Nyresvigt Symptomer: 7 Tegn Du skal Kende Til

Det er ingen hemmelighed, at god nyrefunktion giver os mulighed for at nyde en høj livskvalitet, hvad angår vores sundhed.
Nyresvigt Symptomer: 7 Tegn Du skal Kende Til
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Af og til kan gentagende smerter i nyre området angive et problem med disse organer. Disse smerter kan være symptomer på nyresvigt. Men de kan også forekomme på grund af svækkelse af musklerne.

Nyresvigt Symptomer

Selv om vi normalt ikke tænker på betydningen af ​​disse organer, arbejder de for at hjælpe os med at fjerne væske og toksiner, der kan gøre kroppen syg.

Faktisk kan de i løbet af dagen behandle op til 190 liter blod, der efter en filtreringsproces tillader os at udvise omkring 2 liter vand og affald.

Derudover er der ingen tvivl om, at nyrernes sundhed afgør vores velfærd, eftersom de deltager i kontrollen af ​​blodtryk og udskillelsen af ​​nogle hormoner.

På grund af dette er det vigtigt at være opmærksom på tegn på uregelmæssigheder eller sygdomme rettidigt, da eventuelle symptomer på nyresvigt kan føre til udvikling af kroniske problemer.

Ved denne lejlighed har vi samlet 7 nyresvigts symptomer, der kan vises, når noget ikke helt er som det skal være med dit kropssystem.

Overse dem ikke!

1. Væskeretention og betændelse

Doktor maerker efter vaeskeretention

Et af de første tegn på nyresvigt er ukontrolleret inflammation i kroppen, som normalt ledsages af væskeretention.

Disse nyresvigt symptomer er resultatet af, at nyrerne har svært ved at filtrere affald og producere urin. Som følge heraf forårsager dette affald i vævene.

Kontakt din læge, hvis du bemærker usædvanlig betændelse i:

 • Fødder og ankler
 • Hænder
 • Ben
 • Ansigt
 • Mave

2. Tab af blærekontrol

Du bør tage hensyn til blærekontrolproblemer som er en af mange mulige symptomer på nyresvigt.

En stigning i antallet af besøg på badeværelset eller en reduktion uden tilsyneladende årsag indikerer, at der kan være en vis abnormitet i nyrernes funktion.

3. Synlige ændringer i urinen

Laege med urinproeve

Teksturens struktur, farve og lugt er karakteristika, der gør det muligt at opdage, om nyrerne har svært ved at fuldføre deres opgaver.

Mærkbare ændringer, som f.eks. En mere gullig farve end normalt, kan være tegn på infektioner eller kroniske problemer.

Det er også nødvendigt at konsultere en læge hvis:

 • Urinen er skummende.
 • Duften er stærk eller ubehagelig.
 • Det brænder, når du urinerer.
 • Der er blod i din urin.

4. Hududslæt

Selvom udslæt kan forekomme på grund af flere faktorer, så kan en funktionsfejl i nyrerne forklare deres tilstedeværelse.

Organerne undlader at filtrere nogle toksiner, som forbliver i blodbanen. Og efter at kroppen transporterer dem, ændrer de den normale produktion af olier fra huden.

Som følge heraf kan der forekomme slem akne. Det er dog næsten altid ledsaget af en irriterende følelse af kløe og irritation.

5. Smerter i nedre ryg

Kvinde med rygsmerter

En tilbagevendende smerte i lændehvirvelområdet eller på en af ​​siderne af kroppen kan være tegn på symptomer på nyresvigt.

Patienter med denne type sygdom, især ældre voksne, rapporterer om følelsen af denne type smerte på grund af betændelse.

Selv om det kan være en svækkelse af musklerne, må vi ikke udelukke muligheden for, at der er et problem med disse organer.

6. højt blodtryk

Patienter diagnosticeret med nyresvigt eller nyresygdomme skal konstant kontrollere deres blodtryk, da dette kan lide af alvorlige ændringer.

Funktionerne udført af disse organer bidrager til at holde balancen mellem kalium og natrium, to vigtige mineraler, der holder blodtryksstabiliteten i balance.

De holder også væsker i kroppen under kontrol, samtidig med at man undgår betændelse i væv og arterier.

På den anden side skal vi huske på, at forhøjet blodtryk kan stamme fra et problem, der kaldes nyrearteriestenose, hvilket forårsager en delvis obstruktion af arterien, der fører blod til nyrerne.

7. Følelse af træthed

Kvinde der er traet

Når nyrerne svigter i deres funktioner, er det almindeligt, at patienterne har en følelse af træthed og mangel på energi.

Dette skyldes den nedsatte produktion af et hormon kendt som erythropoietin. Dette er ansvarligt for at skabe røde blodlegemer i blodet for at optimere transporten af ilt og næringsstoffer.

Dens uorden kan føre til kronisk anæmi, samt svimmelhed og koncentrationsproblemer.

Har du bemærket nogen af disse symptomer? Husk at mange af nyreproblemerne kan korrigeres, hvis de opdages i deres tidlige stadier.

Addresser eventuelle advarselstegn straks, og forsøg at vedtage sunde vaner, der reducerer risikoen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bagshaw, S. M., Bellomo, R., Devarajan, P., Johnson, C., Karvellas, C. J., Kutsiogiannis, D. J., … Gibney, R. T. N. (2010). Review article: Acute kidney injury in critical illness. Canadian Journal of Anesthesia. https://doi.org/10.1016/j.jct.2016.09.035
 • Jelkmann, W. (2016). Erythropoietin. Frontiers of Hormone Research. https://doi.org/10.1159/000445174
 • Yang XH, Zhang BL, Gu YH, Zhan XL, Guo LL, Jin HM. (2018).Association of sleep disorders, chronic pain, and fatigue with survival in patients with chronic kidney disease: a meta-analysis of clinical trials. Sleep Med. 2018 Nov;51:59-65. doi: 10.1016/j.sleep.2018.06.020.
  • Center for Disease Control and Prevention. (2010). National Chronic Kidney Disease Fact Sheet. National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion. https://doi.org/10.1007/s12205-017-1086-8

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.