Opdag 3 vidunderlige planter til at helbrede sår

Brændte du dig selv, da du lavede mad? Har du skrabet dit knæ eller skåret dig? Takket være de medicinske egenskaber i disse fantastiske planter, vil du være i stand til at helbrede dine sår på ingen tid.
Opdag 3 vidunderlige planter til at helbrede sår
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 september, 2022

Den vise og fascinerende natur har givet os nogle vidunderlige planter til at hjælpe med at rense og hele sår, som måske opstår i vores daglige liv. (Vi snakker om de mindre seriøse skader, selvfølgelig).

Et blåt mærke, et åbent sår, et brandsår eller endda de klassiske hudafskrabninger på knæene, som børn får efter at være faldet eller gledet, kan have en hurtig løsning med nogle glimrende hjemmemidler.

Det er altid en god idé at have nogle af disse medicinske planter i sit medicinskab derhjemme. Man bør dog huske, at det er lige så vigtigt at vide, hvilken man skal vælge, og hvordan man anvender den korrekt.

Ikke dem alle er lige anvendelige i den samme situation. Og det er også vigtigt at være sikker på at anvende den rigtige mængde.

I denne artikel vil vi dele tre af vores yndlings medicinske planter, som kan hjælpe med at behandle og helbrede sår.

1. Aloe vera til at rense og hele sår

Aloe vera

Når man kommer aloe vera gelé på et sår, er virkningen forbløffende. Denne vidunderlige plante kan blive anvendt til at behandle sår, brandsår, irritation og betændelse i huden.

Kødet eller geléen, som findes inde i aloe vera bladene, er lavet af mere end blot vand. Udover det indeholder det planteslim, vegetabilsk salt, enzymer, saponiner, garvesyre, aminosyrer, vitaminer og flere forskellige mineraler.

Her er de ting, der gør det så fantastisk:

 • Udvordes anvendelse af aloe vera gelé stimulerer kroppens produktion af kollagen. Dette forløb forbedrer helingen og angiogenese. Det er dannelsen af nye blodkar, der heler et sår.
 • Takket være resultatet fra flere undersøgelser vides det også, at denne plante har terapeutiske virkninger, som hjælper med at mindske både smerter og irritation.
 • Du er måske interesseret i at vide, at aloe indeholder aloe-emodin. Det er et økologisk stof, som bekæmper virus og bakterier. Dette lader det helbrede sår hurtigt og uden risikoen for infektioner.

Sådan anvender man aloe vera:

En glimrende og nem måde at drage nytte af egenskaberne fra aloe vera på er ved at fryse det. Sådan her bør man gøre det:

 • Tag en stængel fra aloe vera planten og brug en kniv til at skære den i halve på længden.
 • Fjern alt det gennemsigtige gelé indeni og kom det i en isterningebakke.
 • Når bakken er fyldt, kommes den i fryseren.
 • Geléen vil bevare alle sine egenskaber, når den er frossen. Når man skal bruge det, er det eneste, man skal gøre, at tage en af terningerne. Det er nemt!

Aloe vera kan også være meget nyttigt til at lindre blå mærker og endda hævede åreknuder.

2. Asiatisk centella

Asiatisk centella

Asiatisk centella er en medicinsk plante, som bliver brugt til at behandle problemer med huden, såsom eksem, psoriasis, skræmmer, mindre brandsår og endda åbne sår.

Denne plante, som meget typisk findes i det asiatiske fastland, indeholder noget, som også er i aloe vera planten: saponiner. Takket være disse stoffer kan det fremme helingen og endda forbedre blodomløbet for at stimulere produktionen af kollagen.

Det er almindeligt for medicinalvirksomheder at tilsætte denne ingrediens til behandlinger til udvordes brug. Et af dets mange fordele er, at det kan stimulere helingen af sår efter en operation.

Sådan anvendes asiatisk centella:

Man kan finde mange naturlige behandlinger, som allerede er blevet forberedt i butikker med naturligt medicin. Disse løsninger er både glimrende og sikre.

Man har også muligheden for selv at lave en simpel behandling ved at anvende denne plante. I så fald er dette, hvad man skal gøre:

 • Først findes nogle få friske blade. De knuses og påføres på et åbent sår eller brandsår.
 • Lad det sidde på i omkring 20 minutter. Derefter fjernes det.
 • Hvis man gentager dette i to eller tre dage i træk, vil man opnå fremragende resultater.

3. Kamille

sår

Det Europæiske Medicinagentur (EMA) godkendte anvendelsen af kamille for nogle få år siden. Når det anvendes udvordes, er denne urte meget effektiv, når det kommer til at hele sår, behandle eksem og lindre alle former for betændelse.

Det bør dog siges, at det ikke hjælper at drikke kamillete, når det handler om sår og skræmmer. Ja, det vil berolige dine nerver og hjælpe dig med at slappe af, men hvis du ønsker at helbrede sår og infektioner, skal du anvende det udvordes.

Udover det er en af kamilles mange fordele, at det er anti-allergifremkaldende. Vi vil forklare, hvordan man opnår fordelene.

Sådan anvendes kamille:

Det er meget nemt. Det første, man skal gøre, er at købe noget tørret kamille fra en helsebutik.

Man kan anvende teposer. Men eftersom det er svært at vide, om de indeholder 100% kamille, er det bedst at købe bladene fra en specialist.

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld tørret kamille (10 gram)
 • 100 ml vand

Fremgangsmåde

 • Varm vandet, og når det koger, tilsættes en spiseskefuld tørret kamille.
 • Når det har stået og trukket, sigtes væsken og gemmes.
 • Når det stadig er varmt, anvendes en bomuldsrondel til at påføre denne helende medicinske væske på såret.
 • Man kan gentage disse trin flere gang om dagen. Det giver som regel glimrende resultater.

Tøv ikke med at tilføje disse planter til dit medicinskab derhjemme. Du vil elske dem!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.