Akupunktur til at behandle ledsmerter

Akupunktur er blevet anvendt i flere årtier i sammenhæng med andre behandlingsmetoder til at lindre ledsmerter. Hvad er fordelene?
Akupunktur til at behandle ledsmerter
Fabiola Marín Aguilar

Skrevet og kontrolleret af farmaceut Fabiola Marín Aguilar.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Ved du, hvordan akupunktur kan hjælpe med at behandle ledsmerter?

Akupunktur er grundlaget i traditionelt kinesisk medicin og er blevet udført i tusindvis af år i sammenhæng med andre behandlingsmetoder for at fremme lindring af mange forskellige sygdomme og lidelser.

Forskere er endnu ikke sikre på, præcis hvordan den terapeutiske funktion af denne gren af alternativ medicin virker. Akupunktur er, dog, også populært i den vestlige verden nu, og mange personer vælger det for at forbedre deres livskvalitet.

Du vil måske også synes om: Utrolige naturlige midler mod ledsmerter

Hvad er akupunktur?

På trods af ikke at vide, præcis hvordan akupunktur fungerer, så bakker flere studier op om de fysiologiske ændringer, som opstår efter behandlingen. En af effekterne af denne type terapi er smertelindring, inklusiv ledsmerter.

Akupunktur er baseret på en række procedurer, som stimulerer bestemte anatomiske punkter i din krop. Denne behandling bruger forskellige teknikker, og måske er den bedst kendte anvendelsen af nåle.

De helbredsmæssige fordele ved denne behandlingsform er, derudover, blevet studeret meget i dybden. Sådan her fungerer det: Små, tynde nåle bliver sat strategisk ind i huden for at lindre smerten, der er forårsaget af bestemte lidelser.

Ledsmerter

Person har ondt i knæ

Ledsmerter er blevet et meget gængst problem blandt en stor del af befolkningen. Det er ofte på grund af slid af brusken, som afholder knoglerne fra at gnide mod hinanden.

Mere end 70% af kvinder over 35 lider af ledsmerter, ifølge et studie udført af International Osteoarthritis Foundation (OAFI). Denne type lidelse påvirker muskuloskeletalsystemet og angriber leddene, som er ansvarlige for knoglernes mobilitet i knæene, anklerne, hofterne og håndleddene.

Mere seriøse former af denne sygdom kan endda afholde patienterne fra at deltage i aktiviteter, såsom at gå eller sidde i en stol.

Ledsmerter begynder som en følelse af akut, skarp smerte og stivhed, som begrænser bevægelsen af leddet som et resultat af irritaiton i det ramte område. Denne begrænsning forstyrrer livskvaliteten meget og gør daglige aktiviteter og opgaver svære.

Det følgende er nogle tegn og symptomer på ledsmerter:

 • Betændelse, varm følelse og rødme i leddet.
 • Hududslæt eller lilla pletter.
 • Smerter i brystet og forstyrret vejrtrækning.
 • Smerte i maven.
 • Feber, sveden eller kuldegysninger.

Slidgigt er en af de primære typer af lidelser, som kan forårsage ledsmerter. Det er en degenerativ lidelse, der indebærer forringelse af brusk, hvilket efterlader leddene ubeskyttede. Knoglerne bliver slidt ned på grund af gnidning mod hinanden, hvilket forårsager smerte og stivhed i leddet.

Hvor effektivt er akupunktur til at behandle ledsmerter?

Akupunktur i hånd til at behandler ledsmerter

Akupunktur er en af de bedste typer terapi til at behandle ledsmerter i kombination med andre behandlingsformer. Overordnet, er det endda nyttigt til at lindre symptomerne på slidgigt.

Overordnet set, er alder, vægt og genetik alle faktorer, som kunne prædisponere en person for slidgigt. Når det er sagt, kan en ændring i livsstil nogle gange hjælpe med at forbedre symptomerne. Adskillige studier har vist effektiviteten af akupunktur som en alternativ behandling af slidgigt.

Et studie fundet i Cochrane sundhedsdatabase viste, at akupunktur kunne mindske smerten lidt og forbedre fysisk mobilitet hos patienter, der er diagnosticeret med slidgigt.

I dette studie, blev patienter delt op i to grupper: En gruppe ville få akupunktur og den anden ville være en kontrolgruppe og ikke modtage nogen behandling. Efter 8 og 26 uger, oplevede patienterne, der havde fået akupunktur, mindre smerte og havde en øget fysisk mobilitet, sammenlignet med den ubehandlede gruppe.

Ledsmerter forårsaget af medicin?

Ledsmerter kan også opstå som en bivirkning af bestemte typer medicin. Aromatasehæmmere bliver brugt til at behandle patienter med brystkræft eller kvinder i overgangsalderen med en høj risiko for at udvikle det. Denne behandling kan forårsage ledsmerter, der er så intense, at nogle patienter endda stopper med at tage medicinen fuldstændig.

Et nyligt studie udført af det videnskabelige forskningsnetværk, SWOG (Southwest Oncology Group), viste, at akupunktur mindskede ledsmerterne, som kom fra behandling med aromatasehæmmere, betydeligt, hos patienter i overgangsalderen eller med brystkræft.

De 226, der var med i studiet, kom fra forskellige klinikker og blev delt op i tre grupper:

 • Behandling med akupunktur
 • Behandling med simuleret akupunktur
 • Ingen behandling

Efter 12 uger, rapporterede patienterne, der modtog behandling med akupunktur, smertelindring, hvilket også varede i flere måneder. Overordnet set, repræsenterer dette fremskridt med hensyn til alternativ anvendelse af opioider og deres uønskede effekter.

Konklusion om akupunktur til at behandle ledsmerter

Selvom vi stadig har brug for flere studier for at forske i, hvordan akupunktur fungerer, er det meget effektivt til at behandle ledsmerter. Denne alternative behandlingsmetode har også vist sig nyttig i behandlingen af fibromyalgi og neurodegenerative sygdomme, såsom Parkinsons.

Som et resultat, tilbyder mange professionelle deres patienter muligheden for at få en behandling med akupunktur kombineret med deres andre behandlinger. Akupunktur kan, derudover, også blive dækket af din forsikring, alt afhængig af hvilken du har.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chou PC, Chu HY. Clinical Efficacy of Acupuncture on Rheumatoid Arthritis and Associated Mechanisms: A Systemic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:8596918. Published 2018 Apr 12. doi:10.1155/2018/8596918
 • Manheimer E, Cheng K, Linde K, et al. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2010: CD001977. doi: 10.1002/14651858.CD001977.pub2.
 • Crew KD, Capodice JL, Greenlee H, et al. Randomized, blinded, sham-controlled trial of acupuncture for the management of aromatase inhibitor-associated joint symptoms in women with early-stage breast cancer. Journal of Clinical Oncology. 2010, 28:1154-1160. doi: 10.1200/JCO.2009.23.4708. Epub 2010 Jan 25.
 • Inhibidores de la aromatasa para reducir el riesgo de cáncer de seno. American cancer society. 2017. https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-seno/riesgos-y-prevencion/inhibidores-de-la-aromatasa-para-disminuir-el-riesgo-de-cancer-de-seno.html
 • Zhang Q, Yue J, Sun Z, Lu Y. Acupuncture for chronic knee pain: a protocol for an updated systematic review. BMJ Open. 2016;6(2):e008027. Published 2016 Feb 24. doi:10.1136/bmjopen-2015-008027
 • Manyanga T, Froese M, Zarychanski R, et al. Pain management with acupuncture in osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2014;14:312. Published 2014 Aug 23. doi:10.1186/1472-6882-14-312

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.