Colorektale polypper - Karaktertræk og symptomer

Colorektale polypper forårsager sjældent symptomer, undtagen i nogle tilfælde, hvor der er blødning efter fjernelse. Generelt, opdager læger dem tilfældigt under en undersøgelse af fordøjelseskanalen.
Colorektale polypper - Karaktertræk og symptomer

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Colorektale polypper er et af de mest gængse problemer i det område af kroppen. De rammer omkring 15-20% af befolkningen. Polypperne er godartede i de fleste tilfælde, selvom nogle viser tegn på kræft eller kan komme til det over længere tid.

Alle kan få polypper i tarmene, men de er mere hyppige hos dem, der har haft dem før eller er over 50 år gamle. Dette er også tilfældet hos personer, hvor det ligger til familien, og/eller de har haft kræft i tarmene tidligere.

Det meste af tiden, er colorektale polypper uden symptomer og generelt kan de opdages under en koloskopi. Det er vigtigt at få lavet denne undersøgelse regelmæssigt, fordi det er meget mere simpelt og sikkert at fjerne polypper i de tidlige stadier.

Colorektale polypper

Colorektale polypper er stykker af ekstra væv, der vokser indeni tyktarmen. De er forårsaget af grupperingen af et lille sæt celler, der vokser mere i slimhinden i tarmen. Disse er godartede tumorer og kan også vokse i andre områder i fordøjelsessystemet.

De spænder fra 2,5 cm til adskillige centimeter i diameter. De ligner små knopper, som nogle gange vokser på en form for “stamme”, så de ligner svamp. Polypper i tarmene kan også være flade. Som regel er de spredt ud på væggen i tarmen.

Der er to former for polypper: Neoplastiske og non-neoplastiske. Den førstnævnte kan indeholde kræft og kan være takkede polypper eller adenomer.

Den sidstnævnte er generelt godartet og kan inkludere hyperplastiske polypper, inflammatoriske polypper og hamartomer. Som en generel regel, jo større polyp, jo større risiko er der for, at den indeholder kræft.

Fordøjelsessystem i kvindes krop

Årsager

Årsagen til, at polypper vokser i tarmen, er ikke sikker. Forskere slog fast, at mutationen af forskellige gener ændrer processen med celledeling og dette fortsætter med at finde sted, selv når det ikke er nødvendigt. Som et resultat af dette, dannes polypperne.

Nogle personer har større risiko for at udvikle polypper i tarmene. Som nævnt ovenfor, er det dem, der er over 50 år gamle og har en personlig eller familiehistorik for polypper eller kræft i tarmene. En anden risikofaktor er rygning, alkoholforbrug, overvægt og personer med type-2 diabetes.

En anden risikogruppe er dem, der lider af ulcerøs colitis eller Crohns. I nogle få tilfælde, er der medfødte sygdomme, som udsætter personen for at udvikle polypper. Disse sygdomme er:

  • Lynch syndrom
  • Familiær adenomatøs polypose
  • Gardner syndrom
  • MYH-associeret polypose
  • Peutz-Jeghers syndrom

 Symptomer og diagnose af colorektale polypper

Illustration af fordøjelsessystem

Som vi nævnte ovenfor, viser de fleste colorektale polypper ikke symptomer. Nogle personer kan bløde fra anus, hvilket de ofte opdager, fordi der er pletter på deres undertøj eller toiletpapiret efter afføring. Der kan også være blod i afføringen.

Derudover, er forstoppelse og diarré, der varer over en uge, også tegn på tilstedeværelsen af polypper. Det mest af tiden, opdager læger dem dog gennem specifikke tests, såsom en koloskopi, kolonografi, fleksibel sigmoideoskopi og/eller analyse af afføringen.

Koloskopi er den mest passende test at udføre, eftersom den giver læger mulighed for at opdage colorektale polypper. Det giver dem også mulighed for at fjerne dem, når de finder dem. Det er en meget mere funktionel procedure.

Andre interessante data

Der er adskillige måder at fjerne polypper på under en koloskopi. Læger skærer dem nogle gange af med en tråd eller med pincetter til biopsi. Det er også muligt at brænde deres stamme med en elektrisk enhed. Disse procedurer er ikke smertefulde, eftersom indersiden af tarmene ikke er følsomme over for den slags stimuli.

Efter fjernelse, vil lægen sende vævet til et laboratorie for at blive studeret. De vil slå fast, om der er kræft i eller ej. Der er tider, hvor de ikke kan fjerne polypperne under en koloskopi, men de kan stadig markere dem eller lave en endoskopisk tatovering på dem. Dette gør det nemmere at opdage polypperne under en operation.

Fjernelse af polypper er en polypektomi og proceduren indebærer få komplikationer og patienten behøver ikke blive indlagt. Kun i meget få tilfælde fører det til blødning eller små perforeringer, som lægen senere skal behandle. I alle tilfælde, vil de anbefale fremtidige koloskopier de følgende år.

Det kan interessere dig ...
Sådan behandler du næsepolypper naturligt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan behandler du næsepolypper naturligt

Kroniske allergier, åndedrætsinfektioner og visse næseinfektioner kan forårsage tilstande såsom næsepolypper. Læs hvad du kan gøre for at lindre de...  • Barreda, F., Combe, J., Valdez, L. A., & Sánchez, J. (2007). Aspectos clínicos de los pólipos colónicos. Revista de Gastroenterología del Perú, 27(2), 131-147.
  • Rivero, M., Castro, B., & Fernández Gil, P. L. (2012). Pólipos y poliposis cólica. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70324-4
  • Falconi, L. M. (1976). POLIPOS DEL COLON. Cirugia Del Uruguay.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.