Opdag seks effekter af varme på kroppen

Den menneskelige krop kan regulere kropstemperaturen for at holde den på omkring 37 grader. Når der er for meget ekstern varme, svigter denne regulerende mekanisme. I denne artikel, vil vi fortælle dig alt om de seks effekter at varme på kroppen.
Opdag seks effekter af varme på kroppen

Sidste ændring: 06 juli, 2020

De forskellige effekter af varme på kroppen manifesterer sig, når systemet, det regulerer kropstemperaturen, begynder at svigte. Hvis dette system ikke regulerer sig selv, kan varme føre til livstruende situationer.

Mennesker har et system i kroppen, som er forberedt på at bevare kropstemperaturen på omkring 37 grader. Denne kropstemperatur giver organerne mulighed for at fungere normalt. Når kropstemperaturen ændrer sig, opstår uønskede effekter. 

Når den gennemgår store forandringer, manifesterer de patologiske symptomer sig. Både hypotermi og hypertermi kan forårsage døden.

Sådan kontrollerer kroppen effekter af varme

Kroppen har to mekanismer til at sprede varme:

 1. Øget blodtilstrømning til huden. Ved at forårsage vasodilation i huden, producerer kroppen udveksling af varme med omgivelserne. Dette giver overskydende varme mulighed for at blive frigivet, så det ikke påvirker organerne.
 2. Sveden. Det fjerner overskydende varme gennem fordampning. Når sved fordamper, nedkøler det kroppen. Den menneskelige krop er udstyret med svedkirtler, som kan udskille op til en halv liter sved i timen.

Når omgivelserne er for varme, med en temperatur på over 35 grader, kan sved nå en grænse. Hvis kroppen opfanger, at tabet af væske og salt gennem sved kan føre til dehydrering, stopper den med at svede. På det tidspunkt, er det muligt for disse effekter af varme, som vi vil forklare nedenfor, at manifestere sig i kroppen.

Mand sveder, da det er en af de mest almindelige effekter af varme

En af kroppens forsvarsmekanismer over for varme er at svede.

Du bør også læse: Sved mindre under armene med disse opskrifter

De forskellige effekter af varme på kroppen

Dårlig ånde

Dehydrering påvirker alle kroppens væv. Et af de ramte væv er slimhinden i munden. En dehydreret slimhinde i munden forårsager tør mund på grund af mangel på spyt. Uden spyt, formerer bakterier sig, eftersom en af forsvarsmekanismerne er udmattet. Formeringen af bakterier forårsager dårlig ånde eller halitosis.

Varmekramper

Sved kræver ikke kun væske fra kroppen, men også salt og elektrolytter. Menneskekroppen har brug for elektrolytter, for at cellerne kan fungere. Et af vævene, som kræver den største mængde salt, er muskelvævet.

Hvis man sveder for meget og mister mange elektrolytter, kan man derfor lide af muskelkramper eller spasmer i ekstremiteterne. Dette er et advarselstegn. Hvis man har varmekramper, bør man stoppe fysisk aktivitet og få væske. Det næste skridt, hvis det ikke bliver forebygget, er udmattelse.

Varmeudmattelse

Når der ikke bliver taget de nødvendige forebyggende forbehold, kan tabet af væske og salt gennem sved føre til udmattelse af kroppen, især i situationer med fysisk anstrengelse.

Overordnet set, inkluderer symptomerne på varmeudmattelse:

 • Takykardi
 • Generel udmattelse
 • Irritabilitet
 • Hyperventilering
 • Lav puls

Varmesygdom

Denne kliniske situation minder om varmeudmattelse. Forskellen er dog, at varmesygdom er forårsaget af forlænget udsættelse for sollys. En person lider af varmesygdom, når deres regulerende mekanismer svigter på grund af denne forlængede eksponering for solen.

Symptomerne på varmesygdom er:

 • Hovedpine
 • Udmattethed
 • Hævelse i ansigtet
 • Kvalme og opkast
 • Tørst
Kvinde soler sig på strand

Forlænget eksponering for solen forårsager varmesygdomme.

Denne artikel vil måske interessere dig: Otte gode tips til at undgå solpletter

Synkope

Synkope har flere årsager. En af dem er effekten af varme på kroppen. Ekstrem varme forårsager overdrevet vasodilation og fordeling af blodet, hvilket mindsker blodtilstrømningen til hjernen.

Synkope er en klinisk tilstand forårsaget af blodkredsløbets manglende evne til at opretholde ordentlig strømning i hjernen. Eftersom utilstrækkelige mængder blod når hjernen, får den heller ikke nok ilt og det centrale nervesystem aktiverer en kontrolmekanisme.

Den regulerende mekanisme prøver at sikre, at kroppen er i en horisontal stilling for at forbedre blodtilstrømningen til hjernen. Symptomerne på synkope er derfor besvimelse. Generelt, opstår sløret syn og mumlen før det. Heldigvis, kommer man sig hurtigt. Når kroppen er i en horisontal sitlling, når nok blod hjernen.

Hedeslag

Den mest seriøse type af de skadelige effekter af varme på kroppen er et hedeslag. Dette kan forårsage døden og bliver anset som en medicinsk nødsituation.

De første symptomer på disse er varmeudmattelse og varmesygdom. Når disse situationer ikke bliver løst på kort sigt, udvikler de sig til hedeslag.

Op til en kropstemperatur på 39 grader, er kroppen i stand til at aktivere nogle forsvarsmekanismer. Hvis temperaturen overskrider 40 grader, stopper disse mekanismer med at virke. Cellerne er ude af stand til at virke under disse omstændigheder og dette kan føre til, at flere organer svigter.

Sådan kan man forebygge de forskellige effekter af varme på kroppen

For at undgå de skadelige effekter af varme på kroppen, kan man tage nogle grundlæggende forbehold. Man kan undgå et farligt udfald ved at følge dem. Forebyggelse består af:

 • God daglig hydrering.
 • Ikke at udsætte sig selv for solen uden beskyttelse i længere perioder.
 • At udsætte arbejde og motion, hvis eller når man udvikler symptomer på varmekramper eller varmeudmattelse.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Moreno, María del Mar Sánchez, Rosa Isabel Cristóbal Martínez, and Raquel Sola Díaz. “Manifestaciones del golpe de calor en personas mayores.” Calidad de vida, cuidadores e intervención para la mejora de la salud. Asociación Universitaria de Educación y Psicología (ASUNIVEP), 2017.
 • Arredondo-García, J. L., et al. “Agua: la importancia de una ingesta adecuada en pediatría.” Acta pediátrica de México 38.2 (2017): 116-124.
 • Bustamante Cabrera, Gladys, and Guisela Margoth Magne Quispe. “Deshidratación.” Revista de Actualización Clínica Investiga 36 (2013): 1857.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.