan dog også findes i blodplader, hjernen og centralnervesystemet.

Eftersom der er store mængder i kroppen, har det en kraftig virkning på flere fysiske og psykologiske funktioner.

For eksempel når dets niveau sænkes drastisk, forårsager det seriøst negativt humør, såsom irritabilitet, stress og depression.

Den sidste er nævnt med stor bekymring, fordi det kan blive værre med tiden og blive til en sygdom.

Hvad er symptomerne på mangel på serotonin?

Serotonin

Mangel på denne neurotransmitter har en tendens til at medføre mange konsekvenser for det fysiske og mentale helbred, selvom det nogle gange er svært at identificere det.

Når det fører til depression, vil en række symptomer dog udvikle sig. Derfor bør du overveje de følgende advarselstegn:

 • Konstant negativitet
 • Ængstelse
 • Tvangshandlinger eller striks opførsel
 • Utålmodighed eller irritabilitet
 • Dybtgående sorg eller ulykkelighed
 • Lavt selvværd eller mangel på selvtillid
 • Frygt
 • Problemer med at sove

Hvad forårsager et lavt serotonin-niveau?

Serotonin-niveauet falder, når der ikke bliver tilføjet nok kilder til tryptophan i ens kost sammen med andre vigtige vitaminer og mineraler.

Det er almindeligt med disse problemer på grund af indtagelsen af overdrevne mængder alkohol, kaffein eller kunstigt sødemiddel.

Kronisk stress, sorg og lignende følelser lader ikke hjernen producere den nødvendige mængde af denne neurotransmitter.

Derudover er dette stof stimuleret af sollys. Derfor er der en større tendens til at være deprimeret om vinteren.

Sådan undgår man depression forårsaget af mangel på serotonin

En af nøglerne til at bekæmpe depression og stimulere produktionen af serotonin er at tilføje særlige fødevarer til sin kost.

Disse vil forbedre ens følelse af velvære og give nogle yderligere fordele for ens krop.

Fed fisk

Laks paa et spaekbraet

Proteiner og vigtige fedtsyrer fra fed fisk øger produktionen af denne neurotransmitter. Derudover mindsker de betændelsen, som blokerer dens aktivitet.

Disse typer fisk indebærer:

 • Makrel
 • Laks
 • Tun
 • Sardiner

Kød

Moderat indtagelse af kød giver store mængder af proteiner og kulhydrater til kroppen. Det lader kroppen fremme optagelsen af tryptophan.

Kød, såsom kylling, kalkun og svinekød, indeholder store mængder af denne aminosyre.

Æg

Æg, især æggeblommer, er rige på tryptophan og vigtige mineraler, som forbedrer ens følelsesmæssige helbred.

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter

Mælk og produkter lavet på mælk øger en følelse af velvære. Samtidig mindsker de kortisolniveauerne, som er dominerende indenfor stress og depression.

Derudover er de en betydelig kilde til vigtige aminosyrer, blandt andet tryptophan.

Nyd mejeriprodukter såsom:

 • Ost
 • Græsk yoghurt
 • Mælk
 • Kumys

Bønner

Bønner er glimrende valg til at forbedre dit følelsesmæssige helbred og mindske depression. Overordnet set er de en kilde til proteiner, fibre, vitaminer og mineraler, som øger serotonin-niveauet i hjernen.

Nødder

Derudover kan en håndfuld nødder mindske stress, depression og følelsen af udmattethed. Deres vigtige fedtsyrer giver din krop energi og forbedrer fysisk og mental ydeevne.

De er også en fremragende kilde til magnesium. Det er et mineral, som fremmer kroppens afslapning for at kunne lindre effekterne fra stress og bekæmpe problemer med søvnløshed.

Chokolade

Til sidst er det lækre mørke chokolade den bedste fødevare til at lindre depression og alle former for følelsesmæssige besværligheder.

Det indeholder en perfekt mængde tryptophan, især når det er lavet af mere end 60% kakaobønner.

Derudover er det en betydelig kilde til antioksidanter. Disse molekyler hjælper med at hæmme de negative effekter fra frie radikaler.

Som konklusion, selvom depression er påvirket af mange faktorer, er et passende niveau af serotonin nødvendigt for at overvinde det. Det er meget vigtigt at opretholde det gennem en særlig kost og vedvarende at udøve gode vaner, såsom meditation og motion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pytliak, M., Vargová, V., Mechírová, V., & Felšci, M. (2011). Serotonin receptors – from molecular biology to clinical applications. Physiological Research. https://doi.org/931903 [pii]
 • Hasler, G. (2010). Pathophysiology of depression: Do we have any solid evidence of interest to clinicians? World Psychiatry. https://doi.org/10.1002/j.2051-5545.2010.tb00298.x
 • Karg, K., Burmeister, M., Shedden, K., & Sen, S. (2011). The serotonin transporter promoter variant (5-HTTLPR), stress, and depression meta-analysis revisited: Evidence of genetic moderation. Archives of General Psychiatry. https://doi.org/10.1001/archgenpsychiatry.2010.189

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.