Metabolisk acidose: Årsager og behandling

Patienter med nyresvigt har brug for hæmodialyse, som undertiden også bruges til personer med ethylenglycol, methanol og salicylatforgiftning. Samlet set er behandlingen af metabolisk acidose beregnet til at behandle årsagen, der udløser lidelsen.
Metabolisk acidose: Årsager og behandling

Sidste ændring: 22 december, 2022

Metabolisk acidose forårsager en reduktion i kroppens bikarbonatkoncentration. Derfor syrner det pH i blodet. Derefter kommer denne reduktion med et kompenserende fald i partialtrykket af kuldioxid. Dybest set er det en abnormitet i syre-base-balancen, der får blodet til at have for meget syre.

Der er flere sværhedsgrader, hvoraf nogle kan være dødelige. Metabolisk acidose er en syre-base balanceforstyrrelse, der sænker blodets pH, sænker kuldioxidniveauer og forårsager hyperventilation som en kompenserende mekanisme.

Årsagerne til metabolisk acidose

Metabolisk acidose er en syre-base balanceforstyrrelse, der sænker blodets pH

Forekomst af metabolisk acidose er typisk forårsaget af mere end én mekanisme på en gang såsom:

 • Overdreven indtag eller overdreven endogen produktion af ikke-flygtige syrer. F.eks. kan diabetisk ketoacidose, mælkesyre acidose eller acidose forårsaget af syreforløberindtag forårsage dette.
 • Ændring af nyrehydrogencarbonatregenerering (acidose ved kronisk eller akut nyresvigt) eller nedsat udskillelse af proton i de distale tubuli (distal renal tubular acidosis).
 • Tab af basale stoffer. Dette tab kan typisk forekomme i nyrerne eller fordøjelseskanalen.

Symptomerne på metabolisk acidose

Symptomerne på metabolisk acidose er ikke specifikke. Af denne grund kan denne tilstand være vanskelig at diagnosticere. Hvis patienten imidlertid har klare indikationer, der ville anspore en læge til at anmode om en arteriel blodgasanalyse, er det lettere.

Generelt inkluderer symptomerne, som disse patienter lider af:

 • Brystsmerter.
 • Hjertebanken.
 • Hovedpine.
 • Ændret mental status. Generelt inkluderer dette svær angst, nedsat synsstyrke og kvalme. Også opkast, mavesmerter, appetitændringer og vægttab kan forekomme.
 • Som det sidste manifesterer de, der lider af metabolisk acidose, ofte Kussmauls respiration. Denne type vejrtrækning er dyb og hurtig og ledsager ofte diabetisk ketoacidose.

Desuden kan ekstrem acidose føre til neurologiske- og hjertekomplikationer:

 • Neurologiske komplikationer. Alt i alt inkluderer dette sløvhed, stupor, koma og anfald.
 • Hjertekomplikationer. Arytmier og en nedsat epinephrin-respons kan forekomme. Derudover fører begge situationer til hypotension (lavt blodtryk).
 • Alvorlig metabolisk acidose kan føre til chok eller død.

Diagnose

Kvinde tjekkes for metabolisk acidose

Generelt kan visse tests hjælpe med at diagnosticere metabolisk acidose. De kan også hjælpe med at afgøre, om årsagen er et luftvejsproblem eller et stofskifteproblem.

Testene kan typisk omfatte:

 • Arteriel blodgasanalyse.
 • Omfattende kemisk screening. Dette er et sæt blodprøver, der måler natrium- og kaliumniveauer i blodet, nyrefunktion og andre kemikalier og funktioner.
 • Urin-pH.
 • Urin og blodketonindhold.
 • Mælkesyre test.

Læs også: Alkaline kuren: Hvorfor er den så moderne?

Behandling af metabolisk acidose

Først skal læger ordinere behandling for den årsag, der udløser lidelsen. Patienter med nyresvigt kræver hæmodialyse. Nogle gange bruger læger også dette til personer med ethylenglycol, methanol- og salicylatforgiftning.

I tilfælde af alvorlig acidose administrerer læger typisk natriumbicarbonat. De skal dog gøre dette med forsigtighed. Dette skyldes, at det er skadeligt under visse omstændigheder.

Generelt er bikarbonatterapi generelt sikkert og passende. Men når acidosen skyldes en ophobning af organiske syrer, er denne terapi kontroversiel. Dette skyldes, at det ikke reducerer dødeligheden markant under disse forhold. Derudover kan det medføre visse risici.

På trods af disse og andre kontroverser anbefaler de fleste eksperter stadig intravenøs bicarbonatadministration til svær metabolisk acidose, som forårsager pH-niveauer i blodet på under 7,1.

Det kan interessere dig ...
Mælkesyre og motion
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mælkesyre og motion

Det er almindeligt at høre om mælkesyre inden for medicin og sport. I denne artikel lærer du alt, du behøver at vide om mælkesyre og motion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vargas Flores, T. (2014). Acidosis metabólica. Revista de Actualización Clínica Investiga.
 • Scharnagl, H., März, W., Böhm, M., Luger, T. A., Fracassi, F., Diana, A., … Goffin, E. (2010). Acidosis, Metabolic. In Encyclopedia of Molecular Mechanisms of Disease. https://doi.org/10.1007/978-3-540-29676-8_16
 • Márquez-gonzález, C. H. (2012). gasometría durante la guardia. Rev Med Inst Mex Seguro Soc.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.