Ofte stillede spørgsmål om lupus

Selvom lupus-udbrud normalt manifesterer sig med feber, ledsmerter og træthed, er det bedst kendte symptom et sommerfugleformet udslæt, der opstår i ansigtet.
Ofte stillede spørgsmål om lupus

Sidste ændring: 20 september, 2021

Lupus er en kompleks og kronisk autoimmun sygdom. Det får immunsystemet til at angribe kroppens eget væv og kan påvirke forskellige dele, f.eks. hud, led og nyrer. Læs videre for at finde svarene på de hyppigst stillede spørgsmål om lupus.

Eksperter beskrev først denne lidelse i middelalderen. Ordet lupus menes at komme fra “ulv” på latin. Det blev opkaldt derefter, fordi en af de mulige manifestationer af denne sygdom er et sommerfugleformet udslæt i ansigtet, der ligner en ulvs omrids af ansigtet.

Lupus er en af de mest almindelige reumatiske sygdomme. Faktisk er forekomsten stigende. Eksperter anslår, at næsten 5 millioner mennesker verden over lider af det. Nedenstående besvarer vi de hyppigst stillede spørgsmål om lupus.

Hvad er lupus?

Som vi nævnte ovenstående, er lupus en autoimmun sygdom. Det får immunsystemet til at producere antistoffer, der angriber dets eget væv, fordi det genkender dem som fremmed.

Denne reaktion forårsager en igangværende eller kronisk betændelse, der skader væv og organer. Derfor betragter eksperter også lupus som en kronisk inflammatorisk sygdom. Men i virkeligheden manifesterer det sig i form af opblussen og symptomfrie perioder.

Ordet lupus på et stykke papir

Der er forskellige typer lupus:

  • Systemisk lupus erythematosus (SLE). Dette er den mest almindelige type, og den påvirker forskellige dele af kroppen.
  • Kutan. Dette påvirker kun huden.
  • Neonatal lupus. En mor med lupus kan videregive antistofferne til sin baby, hvilket betyder, at de vil udvikle sygdommen.
  • Udløst af medicin.

Gængse spørgsmål om lupus: Hvad forårsager lupus? Smitter det?

På trods af al forskningen kender eksperter stadig ikke den nøjagtige årsag til denne sygdom. De ved dog, at det ikke er smitsomt eller kræftfremkaldende, som nogle mennesker tror. Men folk, der har en vis genetisk disposition, kan udvikle det på grund af eksterne faktorer.

For eksempel ved man, at nogle faktorer kan udløse en opblussen. Soleksponering, visse infektioner og nogle lægemidler er nogle af de mest almindelige.

Du kan måske lide denne artikel: Hvorfor fejrer vi World Lupus Day?

Ofte stillede spørgsmål om lupus: Hvad er de mest almindelige symptomer på denne sygdom?

Lupus er en klinisk heterogen sygdom, og symptomerne varierer fra person til person. Derudover kan det påvirke praktisk talt ethvert organ og manifesterer sig som opblussen, hvorfor det er svært at beskrive.

De mest almindelige symptomer på en opblussen er feber, vægttab, træthed og ledsmerter. Faktisk rapporterer 95% af mennesker med lupus, at de lider af symmetriske led- eller muskelsmerter i små led, såsom fingre.

I tilfælde af kutan eller hudlupus er den mest almindelige manifestation et sommerfugleformet udslæt i ansigtet. De kan dog forekomme på forskellige dele af kroppen. Eksponering for sollys forværrer det typisk.

En kvinde, der lider af lupus, har udslæt i ansigtet

Her er de andre relaterede symptomer:

  • Raynauds syndrom.
  • Tørre øjne.
  • Hovedpine og nedsat hukommelse og orientering.
  • Stakåndethed.

Denne artikel kan interessere dig: Verdens lupusdag: Sommerfugleudslættets sygdom

Er der en kur eller behandling?

Sandheden er, at der ikke er nogen kur mod denne sygdom. Eksperter har imidlertid udviklet mange behandlinger for at forhindre eller reducere den skade, sygdommen og dens symptomer forårsager.

For eksempel anvendes non-steroide anti-inflammatoriske lægemidler eller NSAID’er, kortikosteroider og biologiske lægemidler. Behandlingen skal dog tilpasses patienten, afhængigt af typen af lupus og patientens situation.

Det, du skal huske på, er, at det er en meget kompleks heterogen sygdom. Derfor er det meget vigtigt for dig at konsultere en specialist, hvis du har spørgsmål, og gå til din læge, hvis du har symptomer.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor fejrer vi World Lupus Day?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor fejrer vi World Lupus Day?

Ved du, hvorfor folk fejrer World Lupus Day? Kender du sygdommen og dens symptomer? Find ud af mere og lær, hvordan du kan hjælpe!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.