5 naturlige måder at blege tøj på uden blegemiddel

Bortset fra at fjerne lugte, kan natron hjælpe med at fjerne pletter, samtidigt med at det tilfører blødhed til dit vasketøj. Bare sørg for at skylle det med dit vanlige vaskemiddel, og fjerne blegemidlet.
5 naturlige måder at blege tøj på uden blegemiddel

Sidste ændring: 26 august, 2022

I denne artikel vil vi snakke om 5 naturlige måder at blege tøj på uden blegemiddel. Hvidt tøj har tendens til at plette meget nemt, når det kommer i kontakt med noget. Eller efter at have haft det på ofte, begynder det i sidste ende at få en meget gullig nuance. Heldigvis kan du nemt lave et helt naturligt blegemiddel derhjemme, som klarer sagen.

Naturlige måder at blege tøj

At holde det hvide hvidt, indebærer normalt brug af kemiske produkter, der sælges i butikkerne i dag, især dem der indeholder blegemiddel, og hævder at være den bedste løsning til at genskabe den lyse, hvide nuance hos dit tøj.

Sandheden er, at disse produkter virker godt, og de kan være den nemmeste måde at blege tøj. Men de kemikalier de indeholder, er ikke sundt overhovedet, og de kan også skade miljøet.

For at undgå enhver hjemmeulykke fra brug af blegemiddel, og produkter der indeholder det, ønsker vi i dagens artikel, at dele nogle tricks til at rense dit vasketøj, og blege tøj på en mere miljøvenlig måde. Dette gøres ved hjælp af naturlige produkter, som du kan holde i huset til at slippe af med stofpletter og genvinde den oprindelige hvide nuance.

Læs også denne artikel efter “5 naturlige måder at blege tøj på uden blegemiddel”:

Gule pletter på hvidt tøj? Opdag disse 5 essentielle tricks

Hvid eddike som blegemiddel

Bortset fra at være et nyttigt produkt til fjernelse af pletter og snavs, er hvid eddike meget stofvenlig og hjælper med at blødgøre dem naturligt. Dette burde holde dig fra at skulle ty til kemiskbaserede blødgøringsmidler.

Hvordan skal du bruge det?

 • Tilføj ½ til 1 kop disstilleret hvid eddike til dit normale vaskemiddel til din vaskemaskine, og kør programmet som du normalt ville gøre.
 • Hvis dit tøj har pletter omkring nakken, underarmene eller andre områder, gnid en smule hvid eddike ind i det berørte område. Lad det sidde i en time før du vasker.

Natron

Natron i en krukke

Dette er et produkt, der udover at være meget billigt, også trænger dybt ind i stoffer af tøjet, og fjerner pletter og gør det blødt.

Hvordan skal du bruge det?

 • Tilføj ½ kop natron til dit normale vaskemiddel og vask som normalt. Husk altid at adskille dit hvide tøj fra det farvede.
 • For hårde pletter, anvend natron blandet med lidt citronsaft direkte på det berørte område.

Brintoverilte

Brintoverilte er et fremragende produkt til pleje af hvide klæder, fordi det ikke indeholder blegemiddel.

Hvordan skal du bruge det?

 • Tilføj ½ kop 3% brintoverilte til dit normale vaskemiddel. Du kan også anvende denne væske direkte på pletten.

Citronsaft

Citroner - blege toej

Citronsaft er en naturlig astringent, der renser dybt inde i fibrene i stoffet, fjerner snavs og efterlader dit tøj sprødt og hvidt.

Hvordan skal du bruge det?

 • Fyld en gryde med vand og nogle citronskiver, bring det i kog.
 • Derefter blød dit tøj i citronvandet i en time, før du vasker det som normalt.
 • En anden god mulighed, er at forberede en opløsning af sæbe, en spiseske salt og saft fra to citroner. Blød dit tøj i denne blanding, derefter vask det og tør det i solen.

Læs også denne artikel efter “5 naturlige måder at blege tøj på uden blegemiddel”:

7 overraskende måder at bruge citronskal på

Mælk

Denne overraskende ingrediens kan bruges til pleje af dit tøj, og hjælper med at holde det hvidt. Denne ingrediens’ anvendelse er især anbefalelsesværdigt til sart- og bomuldsstoffer.

Hvordan skal du bruge det?

 • Placer klæderne i en skål med mælk og lad det ligge i blød i et par timer, før du vasker det som normalt.

Råd til at holde dit tøj hvidt

Hvidt tøj kræver særlig opmærksomhed for at holde det i god stand med en lys farve.

Hvis hvid er din yndlingsfarve, når det kommer til stof, vær meget opmærksom på følgende råd:

 • Undgå at bruge kemiske blegemidler til klæder fremstillet af polyester eller bomuld-polyester blandinger. Dette kan nemlig forårsage en reaktion mellem blegemidlet og polyesteren, som vil få stoffer til at blive gult.
 • Vær meget opmærksom på det vand du vasker dit tøj i, for hvis det bliver uklart, kan det bidrage til en gullig farve i dine tekstiler.
 • Når du vasker hvidt tøj kan du tilføje lidt boraks, opløst i vand, for at blødgøre stoffer. Boraks vil ikke plette dit tøj.
 • For at undgå pletter på hvidt tøj, skal du sørge for ikke at anvende parfume, deodoranter eller andre produkter, der kommer i kontakt med stoffet. Normalt ender disse med at forårsage gullige pletter på tøjet.
 • Prøv at tørre hvidt tøj i solen, fordi UV-stråler hjælper med at holde det hvidt og lyst.
Det kan interessere dig ...
6 tips til at fjerne deodorantpletter på dit tøj
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tips til at fjerne deodorantpletter på dit tøj

Sved- og deodorantpletter kan ødelægge dit tøj. Men smid dem ikke ud af den grund. Du kan fjerne deodorantpletter nemt og billigt med de her 6 tips...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.