Tricks til lugtfri og absorberende håndklæder

Det eneste du skal bruge er to naturlige ingredienser som eddike og natron. Eddike hjælper med at fjerne bakterier og blødgører materialet, imens natron neutraliserer lugte og disinficerer.
Tricks til lugtfri og absorberende håndklæder

Sidste ændring: 15 oktober, 2018

 Det er sikkert sket for dig mere end en gang: Du tager dit håndklæde og efter badet opdager du, at det lugter dårligt, eller når du prøver at tørre dig, absorberer det nærmest ingenting. Selv nye håndklæder kan have dette problem, der er så typisk.

Hvordan får man håndklæder til altid at lugte godt? Hvilke trick findes der, så de bliver blødere og absorberer alt fugten fra kroppen? I dagens artikel vil vi give dig nogle pragtfulde forslag, der vil være meget nyttige i din dagligdag. Dine bade vil nu blive meget mere behagelige.

Den naturlige løsning til at få blødere, lugtfri og mere absorberende håndklæder

Mange gange når vi køber nye håndklæder eller badekåber bemærker vi, at de er temmelig grove. Dybest set skyldes det de tonende farvestoffer, der anvendes ved fremstillingen. Af denne grund foretrækker mange mennesker først at putte dem i vaskemaskinen med varmt vand. Så kan de blive lidt blødere.

Sandheden er den, at det er ligegyldigt hvilket materiale, der bliver brugt til at producere håndklæderne, om det er amerikansk krølle-bomuldsfrotté eller andre former for fibre, så vil de alle i en hvis grad bibeholde noget af fugten og ende med at lugte dårligt. Men det er ikke det eneste. Der er også en risiko for at fugten tillader, at der kommer bakterier. Hvad kan man så gøre? Bare rolig. Læs disse simple metoder.

Hvad du skal bruge

 • 1 kop (250 ml.) hvid eddike (eller destilleret eddike).
 • 1/2 kop (125 g.) natron.
 • Varmt vand.

Sådan gør du

Bagepulver
 • Brug din vaskemaskine. Du kan gøre det med nye håndklæder, som du vil blødgøre i vaskemaskinen eller dem, du har haft i et stykke tid, men lugter lidt muggent og, som er stoppet med at absorbere så meget som de plejede. Sæt din vaskemaskine til at bruge varmt vand og hæld koppen med hvid eddike i, som du i forvejen har fortyndet i et glas vand. Lad derefter vaskemaskinen vaske et helt program. Så enkelt er det!
 • De næste skridt er også meget simpelt: Start et nyt program med varmt vand ligesom sidste gang, men nu tilsætter du natron. Det er vigtigt ikke at blande de to ingredienser. Vent til programmet er kørt færdigt og hæng dine håndklæder til tørre. Du vil bemærke de positive resultater!

Hvorfor er denne metode nok til at gøre din håndklæder mere absorberende og give dem en behagelig lugt?

Eddike

Videnskab kan forklare dette simple middel. Til tider stoler vi måske mere på kommercielle produkter såsom vaskemidler og blødgøringsmidler med den tanke, at de vil give os gode resultater. Men i virkeligheden får vi det modsatte. For mange kemikalier og for mange ingredienser skader materialet ikke kun fordi, det får dem til at absorbere mindre, men det gør dem også hurtigere slidte.

 • Hvid eddike: indeholder eddikesyre, der er fantastisk til at fjerne bakterier og fugten, der sidder i stoffet på håndklæderne og på samme tid blødgøre materialet.
 • Natriumbikarbonat: Som du allerede ved er natriumbikarbonat eller natron et naturligt forekommende element, der er perfekt egnet til de daglige rengøringspligter og er fremragende til disinficering, til at fjerne snavs og fedt og til at neutralisere dårlige lugte. Dens vidunderlige egenskaber skyldes, frem for alt, at det er meget basisk, meget mere end noget rengøringsmiddel.

Forslag til at holde dine håndklæder helt tørre og med en behagelig lugt

håndklæder

Vi er sikre på, at du allerede er klar over nogle af disse forslag. Men det skader aldrig at høre om hvordan, vi kan passe lidt bedre på vores håndklæder. Tænk på fugten der kan begynde at ophobes i dem, og hvordan det kan resultere i en akkumulering af bakterier, der senere kan give allergier og ubehagelige reaktioner, der er værd at undgå.

Vidste du?

 • Bakterier elsker fugt, så hver gang du bader, hæng håndklædet op et sted, så det tørrer helt. Det er ikke nødvendigt at vaske det hver gang, men det er vigtigt, at det tørrer fuldstændigt uden at der er nogen tegn på fugt tilbage. Hvis det ikke tørrer helt, kommer der bakterier sammen med en dårlig lugt og sundhedsrisici.
 • Du skal passe på ikke at bruge for meget vaskemiddel, når du vasker dem. Kemikalierne ophober sig i materialet i håndklæderne, hvilket på lang sigt gør dem grovere og forhindrer fibrene i at absorbere vand. Så husk: brug kun så meget vaskemiddel som nødvendigt.
 • Med hensyn til blødgøringsmidler anbefaler vi, at du bruger hvid eddike i stedet. Det er naturligt, og det blødgører materialet i håndklæderne meget bedre uden at have nogen negative effekter. Håndklædet vil holde i længere tid, vil være mere behageligt at røre ved og vil fortsætte med at kunne absorbere vand som den bør. Husk på, at du for eksempel skal være særlig forsigtig med tøj og håndklæder til nyfødte eller børn. I stedet for at bruge kemiske produkter såsom vaskemidler og blødgøringsmidler, brug produkter med naturlige ingredienser. Du ved allerede at natron, eddike og selv citron er perfekte allierede og sunde at bruge i den daglige rengøring af dit hjem.

Og du vil forurene mindre! er du klar til at omsætte det til praksis?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Perez, K. L., Lucia, L. M., Cisneros-Zevallos, L., Castillo, A., & Taylor, T. M. (2012). Efficacy of antimicrobials for the disinfection of pathogen contaminated green bell pepper and of consumer cleaning methods for the decontamination of knives. International journal of food microbiology156(1), 76-82.
 • Fong, D., Gaulin, C., Lê, M. L., & Shum, M. (2011). Effectiveness of alternative antimicrobial agents for disinfection of hard surfaces. National Collaborating Centre for Environmental Health, 1-19.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.