Derfor må du ikke genbruge plastikflasker

Alt afhængig af materialet, der er blevet brugt til at lave flasken, kan det være skadeligt for dit helbred at anvende det efter den holdbarhedsdato, der står på flasken.
Derfor må du ikke genbruge plastikflasker
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hvis du godt kan lide at genbruge dine plastikflasker, skal du måske tænke dig om en ekstra gang.

På den ene side er det vigtigt at genbruge, da det beskytter miljøet.

På den anden side er plastikflasker en undtagelse, som du ikke bør genbruge, selvom det sikkert er noget de fleste af os har gjort på et eller andet tidspunkt.

Vil du gerne vide hvorfor? Så læs med her, når vi kommer ind på de spændende detaljer fra forskellige undersøgelser udført af National Institute of Environmental Health Sciences.

En undersøgelse viste for eksempel, at tredjedelen af de undersøgte plastikflasker indeholdt bakterielle eller kræftfremkaldende kemiske stoffer.

Niveauerne af kræftfremkaldende stoffer, der blev fundet, overskred de industrielle standarder.

 

Plastikflasker kan udskille skadelige kemikalier

Plastik flasker

Plastikflasker er ikke så uskadelige, som du måske har gået og troet. Og de kan faktisk udskille skadelige kemikalier. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på særlige symboler, der findes i bunden af flasken.

Et af dem er en trekant med et nummer indeni, der refererer til den type plastik, som flasken er lavet af.

  • Flasker mærket med et “1” (PET) må kun bruges én gang.

Hvis du udsætter dem for varme eller sollys, kan de udskille giftige stoffer i vandet.

  • Hvis du ser flasker markeret med et “3” eller “7” eller med andre ord (PVC eller PC), så vær forsigtig, for disse typer plastik udskiller giftige stoffersom kan finde vej ind i maden eller vandet.

Disse flasker kan føre til alvorlige sygdomme.

  • Genbrug kun de plastikflasker, der er lavet af polyethylen (markeret med et “2” eller “4”) og polypropylen (markeret med et “5” og bogstaverne PP).

Disse vandflasker er relativt sikre, så længe du kun bruger dem til koldt vand og vasker dem grundigt.

Hold øje med bakterier, når du vil genbruge dine plastikflasker

Rengoeringsmidler

Et andet aspekt, man bør have i baghovedet, når det kommer til at genbruge plastikflasker, er mængden af bakterier, de kan indeholde.

Mængden af bakterier i disse flasker overskrider ofte den sikre mængde for din krop.

Vi mennesker udgør det perfekt miljø for mikrober, når vi tager en flaske med beskidte hænder og derefter fylder den med lunkent vand.

Det er ikke altid nok at skylle flasken. Og det er kun de færreste, der overhoved husker det.

Der vil stadig kunne findes store mængde bakterier i din plastikflaske, selv efter du har skyllet den.

Låget kan især være ynglested for mikrober, som derefter kommer ind i vores mund. Så husk at skrubbe låget og flaskemunden grundigt, før du bruger flasken igen.

Vær forsigtig med, hvordan du opbevarer plastikflasker

Rengoeringsmidler paa flaske

Opbevar ikke flasker ved for høje temperatur.

Høje temperaturer kan få plastikket til at udskille kemikalier, som kan være skadelige for din krop.

På samme måde kan det også være farligt at opbevare vandflasker i garagen, hvor de er udsat for udstødning, pesticider og andre kemikalier, som kan påvirke vandet.

Plastikflasker udskiller antimon, som kan skade din krop

Kvinde vaalger at genbruge vandflasker

Antimon er et giftigt stof, der ofte anvendes til at lave vandflasker. Så jo længere du opbevarer en vandflaske, jo mere antimon producerer den.

Antimon kan forårsage kvalme, opkast og diarré. Drik derfor vandet, så snart du køber det, og opbevar ikke flasken for længe.

Hvor mange mennesker kender du der vil genbruge plastikflasker?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • “Qué significan los símbolos de reciclaje en los embases de plástico”, artículo en web ue2002
  • Comisión Europea, Comunicado de Prensa, “Plásticos de un solo uso: nuevas normas de la UE para reducir la basura marina”, 28 de mayo de 2018
  • “Envases de plástico” en web consumadrid
    • Jennifer A Honeycutt et al. “Effects of Water Bottle Materials and Filtration on Bisphenol A Content in Laboratory Animal Drinking Water”, J Am Assoc Lab Anim Sci. 2017 May; 56(3): 269–272.
    • Westerhoff P et al. “Antimony leaching from polyethylene terephthalate (PET) plastic used for bottled drinking water”, Water Res. 2008 Feb;42(3):551-6. Epub 2007 Aug 6.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.