De mange fordele ved gelatine

Ud over at give dig proteiner og mineraler, der er vigtige for dine knogler og led, så indeholder gelatine også kollagen, der hjælper dig med at fastholde fastere hud.
De mange fordele ved gelatine

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Gelatine er noget, som vi normalt indtager, når vi har en særlig trang, snarere end at være en fast del af vores kost. Men i dag ønsker vi at tale om fordele ved gelatine.

De mange fordele ved gelatine

Du ved sikkert ikke, at gelatine allerede er en vigtig komponent i syltetøj, is, visse yoghurt, vingummi slik, skumfiduser, og varianter af saucer.

Som for dets øvrige anvendelser, kan du også finde det i nogle kosmetiske og farmaceutiske produkter.

Kontrollerer din vægt

Nogle af de fordele ved gelatine er at det øger det kroppens produktion af væksthormoner. Samtidig stimulerer det dit stofskifte gennem næringsstoffer og aminosyrer.

En af fordelene ved gelatine er, at dens fiber og proteinindhold hjælper dig med at føle dig mæt og eliminerer din trang til søde sager. Dette er fantastisk, fordi du kun spiser, hvad din krop har brug for.

Mange ernæringseksperter anbefaler gelatine som en erstatning for slik. Hvis du ønsker at give det lidt variation, så prøv at lave figurer ved hjælp af forme eller skabe nye versioner af dine yndlings desserter.

Accelerer din helbredelses tid

Saar der bliver behandlet

Som du allerede ved, er protein en vigtig del af helingsprocessen for eventuelle sår du måtte have. Udover det, er der en aminosyre kaldet glycin som er tæt knyttet til reduktionen af inflammation.

Når du spiser gelatine får din krop en god dosis af glycin og protein, der hjælper dig med at generere ny hud og fremskynde helingsprocessen.

Sundere negle, hår, hud og tænder

Ingen kan benægte, at vi konstant er på jagt efter måder at have sundere hår, hud, negle og tænder på. Ved du, hvad disse alle har til fælles? Keratin.

Ingen tvivl om du har set massere af produkter, der hævder at have meget høje niveauer af keratin, men de fleste af dem koster en mindre formue.

Hvis du ikke har så meget at bruge eller foretrækker en mere lækker løsning, er det tid til at spise noget gelatine, der indeholder høje niveauer af keratin.

Forbedrer sundheden for dine knogler og led

Folk der loeber paa loebebaand

Det protein fundet i gelatine, sammen med selen, fosfor og kobber, hjælper dine knogler med at forblive stærke og øge knoglemineraltætheden i hele kroppen.

Dette hjælper dig med at udskyde starten på osteoporose.

På den anden side, reducerer aminosyrerne i gelatine eventuelle betændelser, der kan påvirke dine led.

En af de mange fordele ved gelatine, er at det også bidrager til udviklingen af brusk, der styrker dine knogler og led.

Dette er især vigtigt, hvis din læge har fortalt dig, at dit brusk er ved at blive slidt, eller hvis du begynder at have en masse smerter.

Få en bedre søvn

Glycin er stærkt knyttet til bedre søvn cyklusser. Dette kemikalie stimulerer også visse neurotransmittere og enzymer, der øger kvaliteten og varigheden af din søvn.

Af denne grund, er det at spise gelatine vigtigt for kroppen for at genopbygge dens energi reserver. Prøv at tage en lille portion jello et par timer, før du går i seng.

Du vil opdage, at du drømmer dybere og vågner op mere udhvilet.

Bekæmper aldring

Kvinde der kigger sig selv i spejlet

Gelatine er hovedsageligt tørret kollagen, et af de vigtigste elementer med henblik på sundheden i din hud.

Blandt de mange fordele, vil du se, når du spiser kollagen vil dine dermale celler øge deres elasticitet og fasthed.

Når du forøger din krops kollagen niveauer, vil det gøre din hud mere fast og få den til at se yngre ud.

Det betyder ikke, at rynker og ældningstegn aldrig vil blive vist, men det vil ske senere.

Forbedrer dit fordøjelsessystems sundhed

Gelatine binder naturligt med vand. Det gør det lettere for kroppen at absorbere den fiber, det indeholder.

Hvis du får for vane at forbruge gelatine på en regelmæssig basis vil du bemærke et fald i problemer såsom forstoppelse og manglende evne til at optage næringsstoffer ordentligt.

Det stimulerer også mavesyren og forbedrer din tarm transit.

Lindrer allergi

Mange allergier er relateret til at have et ”gennemtrængeligt” fordøjelsessystem, der er ude af stand til at behandle visse stoffer.

Ud over at løse problemer med din fordøjelseskanal. Så er en af ​​fordelene ved gelatine, at det kan helbrede visse problemer forårsaget af allergi.

Vi anbefaler, at du tilføjer en sund mængde gelatine til din kost og pas på fødevarer, der er skadelige for dig.

Stimulerer dit immunforsvar

Prolin er en anden aminosyre, du modtager fra gelatine. Dette kemikalie har været forbundet med forbedringer i immunsystemets funktion hos mange arter af dyr såvel som mennesker.

Det betyder, at når du spiser gelatine vil du forbedre din evne til at bekæmpe infektioner og sygdomme.

Forbrug gelatine uden frygt

Fordelene ved gelatine er normalt ikke ledsaget af nogen negative bivirkninger bortset fra en lille smule oppustethed og mavesmerter, hvis du indtager for meget, hvilket er sjældent.

Af denne grund bør inklusion af gelatine i din kost ikke være en ulempe. Husk, at fordi det er så alsidigt, kan du nyde denne mad på forskellige måder. Med yoghurt, frugt, eller som en dessert.

Gør brug af de mange fordele ved gelatine, start i dag og mærk forskellen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L. R., Wang, B., & Baar, K. (2017). Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594
  • Mousavi S., Khoshfetrat AB., Khatami N., Ahmadian M., et al., Comparative study of collagen and gelatin in chitosanbased hydrogels for effective wound dressing: physical properties and fibroblastic cell behavior. Biochem Biophys Res Commun, 2019. 518 (4): 625-631.
  • Wong C., Harris PJ., Ferguson LR., Potential benefits of dietary fibre intervention in inflammatory bowel disease. Int J Mol Sci, 2016. odhyd.2016.11.007

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.