Det sker der, når du endelig forlader et giftigt forhold

Et giftigt forhold slider dig ned, beskadiger din identitet og fortynder dit selvværd. Det fordrejer din forståelse af kærlighed og respekt, og hvad det egentligt betyder at dele dit liv med en anden.
Det sker der, når du endelig forlader et giftigt forhold

Sidste ændring: 26 april, 2019

Giftige forhold er desværre noget, mange har været udsat for. Det kan være svært at komme ud af et giftigt forhold. Men det er det hele værd, når du endelig indser, at det bedste du kan gøre, er at forlade din giftige kæreste.

Nogle gange kan forhold selvfølgelig gå i opløsning, uden der nødvendigvis er tale om et giftigt forhold.

Og det er selvfølgelig også vigtigt at spørge dig selv, om du kunne have gjort noget anderledes. Andre gange er det tydeligt, at du er blevet behandlet dårligt.

Nogle gange bliver en person epicenter for problemer og en hvirvelvind af følelsesmæssigt, fysisk eller psykisk misbrug. Dette er den egentlige karakter af et giftigt forhold.

Hvis du nogensinde har oplevet dette og har formået at komme ud af forholdet, vil du vide, at denne proces ikke er let.

Frem for alt vil vi gøre det klart, at den enkle handling at afslutte et forhold med en giftig partner ikke automatisk betyder, at du vil opleve øjeblikkelig lykke og velvære. Dette tager tid.

Processen er hverken let eller hurtig.

Efter et giftigt forhold forbliver et sår tilbage

Kvinde med mudder på armene

Lad os forestille os et øjeblik, en person, der ledes igennem en tyk skov fuld af grene og brombærbuske.

Denne person tillader sig selv at blive ledet, fordi de stoler på den anden person. Men de ved, at rejsen er udmattende, de er stakåndet, og grenene efterlader sår på deres hud.

Intet de kan se omkring dem ser smukt eller håbefuldt ud.

De beslutter sig endelig for at give slip på denne hånd og distancere sig selv. De gør dette for at føle sig fri for at genoprette deres lykke og lade den anden person gå alene videre ad en anden vej.

Når de gør dette, oplever de intense og modstridende følelser:

 • De genkender knap nok sig selv. Som følge af denne traumatiske rejse er de efterladt med mange ar og åbne sår.
 • De føler sig udmattede. Det er svært at trække vejret og deres eneste mulighed er at forblive stille og rolige i et stykke tid for at komme sig.
 • De er fortabte. De er fanget i en del af skoven, hvor de ikke kender vejen. De ved ikke, hvilken retning de skal tage nu.

Efter at have forladt et giftigt forhold, vil kvinden eller manden finde lindring, det er helt sikkert. Imidlertid vil følelsen af ​​velvære ikke være øjeblikkelig.

Hvad de vil føle er behovet for at trække sig tilbage for at finde sig selv igen for at identificere deres sår, for at reflektere og tænke over, hvor de er i deres liv og hvad de skal gøre.

Tid til at helbrede, tid til at trække sig tilbage

En pige der ligger ned

Det sidste, som en person skal gøre efter at have forladt et giftigt forhold er at søge lindring i et nyt forhold.

Ingen kan helbrede sig ved straks at komme ind i et nyt forhold. At gøre dette er ikke terapeutisk eller sundt.

Dette skyldes hovedsagelig, at ingen andre er forpligtet til at hele vore sår, at være vores bedøvelsesmiddel eller vores middel til at hjælpe os med at glemme.

Samlet set er det bedste at gøre at give os selv tid til at udføre denne indre rejse. Vi har brug for tid til at genoprette vores selvværd, reparere vores identitet, nære vores håb og lære at stole på os selv.

Vi må give slip på had, frygt og frustration for at fremstå meget stærkere fra vores intimitetsskal – meget stærkere.

Tro det eller ej, så skal vi formalisere en slags konkret sorgproces. Lidt efter lidt hjælper dette os med at:

 • Frigive vores følelser
 • Kanalisere vores vrede
 • Udvikle en modstandsdygtig holdning
 • Huske på, hvad vi er værd og hvad vi fortjener.

Først når vi elsker os selv igen, vil vi være klar til at finde den rigtige person.

Min værdighed accepterer ikke gode tilbud eller nye giftige forhold

Kvinde der sidder paa knaene

Du har sandsynligvis mødt mindst en person, der efter at have forladt et giftigt forhold, kommer ind i et andet.

At falde ind i samme mønster og nedbrydende dynamik er mere almindelig, end du tror.

Husk: Vi skal bygge et sundt selvværd op og huske på, at vores værdighed ikke kan sælges, købes eller er til forhandling.

Det er yderst vigtigt at huske, at vi fortjener det bedste. Kærlighed betyder ikke lidelse, og ensomhed i harmoni er altid at foretrække over sindssyge, egoisme og skadelig kærlighed.

Til sidst vil vi gøre det klart, at den enkle handling i form af at forlade et giftigt forhold ikke giver dig øjeblikkelig lykke.

Vi skal reparere os selv og helbrede vores selvværd og værdighed for altid for at huske på ikke at falde tilbage i skadelige forhold.

Lad os sørge for, at denne oplevelse tillader os at lære at sige “aldrig igen” til giftig kærlighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Amor, Pedro Javier, et al. “Variables psicosociales y riesgo de violencia grave en parejas con abuso de sustancias tóxicas y maltrato previo [Psychosocial variables and risk of severe violence in couples with substance abuse and previous maltreatment].” Acción Psicológica 9.1 (2012): 3-18.
 • Gayá, Verónica. “Acoso y Maltrato: La invisibilidad del origen es el gran problema de las relaciones tóxicas.” El siglo de Europa1145 (2016): 44-45.
 • Glass, Lillian. Relaciones tóxicas: 10 maneras de tratar a las personas que te complican la vida. Paidós, 1997.
 • Ross, Gregorio Armañanzas. Relaciones tóxicas: acoso, malos tratos y mobbing. Ediciones Eunate SL, 2013.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.