De mulige årsager til huller i tænderne

Huller i tænderne kan være forårsaget at bakterier såsom streptokokker. Kost og hygiejne er dog også faktorer, når det kommer til at udvikle huller i tænderne.
De mulige årsager til huller i tænderne

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mange forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen af huller i tænderne. Det er dog mest relateret til kost, bakterier og komponenter i spyt. Der er forskellige årsager til huller i tænderne.

Huller i tænderne skader først emaljen, som er det overfladiske lag på tanden. Derefter udvikler de sig gradvist, indtil de når tandmassen, som er den inderste del af tanden.

De forskellige årsager til huller i tænderne inkluderer ofte bakterier, primært streptokokker. Denne bakterie fjerner mineralerne fra tandens emalje, hvilket derefter kan forårsage huller.

Dreng med rådne tænder

Produkter med sukker nærer bakterierne, som ødelægger tandens emalje.

Hvad er årsager til huller i tænderne?

Tilstedeværelsen af bakterier er ikke den eneste ting, der fører til denne lidelse. Der er også andre årsager til huller i tænderne:

  • Lav pH i munden på grund af indtag af kulsyreholdige drikkevarer, syrlig mad osv.
  • En kost, som er rig på sukker og klistrede fødevarer.
  • Dårlig mundhygiejne.
  • Lav produktion af spyt.
  • Tandfyldning, som gør det svært at rengøre.
  • Unormal emalje, såsom hypoplasi (tynd og ødelagt emalje).
  • Periodontal sygdom.
Usunde fødevarer kan være årsager til huller i tænderne

Sukkeret i vores kost er primært ansvarlige for huller i tænderne.

Huller begynder som hvide pletter med en kalket tekstur, som opstår på tænderne på grund af fortyndet og svækket emalje. Hvis mineraler fortsætter med at blive mistet, vil tilstanden blive værre og et mørkt, sort eller gult hul vil opstå.

Hvis hullet fortsætter med at blive værre, kan det endda splitte tanden i to. Når hullet i tanden når tandbenet, vil tanden blive meget følsom overfor kulde, varme og søde fødevarer. Når dette sker, er det på tide at få en tandfyldning.

Kvinde med tandpine tager sig til kind

Hvis det ikke bliver behandlet i tide, vil hullet i tanden fortsætte med at udvikle sig. Når det når tandmassen, vil smerten være intens. Uheldigvis er det muligt, at en infektion kan opstå ved tandens rod. Når hullet i tanden når dette punkt, er den eneste løsning en rodbehandling.

Sådan kan man undgå huller i tænderne

De mest simple måder at undgå huller i tænderne på er:

1. Ordentligt mundhygiejne, som fjerner plak, hvilket er en af de gængse årsager til huller i tænderne

Den mest effektive måde at forebygge huller i tænderne på er ved at gøre det til en vane at  børste tænder mindst to gange om dagen. Elektriske tandbørster fjerner plak og madrester, som ophober sig på tænderne og fungerer som et levested for dårlige bakterier.

Kvinde børster tænder

At børste tænder hver dag vil hjælpe med at forebygge dannelsen af bakteriel plak, som forårsager tandsten og andre problemer med tænderne.

En tandlæge kan lære dig, hvordan du skal børste ordentligt, samt anbefale en tandørste og tandpasta, der er passende til dine individuelle behov som patient.

2. Brug tandpasta og mundskyl med fluorid

Det er megget vigtigt, at bruge mundskyl og tandpasta med tilføjet fluorid. Dette vil hjælpe dine tænder med at få de tabte mineraler igen og vil hjælpe med at styrke din emalje.

Mundskyld og tandpasta hjælper også dine tænder med at blive mere modstandsdygtige overfor bakterier, som skader mineralerne på din emalje.

Foruden at børste tænder og bruge tandtråd oftere, kan du også tage de følgende ekstra forbehold for at hjælpe med at forebygge huller i tænderne:

  • Ændr din kost: Indtag mindre sukker og færre sukkerholdige fødevarer.
  • Gå til tandlægen mindst to gange om året.
  • Hos børn, brug tandforsegling.

Hvis du tror, du måske har et hul i en tand, så anbefales det højt, at du går til en tandlæge for at få problemet ordnet og undgå, at det bliver værre.

Hav i baghovedet, at de forebyggende metoder nævnt her aldrig bør erstatte traditionel tandbørstning. At børste tænder, bruge tandtråd og bruge mundskyl med fluorid er essentielle vaner til at forebygge huller i tænderne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.