14 tilstande, der forårsager knuder i skeden

Knuder i skeden giver ofte anledning til bekymring hos kvinder, men i de fleste tilfælde er de ikke relateret til noget alvorligt.
14 tilstande, der forårsager knuder i skeden
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 23 marts, 2023

Knuder i skeden kan i begyndelsen være alarmerende. De er mere almindelige, end du måske tror, og den første reaktion er som regel at tænke på kræft. Selv om dette ikke kan udelukkes, er sandheden, at de oftest skyldes andre årsager.

Knuder i skeden er næsten altid små godartede cyster. Det er meget almindeligt, at de skyldes en tilstoppet kirtel. Det er altid tilrådeligt at konsultere en læge, hvis de ikke forsvinder.

Nogle indledende afklaringer

Før vi dvæler ved årsagerne til, at disse knuder opstår i skeden, er det godt at foretage nogle afklaringer. Ordet vagina bruges normalt om både skeden og vulvaen, som svarer til de ydre kønsorganer.

Skeden er et muskulært rør, der har forbindelse til livmoderen. Den er dækket af en slimhinde og har ruheder på overfladen, der kaldes folder. Disse gør det muligt for skeden at udvide sig under samleje og fødsel.

Vulvaen derimod udgøres af de store skamlæber eller de ydre læber. I den indre fold af disse finder vi talgkirtler. I den indre del findes de små skamlæber, som omgiver skedeåbningen. Der findes Skene-kirtler og Bartholin-kirtler, som producerer smøremidler.

Tilstande, der forårsager knuder i skeden

Efter at have afklaret ovenstående vil vi nu se på de vigtigste tilstande, der forårsager knuder i skeden og vulva.

1. Vulva-cyster

Denne type cyste dannes, når der er obstruktion af Skene-kirtlerne eller Bartholin-kirtlerne. De er næsten altid hårde og små, men forårsager ikke smerte, medmindre de bliver inficeret. De forsvinder normalt af sig selv.

2. Vaginale cyster

Denne type cyste dannes i skedevæggen. De er normalt forårsaget af en eller anden form for skade eller opstår efter en fødsel.

De er ikke større end en ært. De behøver ikke behandling, medmindre de forårsager ubehag, i hvilket tilfælde de drænes eller fjernes.

Kvinde med smerter i underlivet

3. Fordyce-pletter

Fordyce-pletter er små knuder, der kan forekomme på vulvaen og andre dele af kroppen. De er hvidlige, godartede og ikke-smitsomme. De er smertefri og kræver ingen behandling.

4. Åreknuder kan være årsagen til knuder i skeden

En anden årsag til forekomsten af knuder i skeden er åreknuder. Det er hævede vener omkring vulvaen.

De ligner runde knuder eller blå buler. De forårsager nogle gange kløe eller blødning. De kræver måske ikke nødvendigvis behandling.

5. Indgroede hår forårsager knuder i skeden

Et indgroet kønshår kan også forårsage knuder i skeden. Det ligner en lille, rund bule, der nogle gange forårsager kløe og smerte. Den kan fyldes med pus og gøre huden omkring den mørk. Den forsvinder normalt uden behandling.

6. Vorter

Kønsvorter er forårsaget af det humane papillomavirus (HPV). De er seksuelt overførte og fremstår som små hudfarvede knuder. De har undertiden en form, der ligner et blomkål.

7. Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en sjælden tilstand, der forekommer på vulvaen og omkring anus. Den kan forårsage kraftig kløe, hvide pletter, der bliver til tynde, rynkede hudpletter, blå mærker eller blødninger, blærer og smerter under vandladning eller sex. Den kræver behandling med kortikosteroidholdige cremer.

8. Vaginal akne

En anden almindelig årsag til vaginale knuder er vaginal akne. Den viser sig som små, røde, irriterede knuder, ofte fyldt med pus. Disse bumser kan være meget ubehagelige, men det bedste er ikke at fjerne dem, men at lade dem forsvinde af sig selv.

9. Follikulitis

Follikulitis er betændelse i en hårsæk. I kønsorganerne begynder den normalt, når folliklen beskadiges af friktion eller blokeres af barbering eller forkert hårfjerning.

Derefter opstår der en infektion med stafylokokbakterier, og det er her, at der opstår knuder i skeden. Antibiotika kan ordineres.

10. Blokerede svedkirtler forårsager knuder i skeden

Blokerede svedkirtler kan forekomme overalt i kroppen, og skeden er ingen undtagelse. Det forårsager en tilstand kaldet hidradenitis suppurativa, som forårsager smerte og efterlader hårde ar. Den behandles med antiinflammatoriske lægemidler og antibiotika.

11. Molluscum contagiosum

Dette er en anden tilstand, hvor der opstår små knuder i skeden, som i dette tilfælde er perlemorsagtige, faste og smitsomme. Det er et hudproblem forårsaget af en virus af samme navn.

Nogle gange vokser knuderne, og der siver væske ud. De kan sprede sig til andre dele af kroppen, men forsvinder som regel uden behandling.

12. Syfilis

Syfilis er en seksuelt overført sygdom, der er genopstået med øget udbredelse i de seneste år. Et af dens symptomer er fremkomsten af små knuder i skeden, som er smertefri.

De forsvinder efter ca. 3 uger, men det betyder ikke, at infektionen er besejret. Den kræver behandling og er potentielt dødelig.

Illustration af vira, der kan forårsage knuder i skeden

13. Modermærker kan være årsagen bag knuder i skeden

Modermærker er små hudlapper, der stikker ud og er synlige for det blotte øje. De er ikke farlige og forårsager normalt ikke ubehag. Hvis de gør, kan de fjernes ved hjælp af laser eller operation.

14. Kræft

Tilfælde af vulva- eller vaginalkræft er meget sjældne. Det er kendetegnet ved, at der opstår flade, hævede sår eller buler på vulvaen, som ikke heler efter et par uger. Det forårsager normalt smerter, kløe eller svie og nogle gange usædvanlige udflåd eller blødninger. De diagnosticeres ved biopsi.

Forebyggelse og behandling af knuder i skeden

De fleste knuder i skeden kan behandles hjemme uden problemer. I tilfælde af cyster, som er de mest almindelige knuder, er det tilstrækkeligt at tage bade i varmt vand flere gange om dagen. Det hjælper med at dræne dem.

Det er bedst at bruge bomuldsundertøj, der ikke er for stramt. Denne type tekstil er mere åndbar og bidrager til at opretholde ordentlige forhold for kønsorganerne. Det anbefales også, at man ikke bærer meget stramme bukser.

Hvis knuderne i skeden ikke forsvinder efter et par uger eller ledsages af mærkelige symptomer, er det tilrådeligt at konsultere en læge. Især hvis der er smerter, sekreter eller blødning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.