Kan man bruge solcreme som fugtighedscreme?

Er det muligt at bruge solcreme som fugtighedscreme til din hud? I denne artikel vil vi besvare det spørgsmål og give dig nogle tips til pleje af din hud.
Kan man bruge solcreme som fugtighedscreme?
Karla Henríquez

Skrevet og kontrolleret af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du har sikkert en gang imellem tænkt på, om du kunne bruge din solcreme som fugtighedscreme. I dag findes der jo solcreme til tør hud, fedtet hud og kombineret hud. Takket være alle disse muligheder kan det være, du skulle glemme fugtighedscremen og bare anvende solcreme i stedet for.

Mange benytter solcreme i sommerhalvåret. De gør det, fordi hvis de anvender flere forskellige ansigtscremer, vil de kunne svede for meget. Det er den tid på året, hvor folk bliver dovne med deres brug af fugtighedscreme generelt. Men er det så en god ide at bruge solcreme i stedet for fugtighedscreme?

I dagens artikel vil vi finde ud af, om du kan udskifte din fugtighedscreme med solcreme, eller om du altid skal bruge en fugtighedscreme i ansigtet, uanset om du så anvender solcreme bagefter eller ej.

Solcreme som fugtighedscreme: Er det muligt?

Først vil vi se nærmere på, hvilken funktion solcreme i det hele taget har.

Dette produkt er fremstillet for at beskytte din hud mod de ultraviolette stråler (UV.) Det sørger for, at de ikke trænger igennem din hud og laver skader, som senere i livet kan føre til hudkræft.

Du kan finde bestemte solcremer, der ikke efterlader fedtede rester på huden, og som er vandafvisende. Men solcreme er ikke et kosmetisk produkt – det er en beskyttelse af huden. Det vil ikke kunne holde din hud fugtet eller forhindre tidlige rynker for eksempel.

Kvinde med tre klatter creme i ansigtet

Det betyder, at du ikke opnår mærkbare resultater ved at benytte solfaktor for at behandle fedtet hud eller behandle akne.

Solcreme skal aldrig erstatte noget andet produkt til ansigtet, fordi dets ene formål er at beskytte dig mod solen.

Fugtighedscreme med SPF

Nu tænker du sikkert: Hvis formålet med solcreme er at beskytte dig, hvorfor har nogle af fugtighedscremerne så også det indhold?

Først må vi lige slå fast, at en kosmetisk creme mod rynker eller for at give mere fugtighed ikke nødvendigvis indeholder meget beskyttelse mod solen.

Årsagen til dette er den kombination, som kan få solfaktoren til at miste sin effektivitet. Disse typer af cremer indeholder typisk en protein faktor (SPF,) der er for lav eller sjældent overstiger 15 SPF.

Når en solfaktor er blandet med en anden type almindelig fugtighedscreme er effekten nedsat, og du er ikke så beskyttet, som du måske tror.

Disse typer af cremer skal ikke bruges til en lang dag i solen, hvis du ikke bruger yderligere beskyttelse bagefter. På den anden side er de sikre nok at bruge sent på dagen eller om aftenen, når solens stråler er mindre stærke og du ikke udsættes for så mange UV-stråler.

Så vil du måske tro, at hvis du smører solcreme på, efter du har brugt din normale fugtighedscreme, så vil den miste sin virkning. Men det er ikke tilfældet. Det sker kun, hvis du blander den med en anden creme.

Skal du bruge solcreme først eller sidst?

Baseret på hvad vi ved indtil nu, så er det vigtigt, at du ikke anvender din solcreme som fugtighedscreme. Men der mangler endnu et spørgsmål. Skal du anvende det før eller efter, du bruger din normale fugtighedscreme?

kvinde i gang med at smøre ansigtet med fugtighedscreme

Svaret er, at du altid skal bruge din fugtighedscreme før din solcreme.

Hvis du kommer solcreme på først, vil du forhindre din normale fugtighedscreme i at trænge ind i huden. Så hvis du bruger et rynkeprodukt, vil det ikke kunne fungere.

Hvis du har tør hud og bruger en solfaktor i stedet for en fugtighedscreme, vil du hurtigt finde ud af, at dit problem kun bliver værre af det. Det kan være en god påmindelse om vigtigheden af altid at benytte de produkter, som er beregnet til din hudtype.

Der findes nogle lette solcremer lavet til ansigtet, som vil afholde dig fra at komme til at ligne et skinnende spøgelse, efter du har smurt dem på. De føles heller ikke så tunge på huden, så der er ingen undskyldninger for ikke at bruge det med dine sædvanlige cremer.

Du må heller ikke glemme, at det er vigtigt at bruge beskyttelse mod solen hele året – ikke bare om sommeren. Din hud vil stadig blive udsat for solen om vinteren, foråret og efteråret.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.