6 mulige årsager til en knude på hovedet

Årsagerne til en knude på hovedet er meget forskellige og er relateret til inflammatoriske læsioner og ophobning af fedtstoffer.
6 mulige årsager til en knude på hovedet
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 november, 2023

En knude på hovedet kan forekomme i mange former og skyldes forskellige faktorer. Det er små masser af varierende konsistens og størrelse, som normalt opstår gradvist. Selv om de vokser i størrelse i dette område, er det ikke altid tegn på en ondartet tumor. Her er 6 mulige årsager til en knude på hovedet.

Det menneskelige hoved er dækket af flere lag, hvori forskellige typer kirtler, blodkar og nervebaner er placeret. Det er også beskyttet af kranieknoglerne, der omgiver hele hjernestrukturen.

Tilstedeværelsen af en knude på hovedet er normalt ikke ledsaget af andre symptomer, så hos nogle mennesker går den ubemærket hen i lang tid. Det er dog muligt at føle ubehag, når man rører ved hovedbunden. En tidlig vurdering af en fagperson er afgørende, hvis læsionen fortsætter.

Almindelige årsager til en knude på hovedet

Folk bliver ofte alarmerede, når de mærker en knude på huden på kraniet. Disse læsioner er dog normalt ikke farlige, og et stort antal af dem forsvinder hurtigt med behandling.

1. Hovedtraume

Direkte slag mod hovedet resulterer ofte i fremkomsten af knuder af varierende størrelse. Som regel er volumenforøgelsen i hovedbunden af inflammatorisk karakter. I den forbindelse kan den ramte person få smerter i det område, hvor slaget er sket, sammen med hovedpine og rødme i området.

På samme måde er alvorlige slag mod hovedet forbundet med større knuder og blødning. Undersøgelser bekræfter, at det ved lette kranietraumer er almindeligt at se et subgalealt hæmatom uden kraniebrud. Dette er ikke andet end en blodansamling mellem hovedbunden og knoglerne i hovedet.

Knuder fra lette til moderate slag forsvinder normalt af sig selv efter et par dage. Det er dog tilrådeligt at bruge kolde omslag og smertestillende medicin for at lindre symptomerne.

I tilfælde af alvorlige traumer med bevidsthedstab bør der søges læge hurtigst muligt.

2. Seboroisk dermatitis

Seboroisk dermatitis er en tilstand, der er kendetegnet ved en overdreven produktion af talg fra hudens kirtler. Dette er en af de mest almindelige årsager til en knude på hovedet og er ofte ledsaget af hvidlige skorpedannelser og skæl. Desuden kan nogle mennesker opleve kløe og rødme.

Forskning viser, at det mest berørte område er hovedbunden på grund af det store antal talgkirtler. Det kan dog også påvirke øjenbrynene, næsen, brystet og øjenlågene. Området omkring knuden er normalt blødt og smertefuldt at røre ved.

Diagnosen seboroisk dermatitis stilles af en læge med speciale i dermatologi. Behandlingen omfatter normalt brug af keratolytisk og svampedræbende shampoo samt topiske kortikosteroider.

Skæl i øjenbryn

Det er ikke kun hovedbunden, der er modtagelig for seboroisk dermatitis. Det kan også forekomme på øjenbrynene.

3. Lipomer og talgcyster

Et lipom er en lille godartet fedttumor, der dannes mellem huden og det underliggende muskelvæv. Den findes almindeligvis på bagsiden af hovedet, ekstremiteterne og brystkassen. Denne type læsion kan være smertefri eller ledsaget af ubehag, hvilket indikerer behovet for kirurgisk fjernelse.

Talgcyster forekommer derimod som en knude på hovedet, der indeholder fedtvæske, som skyldes, at en follikulær kanal af forskellige årsager er blokeret. De kan være ubehagelige, når man børster håret, og hvis der er smerter, betyder det normalt, at cysten er blevet inficeret.

4. Follikulitis

Follikulitis er betændelse i de hårsække, der findes i huden. Denne tilstand er normalt sjælden i hovedbunden og er normalt forbundet med infektion af hårsækken med bakterier eller svampe. Den kan give et purulent udflåd.

Ligeledes kan den ramte person have kløe og ømhed i området. I de fleste tilfælde forsvinder disse knuder hurtigt, når behandlingen påbegyndes. Behandlingen af follikulitis omfatter svampemidler og antibiotika.

5. Allergisk reaktion

Allergiske reaktioner på huden tager normalt form af nældefeber. Dette er kendetegnet ved fremkomsten af røde pletter, knuder og intens kløe. I den forbindelse er allergi over for hårprodukter en af de hyppige årsager til en knude på hovedet.

Behandlingen sigter mod at reducere immunsystemets overreaktion og lindre symptomerne. Den omfatter anvendelse af antiallergiske lægemidler, såsom loratadin, eller kortikosteroider.

6. Hudkræft kan forårsage en knude på hovedet

Hudkræft er en af årsagerne til en knude på hovedet. Basalcellekarcinom er den mest almindelige form for tumorlæsioner på hudoverfladen. Denne type neoplasme fremstår som en perlemorsagtig, ikke-smertefuld knude, ledsaget af mørke pletter med hævede kanter.

I denne henseende er det tilrådeligt at søge læge, hvis du har en knude i hovedbunden med pletter omkring den. Diagnosen basalcellekarcinom stilles normalt ved biopsi. Behandlingen er normalt kirurgisk.

Hovedbund undersøges grundet en knude på hovedet

Hvornår skal man søge læge for en knude på hovedet?

Årsagerne til en knude på hovedet kan være meget varierende og er i de fleste tilfælde godartede. Det er dog tilrådeligt at opsøge en speciallæge, hvis der er ændringer i læsionen. Det er f.eks. tilfældet med en forøgelse af størrelsen, ændringer i farven, fremkomsten af nye læsioner, purulent udflåd eller blødning.

Sundhedsprofessionelle er de eneste, der er kvalificerede til at identificere årsagen til knuden og angive den bedste fremgangsmåde. Hurtig behandling er nøglen til at sikre en god prognose på lang sigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rodríguez J, Mederos A, Cisneros M, Estrada M. Trauma craneal leve. Rev Cub Med Mil. 2000  Abr ;  29( 1 ): 46-51.
  • González F. Manejo dermatológico. Rev Obstet Ginecol Venez. 2016  Jun ;  76(1 ): 97-103.
  • Bertona E, De Paulis A, Gutiérrez M, Santa M, et al. Un caso inusual de quiste sebáceo infectado por Dermabacter hominis. Rev. argent. microbiol. 2016  Dic ;  48( 4 ): 303-307.
  • Maldonado C. Foliculitis infecciosas. (Parte I). Rev Cent Dermatol Pascua. 2014 ; 23(3): 90-98.
  • Darias C, Garrido J. Carcinoma basocelular. Un reto actual para el dermatólogo. Rev.Med.Electrón. 2018  Feb ;  40( 1 ): 172-182.
  • Tincopa-Wong Ó. Urticaria y angioedema: una visión general. Acta méd. peruana. 2014  Abr ;  31( 2 ): 111-124.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.