Verdens lupusdag: Sommerfugleudslættets sygdom

Den 10. maj er verdens lupusdag, hvilket er blevet fejret siden 2004. Denne sygdom, der er kendt som "den store efterligner" og er kendetegnet ved et sommerfugleudslæt, er en af de mest gængse autoimmune sygdomme.
Verdens lupusdag: Sommerfugleudslættets sygdom

Sidste ændring: 15 december, 2020

Gennem et initiativ fra World Lupus Federation har folk siden den 10. maj 2004 arrangeret internationale aktiviteter for verdens lupusdag. Denne begivenhed har et stærkt fremmøde og er et referencepunkt indenfor dette område.

Målet med verdens lupusdag er at nå ud til regeringer og finansierede grupper for at få støtte til forskning i sygdommen. Husk, at selv i dag bliver denne sygdom studeret og behandlet, men den har ikke nogen kur.

Den mest gængse form er systemisk lupus erythematosus, og det er meget mere gængs hos kvinder end hos mænd. Forskere skønner, at 90% af patienterne er kvinder. Og blandt dem er den største gruppe afroamerikanere.

Læger forstår ikke fuldt ud årsagen til lupus, selvom de ved, at det er en autoimmun sygdom. De har dog identificeret udløsere for symptomerne, såsom sollys, nogle infektioner og lægemidler.

Det klassiske symptom er et sommerfugleformet udslæt i ansigtet, som er relateret til soleksponering. Patienter skal være meget forsigtige med stråling og bruge solcreme næsten konstant.

Symptomer på lupus og sommerfuglevinger

Verdens lupusdag minder den almene befolkning  om de karakteristiske tegn og symptomer for denne sygdom. Det fører ikke til en kur at identificere det tidligt, men det forbedrer håndteringen for at mindske akutte udbrud af denne sygdom.

Symptomerne på sommerfuglevinger kaldes sommerfugleudslæt. Præcis ligesom med hudirritation bliver huden på næse og kinder røde, hvilket danner et udslæt, som ligner en sommerfugl.

Selvom det ikke altid dukker op samme sted, endte sommerfugleudslættet med at blive det symptom, som gjorde størst indtryk på den kollektive ubevidsthed om denne sygdom. Sandheden er, at udslæt også kan dukke op på lemmer og overkroppen.

De andre gængse symptomer på systemisk lupus erythematosus er smerter i led. Dette kommer fra gigt, som udløses af den autoimmune reaktion, der frigives indeni kroppen. Udviklingen af gigt sker i akutte tilfælde med perioder uden smerte og andre med stor smerte.

Som det sidste rapporterer næsten 90% af patienter ekstrem udmattethed. Dette symptom er svært at måle objektivt og læger bruger spørgeskemaer om livskvalitet til det. Der er i den grad mange faktorer, som afgør udmattelse, inklusiv smerter i led og en bestemt type søvnløshed forbundet med lupus.

Knæ med betændt led

Verdens lupusdag: Andre typer af lupus

Verdens lupusdag taler om de mindre gængse symptomer på denne sygdom. Som vi allerede har nævnt, er systemisk lupus erythematosus den mest gængse, men det er ikke den eneste. Sygdommen kan faktisk forklæde sig selv på andre måder, hvilket gør diagnosen svær.

Det følgende er andre typer af lupus:

  • Neonatal: Dette sker, når moderen har lupus og overfører antistofferne, som hun har, til sit barn, og de angriber deres egne væv. Det kan være en seriøs tilstand, hvis det udvikler sig til hjerteproblemer.
  • Dermal: Denne form har de primære symptomer på huden. Generelt har patienter ikke gigt eller komplikationer i andre organer. Det er en lokaliseret form for lupus, og det er meget afhængigt af eksponering for stråling fra solen.
  • Lægemiddel-induceret eller reaktiv: Dette sker med lægemidler, og nogle anser det som en bivirkning, frem for en sygdom i sig selv.

Behandling af lupus

Lupus kan være mild eller alvorlig. Dette vil definere behandlingen. Verdens lupusdag stiler efter at fremme forskning med hensyn til dette for at forbedre behandlingen af patienter, selvom vi dog indtil videre kun kan tale om at kontrollere sygdommen, da der ikke er nogen kur.

Når lupus er mildt, anbefaler læger orale anti-inflammatoriske midler og cremer mod huduslæt, inklusiv sommerfugleudslæt. Der er patienter, som har set forbedringer med hydroxychloroquin, som er medicinen mod malaria, og nogle nye lægemidler såsom benlysta.

Alvorlige symptomer har også brug for anti-inflammatoriske midler, men doseringen er meget større. Sammen med kortikosteroider ordinerer læger azathioprin og cycluphosphamid, som er immunregulerende behandlinger.

Verdens lupusdag: Udfordringen ved at leve med denne sygdom

Lupus er en lidelse, som påvirker patienters livskvalitet. Smerte, reaktioner på huden og ekstrem træthed forhindrer i den grad folk i at nyde deres daglige aktiviteter.

Hvis der bliver gjort fremskridt indenfor behandlingen, kan der være lægemidler, som kan kontrollere og endda helbrede denne lidelse. Indtil videre er det dog essentielt for sundhedsfagfolk at støtte de personer, der er påvirket, ved at give dem værktøjer til at leve bedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Colmán, Isabel Acosta, et al. “Manifestaciones clínicas y laboratoriales en el Lupus Eritematoso Sistémico-LES.” Memorias del Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud 14.1 (2016).
  • Gómez-Puerta, José A., and Ricard Cervera. “Lupus eritematoso sistémico.” Medicina & laboratorio 14.05-06 (2008): 211-223.
  • Sánchez-Rodríguez, Sergio H., et al. “Lupus eritematoso: enfermedad autoinmune sistémica y órgano específica.” Revista Biomédica 15.3 (2004): 173-180.
  • Ondarza Vidaurreta, Raul N. “Lupus eritematoso sistémico (LES).” Revista de Educación Bioquímica 36.1 (2017): 21-27.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.