6 problemer, når ens tarmbakterier er ude af kontrol

Vidste du, at den forkerte slags tarmbakterier kan forårsage problemer med hukommelsen og med angst? Lær mere i denne artikel!
6 problemer, når ens tarmbakterier er ude af kontrol

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Der bor et mikroskopisk samfund i dine tarme. Det hedder tarmflora eller tarmbakterier.

Ofte bliver dets betydning ignoreret. På trods af det spiller det en vigtig rolle for fordøjelsen samt vores immunforsvar.

Hos en sund person er denne gruppe bakterie nyttig, når det handler om at regulere pH-værdien forbundet med fordøjelsen. På samme tid danner den en beskyttende barriere mod smitsomme stoffer, som kan forårsage sygdomme.

På grund af dårlige kostvaner, anvendelsen af antibiotika samt stress kan dets akvititet blive svækket. Det skaber en ubalance i de tarmbakterier, som sætter ens helbred i en risiko.

Som en konsekvens forårsager det en række reaktioner. Først virker disse måske gængse, men efter noget tid bliver dette problem kronisk og svært at behandle.

På grund af det er det nødvendigt at vide, hvordan denne tilstand viser sig, når den kommer ud af kontrol. Når det er nødvendigt, bør man tage de nødvendige forbehold for at genvinde kontrollen.

1. Sygdomme forbundet med fordøjelsen forårsaget af tarmbakterier

Kvinde holder sig til maven, fordi hun har ondt paa grund af tarmbakterier

Eftersom bakterier bor i tarmene, er der til tider ubalancer, som forårsager negative reaktioner.

Det er på grund af, at de skadede mikroorganismer har en mulighed for at vokse ud af kontrol. Derfor påvirker de processerne, der er ansvarlige for at nedbryde mad og optage næringsstoffer.

Som en konsekvens er der en øgning af tilstedeværelsen af mavesyrer og toksiner. Disse forårsager symptomer såsom de følgende:

 • Luft i maven
 • Udspilet mave
 • Brændende fornemmelse i maven
 • Mavesyre
 • Mavesår
 • Gastritis
 • Diarré
 • Irritabel tarmsyndrom

Ønsker du at vide mere? Læs: 9 naturlige måder til at bekæmpe forstoppelse

2. Kognitive problemer

Selvom mnge personer ikke er klar over det, har tarmene en tæt forbindelse til hjernens aktivitet. På grund af det kan ubalancer forårsage negative reaktioner i de kognitive funktioner.

Vores tarmbakterier tager del i produktionen af flere vigtige neurotransmittere. Når vores tarmbakterier er ude af balance, kan der opstå problemer med hukommelsen og andre symptomer, som påvirker vores evne til at tænke.

3. Underskud af næringsstoffer

Kvinde taber haaret

Sunde bakterier, som bor i tarmene, er vigtige for at udføre den rette syntese af vitaminer. Det er også uvurderligt for syntesen af mineraler og essentielle næringsstoffer.

Når disse bakterier er ude af kontrol og beskadiget, bryder fordøjelsessystemet ned og mindsker evnen til optimalt at optage næringsstoffer.

I begyndelsen er det svært at bemærke dette, eftersom kroppen bliver ved med at bevare næringsstoffer. Som tiden går, er der en række symptomer, som indikerer en vigtig mindskning af bakterien.

Nogle af de mest gængse underskud er:

 • D-, K-, B7-, og B12-vitaminer
 • Mineraler: magnesium og kalcium

4. Hudproblemer

Indtil nu er der mange interne og eksterne faktorer, der er forbundet med tilstedeværelsen af hudproblemer.

Blandt disse har tarmenes helbred et meget tæt forhold. Det bidrager til rensningen og optagelsen af næringsstoffer.

At have nogle af de følgende hudproblemer kan advare dig om en ubalance i dine tarmbakterier:

 • Akne
 • Rosacea
 • Psoriasis
 • Eksem

5. Autoimmune sygdomme

Aeldre kvinde holder laege i haenderne

Autoimmune sygdomme er som regel kroniske. De opstår, fordi kroppen angriber sig selv i sit forsøg på at kæmpe mod stoffer, som den vurderer som skadelige.

Det gør opdagelsen og behandlingen svær, fordi det til at starte med forveksles med en almindelig lidelse.

Selvom oprindelsen er alsidig og bør blive analyseret af en ekspert, bør man ikke afvise tanken om, at det er forbundet med tarmene.

Det er på grund af forandringerne i bakterierne, som øger niveauet af betændelse i vævene. Det kan også forværre udviklingen af symptomer.

Nogle af sygdommene er:

 • Leddegigt
 • Hashimotos thyroiditis
 • Irritabelt tarmsyndrom
 • Cøliaki
 • Type-1 diabetes

6. Kronisk stress

Stress er en følelsesmæssig ubalance, som har tendens til at være forbundet med mange interne og eksterne faktorer.

Selvom det er uundgåeligt i nogle situationer, kan det også opstå som en reaktion på ubalancer i ens tarmbakterier.

I dette tilfælde er der en øgning i frigivelsen af kortisol, der tilføjes til toksinerne. Dette påvirker produktionen af hormonerne, som er forbundet med velvære.

Personer oplever symptomer på kronisk og tilbagevendende stress, på trods af at have taget forbehold for at kontrollere det. Det er et overvældende tegn på usunde tarme.

Identificér hvilke af disse problemer, der er årsagen, for at forbedre dine vaner, som kan hjælpe med at forbedre dine tarmes tilstand.

At følge en sund kost og undgå konstant udsættelse for toksiner er nogle af de simple forbehold, man kan tage for at undgå ubalancer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
 • Shanab, A. A., Quera, R. M., & Quigley, E. M. M. (2012). Small Intestinal Bacterial Overgrowth. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118321386.ch42
 • Geuking, M. B., Cahenzli, J., Lawson, M. A. E., Ng, D. C. K., Slack, E., Hapfelmeier, S., … Macpherson, A. J. (2011). Intestinal Bacterial Colonization Induces Mutualistic Regulatory T Cell Responses. Immunity. https://doi.org/10.1016/j.immuni.2011.03.021

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.