"Mikroagression": Et pars værste fjende

Selvom det kommer med søde ord, kan en mikroaggression fra din partner nedslide dig og undergrave din selvtillid og dit selvværd. Få mere at vide i denne artikel.
"Mikroagression": Et pars værste fjende

Sidste ændring: 26 april, 2019

Mikroaggression er en skjult form for psykologisk misbrug baseret på vedholdende, daglige irettesættelser – den ydmygelse, hvor den anden person bruger vittigheder eller drillerier til gradvist at berøve dit selvværd. I denne artikel vil vi snakke om et pars værste fjende.

Vi taler om den type misbrug, du ikke hører meget om, fordi det ikke er så indlysende, ikke efterlader mærker, og fordi ofte, så er hverken aggressoren eller offeret ikke bevidste om, at der sker noget meget destruktivt.

Vi vil gennemgå nogle eksempler for at hjælpe os med at forstå det bedre.

Det er almindeligt for både mænd og kvinder at fortælle hinanden ting som: “Jeg elsker. hvor klodset du er, du redder altid min dag, når du smadrer ting.”

“Jeg må hellere føre ordet, hvis du gør det, så ødelægger du det.”, “Stop, gør det ikke, lad mig gøre det, for med dine smørfingre vil du bare ødelægge det.”

Som du kan se, er disse situationer, hvor du kan føle en følelse af kærlighed, intimitet, men faktisk sætter det kontrollen i en persons hænder og fjerner kontrol fra den anden person.

Vi opfordrer dig til at grave ind i dette emne for at blive opmærksom på denne form for tale, som du muligvis møder.

Karakteristik af “mikroaggressioner”

groent vaesen

Et parforhold er bygget på en række grundlæggende søjler: respekt, tålmodighed, empati, intimitet og gensidig forståelse.

Når en af ​​disse dimensioner fejler, bliver resten svækket. Fordi uden god kommunikation, kan der for eksempel aldrig være en ordentlig empati, og uden empati kan der ikke være autentisk gensidig forståelse.

Et godt og sundt forhold er som et stærkt vævet stof med mange farver, der harmonerer. Forskelle respekteres, fordi der er en balance mellem denne gruppe af tråde og de materialer, der udgør stoffet.

Nu er mikroaggressioner som at trække en tråd hver dag. Du bemærker det ikke på det givne tidspunkt, men det svækker til sidst forholdet og efterlader små huller, hvor harmoni og lykke kan undslippe.

Anbefalet læsning efter “Et pars værste fjende”:

6 fejl der ødelægger familieforhold

Lad os se på de vigtigste egenskaber ved mikroaggressioner.

Uopmærksomhed og undervurdering

Uopmærksomhed og undervurdering ligner en mærkbar mangel på interesse for den anden. Derfor er det en slags mikroaggression, der løbende sker dagligt.

Her er et par små eksempler på et pars værste fjende:

 • Latterliggørelse af hvad den anden person kan lide.
 • Mangle den taknemmelighed, der holder forhold i gang.
 • Aldrig have tid til at gøre, hvad den anden kan lide at gøre; Det er aldrig et godt tidspunkt.
 • Nedgøre det den anden person kan lide foran andre mennesker (“hun bruger bare hele dagen på at læse, hvilket spild af tid…”)

Benægte den anden og få dem til at føle sig dumme

To personer med ting for hovederne

Dette er helt sikkert et af de mest almindelige karakteristika ved mikroaggressioner.

Men den komplicerede ting er, at det ofte er en måde at ødelægge den anden på. Med andre ord kan du måske tro det er uskyldigt, bare en anden måde, hvorpå de viser omsorg og kærlighed.

Her er nogle eksempler til at tænke på:

 • Den anden person begynder at tage ansvaret for ting, fordi de hævder, at “de gør det bedre end os, på denne måde vil det spare os tid.”
 • Ofte taler de om hinandens formodede mangler foran venner og familie. “Hun kan bare ikke lave mad, alt hvad hun rører ved, smadrer hun, du bør se, hvad hun gjorde ved computeren…”
 • Alt dette er meget skadeligt og ødelægger din følelse af identitet og dit selvværd.

Tjek også dette efter “Et pars værste fjende”:

Jeg var også i et giftigt og skadeligt forhold

Manglende tillid til den anden

Pige der kigger nedad - et pars værste fjende

Efterhånden som du modtager vindene fra disse mikroaggressioner, oplever du mange personlige ændringer.

Udover at se, hvordan det ødelægger dit selvværd, vil du normalt indse, at du ikke stoler på den anden person længere.

Ligeledes er det almindeligt for misbrugsofferet i denne situation at være meget langsom til at reagere.

Det er fordi du har internaliseret ideen om, at misbrugere rammer med deres hænder, hæver deres stemme eller hæmmer din frihed.

Mikroaggressioner er som bløde angreb, næppe mærkbare. Men de er angreb. Glem ikke hvorfor:

 • De er baseret på at rive den anden ned.
 • De benægter den anden person for at få magten.
 • De lader ikke den anden person være sig selv, de får ikke lov til at føle sig fuldendte og glade for at være, hvem de er, for at kunne lide, hvad de kan lide.
 • Dine gode pointer, styrker og succeser betyder ikke noget mere. Den anden bruger mikroaggressioner for at få dem til at falme væk.

Lær at identificere mikroaggressioner. Vær stærk og have mod til at konfrontere dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bourdieu, P., y Passeron, J. C. (2001). “Fundamentos de una teoría de la violencia simbólica”. En La reproducción. Elementos para una teoría del sistema de enseñanza. Madrid: Popular, pp. 15-85.
 • Hirigoyen, M. F. (1999). El acoso moral: el maltrato psicológico en la vida cotidiana. Buenos Aires: Paidós.
 • Velazquez, S. (1996). “Extraños en la noche”. En Burin, M., y Dio Bleichmar, E. Género, psicoanálisis, subjetividad. Buenos Aires: Paidós.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.