De mest gængse sygdomme i fordøjelsessystemet

Sygdomme i fordøjelsessystemet udgør en vigtig del af de gængse sygdomme i verden. Af disse er nogle mere gængse end andre. I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du skal vide om dem.
De mest gængse sygdomme i fordøjelsessystemet

Sidste ændring: 31 december, 2020

Der er sygdomme i fordøjelsessystemet, som dukker op og forsvinder af sig selv, næsten som om de var midlertidige symptomer. For eksempel har nogle tilfælde af madforgiftning tendens til at dukke op i 24 timer og derefter forsvinde.

Der er dog andre, som er kroniske, såsom tyktarmskræft, hvis symptomer ikke bliver synlige, indtil det forårsager alvorlige sundhedskomplikationer. Selvom forskning har gjort fremskridt indenfor opdagelsen af det, fortsætter det med at være en af de mest udbredte svulster.

En del af grunden til, at der er så mange sygdomme i fordøjelsessystemet, er, at fordøjelseskanalen er varieret gennem sin rejse og involverer forskellige organer: Lige fra munden med sit eget mikromiljø til tyktarmen og dets tilhørende kirtler såsom bugspytkirtlen, der også udfører hormonelle funktioner ved at udskille insulin.

Hvad er de mest gængse sygdomme i fordøjelsessystemet? Læs med for at finde ud af det!

1. Mavetarminfektion

Mavetarminfektion er en gængs sygdom blandt børn. Disse er næsten altid infektioner, som de får fra kontakt med andre børn, især på skoler.

Den største fare ved diarré i barndommen er dehydrering. Når mavetarminfektioner varer i længere tid og er aggressive med store mængder opkast sammen med tynd afføring, udskilles vand fra kroppen og tager elektrolytter med sig.

Den grundlæggende behandling for mavetarminfektion er dermed hydrering. Forældre bør tilbyde væske til børn på den korrekte måde uden at fremme kvalme og ved at give salt også, især natrium og kalium.

I nogle lande er diarré en stor årsag til dødsfald og et problem for folkesundhed forbundet med dårlige hygiejneforhold. Simpel hygiejne, som kan inkludere at vaske hænder, er allerede en kraftfuld barriere mod de mikroorganismer, som forårsager mavetarminfektioner.

Barn med ondt i maven

2. Gastroøsofageal reflukssygdom

Gastroøsofageal reflukssygdom (GØRS) er en ubehagelig tilstand, hvor mavesyren stiger op til spiserøret. Patienter klager ofte over smerter i brystet, halsbrand og endda hoste.

Saltsyre fra maven bør kun være i mavesækken, så det ikke forårsager skade på andre dele af kroppen. Når det bevæger sig hen til andre organer, skader det dem, og det er det, der sker med spiserøret, som ikke er forberedt på at modtage den syre.

Det er gængs for GØRS at være forbundet med mavekatar og mellemgulvsbrok. Mavekatar er betændelse i maveforingen, og mellemgulvsbrok er ukorrekt position af mellemgulvet i maven.

For at behandle denne lidelse ordinerer læger ofte syreneutraliserende midler og ændrer kosten. Patienten bør reducere mængden af mad, de spiser ved hvert måltid, og spise cirka hver fjerde time.

3. Hæmorider

Hos voksne er hæmorider en af de mest gængse sygdomme i fordøjelsessystemet. De er vener i rektum, som bliver hævede, hvilket vil sige, at de mister deres form og bliver betændte, indtil de bløder.

Et gængs symptom er faktisk tilstedeværelsen af blod i afføringen. Personen har afføring og kan se små dråber af blod i toilettet. Når en person lider af betændelse fra hæmorider, kan de også opleve kløe i anus.

Mange gange kan en læge observere hæmorider med det blotte øje, og diagnosen er hurtig. I andre tilfælde sidder de indvendig, så lægen udfører en observation med en enhed i en procedure, der kaldes rektoskopi eller anoskopi.

4. Tyktarmskræft er en af de mest gængse sygdomme i fordøjelsessystemet

Person tjekkes for sygdomme i fordøjelsessystemet

Tyktarmskræft er en alvorlig lidelse og er desværre meget gængs. Efter lunge- og brystkræft er det den tredje mest udbredte svulst i verdenI nogle lande er den på andenpladsen, hvis man kombinerer antallet af kvinder og mænd med diagnosen.

Selvom det er i en alder af 70 år, at der er flest tilfælde, øges sandsynligheden og risikoen fra 50-års alderen. Det er derfor, læger anbefaler, at man får udført regelmæssige koloskopier fra den alder  for at opdage polypper, som de kan fjerne, før de bliver ondartede.

I dag er der forskellige behandlingsmuligheder til tyktarmskræft. Det er dog stadig et alvorligt problem. Grundlaget for behandlingen er faktisk tidlig opdagelse. Af den grund er kampagner, der tilskynder til endoskopier, essentielle.

De mest gængse sygdomme i fordøjelsessystemet kan behandles

Diarré, gastroøsofageal reflukssygdom, hæmorider og tyktarmskræft er sygdomme i fordøjelsessystemet, som kan behandles. Videnskaben har udviklet sig nok til, at vi kan være i stand til at identificere passende former for prævention og behandling.

Individuelt og socialt ansvar er vigtigt for dem alle. Ordentlig hygiejne, sund kost, tilstrækkelig viden om at planlægge tidlige lægebesøg og udføre screening er værktøjerne, som vi har til rådighed, for at bekæmpe de mest gængse sygdomme i fordøjelsessystemet.

Det kan interessere dig ...
Fordøjelsesproblemer forårsaget af angst
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordøjelsesproblemer forårsaget af angst

Mennesker, der lider af angst, mister ofte appetitten eller overspiser. Læs med her for at lære om fordøjelsesproblemer forårsaget af angst.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dalby-Payne JR, Elliott EJ. Gastroenteritis in children. BMJ Clin Evid. 2011;2011:0314. Published 2011 Jul 26.
  • Rivera-Dominguez G, Castano G, Ekanayake LS, et al. Pediatric Gastroenteritis. [Updated 2019 Sep 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499939/
  • Anigilaje EA. Management of Diarrhoeal Dehydration in Childhood: A Review for Clinicians in Developing Countries. Front Pediatr. 2018;6:28. Published 2018 Feb 23. doi:10.3389/fped.2018.00028
  • Oliveira, Rhaiany Kelly Lopes de, et al. “Influencia de condiciones socioeconómicas y conocimientos maternos en la auto-eficacia para prevención de la diarrea infantil.” Escola Anna Nery 21.4 (2017).
  • Manes G, Pieramico O, Uomo G, Mosca S, de Nucci C, Balzano A. Relationship of sliding hiatus hernia to gastroesophageal reflux disease: a possible role for Helicobacter pylori infection?. Dig Dis Sci. 2003;48(2):303-307. doi:10.1023/a:1021927526790
  • Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105-112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105
  • Rodríguez Hernández, Niurka, et al. “Percepción sobre factores de riesgo del cáncer de colon.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.4 (2018): 34-44.
  • Marley AR, Nan H. Epidemiology of colorectal cancer. Int J Mol Epidemiol Genet. 2016;7(3):105-114. Published 2016 Sep 30.
  • Murúa, Alejandro. “Hemorroides. Conceptos actuales.” Cuadernos de Cirugía 14.1 (2018): 55-58.
  • Vega, Jean Marcel Castelo, et al. “Reflujo gastroesofágico: características clínicas y endoscópicas, y factores de riesgo asociados.” Revista de Gastroenterología del Perú 23.1 (2017).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.