Leverforstørrelse: Symptomer og rigtig kost

Te lavet af mælketidsel og løvetand kan hjælpe med at behandle en forstørret lever.
Leverforstørrelse: Symptomer og rigtig kost

Sidste ændring: 07 oktober, 2018

Leverforstørrelse er et ret normalt problem. I det medicinske felt er det også kendt som hepatomegali, hvor leveren pludselig gror sig dobbelt så stor som normalt.

Det kan være skyld i mange smerter og bør behandles individuelt efter samtale med din læge. Men hvad er de mest almindelige symptomer som kædes sammen med leverforstørrelse? Og hvilken diæt bør du følge for at at komplementere din læges anbefalinger? Lær mere i denne artikel.

Symptomer på leverforstørrelse

leverforstørrelse

Ved du, hvordan du finder din lever? Det er nemt: leverens nedre kant er placeret lige under dine ribben i kroppens højre side.

Hvis din lever fungerer normalt og har en normal størrelse, vil du højst sandsynligt ikke kunne mærke den, hvis du presser fingrene ind under dit nederste ribben (medmindre du f.eks. tager en dyb indånding). Normalt vil en leverscanning kunne informere din læge om, om din lever er forstørret eller ej. Hvis den er, vil du snart begynde at lægge mærke til dens tilstedeværelse.

Men hvad så udenfor lægeklinikken? Hvilke symptomer vil du kunne mærke i din hverdag? De fleste leverproblemer starter med at være symptomfri, så du vil højst sandsynligt ikke lægge mærke til det før efter noget tid. Lidt efter lidt vil de følgende symptomer dog blive mere og mere tydelige, eftersom leveren forstørres:

1. Smerter

Smerter fra en forstørret lever er normalt svage og vedvarende. Smerten vokser dog lidt efter lidt og vil med tiden blive mere intens. Du vil begynde at kunne mærke det i din højre side, så husk altid at holde øje med den øverste højre del af din mave.

Smerten kan også gå ned i den nedre ryg, dog stadig kun i højre side. Du vil måske mærke en intens træthed, som ikke går væk, og hvis du prøver på at tage smertestillende piller, vil lettelsen kun være midlertidig.

2. Kvalme og utilpashed

Måske mister du appetitten. Mad med et højt indhold af fedt og saltet kød er begge svære at fordøje. Du vil kunne mærke, at du bliver mere træt efter at have spist, hvilket ofte ledsages af svimmelhed og kvalme.

Læger indikerer ofte at man mest mærker træthed og en generel følelse af, at være syg, om morgenen. Husk på at din lever, ligesom hele resten af dit lymfesystem, renser ud om natten, hvilket er essentielt for din krop.

En forstørret lever kan ikke udføre de nødvendige funktioner for udrensning og derfor kan dine morgener være den sværeste tid på dagen for dig.

3. Feber

Hvis du konstant har en lille smule feber bør der lyse en advarselslampe hos dig. Let feber er et tegn på at du har en infektion, en ændring i din krop, som har brug for at blive tilset af en læge. Husk på at feber er kroppens naturlige respons på enhver fremmed invasion.

Søg hjælp hos din læge for at finde ud af, hvad der er årsagen til, at din lever er forstørret.

4. Gulsot

Gulsot er en tilstand som giver huden og øjnene en gullig farve. Det er et af de mest syndslige tegn på leverproblemer eller en ændring i leverens normale funktion.

Hvor kommer den gule farve så fra? Bilirubin, normalt kendt som galdepigmentet, er et biprodukt af nedbrydningen af de røde blodceller. Bilirubin filtreres normalt i leveren og gulsot er derfor et klart signal om, at leveren ikke fungerer normalt. De stoffer som burde blive fjernet fra kroppen, bliver altså oplagret i stedet for at blive udskilt.

5. Unormal afføring

Det er altid godt at være opmærksom på farven i din urin og din afføring, da det kan sige meget om din sundhed og eventuelle sygdomme.

Hvis du pludselig lægger mærke til at din afføring har en lysere farve end normalt, bør du overveje at kontakte din læge. Dette kan nemlig ske på grund af en sygdom, som kun læger kan diagnosticere. Det kan være en virus eller noget som hepatitis, som kan være skyld i leverbetændelse. Dette er dog kun nogle muligheder, så du bør altid konsultere din læge eller sygehuset.

Kost til behandlingen af en leverforstørrelse

3-artichoke
  • En spiseskefuld olivenolie med lidt citronsaft om morgenen er en god måde hvorpå du kan hjælpe din lever med at hele. Denne blanding fungerer som en rensende tonic, som beskytter og leveren og giver den ny energi. Hvis du gør dette hver dag, vil det hjælpe med at reducere betændelse i leveren.
  • Artiskokvand og citronsaft er en anden super god daglig behandling til leveren. Kog to artiskokker, tag artiskokkerne ud af gryden og si evt. vandet. Tilsæt derefter citronsaft til det artiskokvandet. Dette bør give dig nok til tre eller fire kopper, som du kan drikke i løbet af dagen.
  • Rødebedesalat med revet gulerod. Dette giver din krop en lækker og naturlig cocktail af vitaminer og mineraler som er fantastiske i behandlingen af leverforstørrelse.
  • En te om dagen. Vil du vide, hvilke urter, der er de bedste mod en forstørret lever? Mælketidsel og mælkebøtte. Du kan drikke to kopper te brygget på denne blanding hver dag, til morgenmaden og efter frokost. Drik teen langsomt og brug evt. et naturligt sødemiddel såsom honning, hvis du bedre kan lide det lidt sødt. Mælketidsel kan findes i naturbutikker, både som tørret urt og i pilleform. Det er altid en god mulighed til at behandle en betændt lever.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.